»

Motorola najavila mobilni telefon za trge držav v razvoju

Slashdot - Dandanes se vse prepogosto dogaja, da mobilni telefoni, ki prihajajo na že tako zasičen trg, ponujajo ziljone novih opcij, ki naj bi prepričale potencialne kupce, da je to višek današnje tehnike. Pri tem se se vse prepogosto dogaja, da pri tem trpijo uporabnost, preglednost uporabniškega vmesnika ter seveda programska in strojna oprema, ki ni na najvišjem nivoju.

No, tokrat je zgodba nekoliko drugačna. Motorola se je namreč odločila, da bo izdelala telefon za države v razvoju, ki bo popolno nasprotje ostalim telefonom - bistvo telefona bo namreč preprostost in uporabnost. Kaj to pomeni v praksi? Baterija bi naj zdržala 12 dni v pripravljenosti ali 8 ur pogovorov, za zaslon se uporablja E-Ink tehnologija, kar zagotavlja dobro vidljivost tudi ob direktni izpostavljenosti soncu, bo pa Motofon, kot bi naj bil telefon poimenovan, imel dve anteni, ki bi naj zagotavljali kvaliteten pogovor tudi v bolj odročnih delih, kjer bazične postaje niso prisotne ravno v vsaki vasi.

Ali bo...

21 komentarjev

Francija se pripravlja na izstrelitev satelita COROT

The Register - V Franciji so se začeli pripravljati na izstrelitev vesoljskega teleskopa, ki sliši na ime COROT. Namen samega teleskopa je iskanje novih planetov na oddaljenih zvezdah. Za razliko od vseh do sedanjih takih poskusov pa bo ta satelit iskal trdne, Zemlji podobne, planete.

Visoko nad motnjami zemljine atmosfere bo ta teleskop iskal rahlo zatemnitev zvezd, ki je posledica prehoda planeta preko zvezdinega diska. Sposoben je zaznati eno stotisočinko spremembe svetlosti zvezde, zahvaljujoč tehnologiji razviti pri ESA. COROT nameravajo izstreliti decembra tega leta. Podrobnosti so na The Register.

154 komentarjev

ATI predstavil Radeon X1650 XT

Radeon X1650 XT

ATI - ATI je predstavil grafično kartico Radeon X1650 XT, ki temelji na grafičnem čipu RV560 s frekvenco 575 MHz ter 24 Pixel Shader in osmimi Vertex Shader enotami. Premore 256 MB 128 bitnega pomnilnika s frekvenco 675 MHz. Poleg tega ponujajo nekateri proizvajalci svoje različice Radeona X1650 XT z višjimi frekvencami. Na spletu si lahko ogledate tudi prve teste omenjene grafične kartice, najdete jih pa na The Tech Report-u in Hartware.net.

Več na uradni strani ATI-ja.

6 komentarjev

Izboljšanje hitrosti nalaganja strani

Slashdot - Googlov inženir Aaron Hopkins je napisal zanimiv članek o hitrosti nalaganja spletnih strani.

Hopkins je simuliral povezavo do strani z veliko majhnimi objekti (HTML datoteke, slike, zunanji JavaScript, CSS, ipd.) ter primerjal kako nastavitve brskalnikov ter velikost zahtevka vplivajo na končno obnašanje. Med drugim je ugotovil, da je ozko grlo pri straneh z veliko majhnimi objekti večinoma hitrost oddajanja, ne hitrost prejemanja podatkov. Prav tako je ugotovil, da je hitrost opazno večja, če so statični elementi razdeljeni čez več različnih računalnikov.

9 komentarjev