»

Dvokanalni DDR je tu!

X-Bit Labs - Poročali smo že o novih čipovjih s strani SiSa in Vie, ki bodo podpirala tudi dvokanalni DDR pomnilnik. No, dočakali smo že prvo ploščo, ki to namero dejansko uresničuje. Asus je namreč izdal svojo ASUS P4SDX, ki temelji na SiS655 čipovju in je tako prva plošča za Penitume 4, ki uradno podpira dvokanalni DDR pomnilnik. Vse tehnične podrobnosti, uradne specifikacije in podobne litanije najdete, kje drugje, kot na X-Bit Labs.

7 komentarjev

0.10 mikronski pomnilniki še letos

X-Bit Labs - Izdelovalec pomnilnikov, podjetje Hynix Semiconductor, je danes potrdilo, da so razvili 512 Mb DDR SDRAM čipe, zgrajene v 0.10 mikronski tehnologiji. Uporabljali jih bodo pri izdelavi PC2100, PC2700 ter DDR400 pomnilnikov. Masovna proizvodnja 512 MB modulov se bo pričela še letos, 256 MB ter gigabajtne module pa bodo začeli proizvajati v prvi polovici prihodnjega leta. Ostale informacije ter originalna novica na tem naslovu.

0 komentarjev

Prihodnost govori kristalno

The Register - Vsak tako lahko razberemo novico, ki so jo danes objavili na Registru. V njem predstavnik oddelka za LCD-je pri Sharpu pravi, da bodo v najkasneje treh letih LCD zasloni, kot tudi večje LCD televizije, prevzele mesto CRT zaslonov.

Za doseganje teh ciljev so pri Sharpu navedli naslednje ukrepe, ki jih bodo sprejeli, in sicer:
  • znižala se bo cena in povečala zmogljivost
  • razvili bodo tehnologijo Advanced Super-V (ASV), ki bo omogočala čistejšo sliko
Če bo vse to izpolnjeno, potem si lahko, kakor napovedujejo analitiki, obetamo v dveh letih zaton CRT monitorjev. Ni slabo, kajne.

0 komentarjev

Dve leti garancije za dvajset dolarjev

X-Bit Labs - Kot smo že poročali, izdelovalci diskov množično skrajšujejo garancije na minimum, tj. eno leto. Mnogo uporabniki so bili s tem izjemno nezadovoljni in uslišal jih je Western Digital. Seveda ne zastonj.

Vsi uporabniki bodo lahko ob nakupu za ceno dvajsetih dolarjev dokupili svojemu disku dve leti garancije. Seveda ne gre za novo stvar, saj je to že uveljavljena praksa v računalniškem svetu. Hitachi, na primer, vam prav tako za doplačilo podaljša garancijo na monitor ipd. Na žalost, bodo tako uporabniki dobili za isto ceno manj. Nekaj mesecev nazaj bi namreč enak disk s triletno garancijo stal toliko, kot sedaj stane tisti z enoletno. Klik!

1 komentar

Intel znižuje napetosti

X-Bit Labs - Svojih procesorjev, seveda. Intel je danes sporočil, da bodo novi modeli Celeronov ter Pentiumov 4 delovali namesto na 1.525V na 1.475V napetosti. Poteza je presenečenje, saj Intel zadnja tri leta ni zniževal napetosti svojih Pentium 4 procesorjev, prej nasprotno, zaradi izboljšane stabilnosti so jo celo malenkostno zviševali.

Vsi novi modeli med 2.0 ter 2.8 GHz bodo sedaj tiktakali pri 1.475V ali 1.50V, medtem ko naj bi prihajajoča 3.06 ter 3.20 GHz procesorja obdržala napovedanih 1.525V napetosti.

Navijači bodo znižanja napetosti zagotovo veseli, saj bodo tako na obstoječih ploščah procesorje lahko bolje navijali. Na žalost pa Intel novih procesorjev ne bo drugače označeval, zato pred nakupom procesorja ne bo mogoče vedeti, ali gre za staro ali novo različico. Navadnim kupcem to ne bo predstavljalo ovire, saj bodo matične plošče same nastavile pravilno napetost, bi pa bilo različno označevanje zagotovo dobrodošlo pri navijačih. Klik!...

1 komentar

Voice Control

ZDNet - Sicer je ukazovanje računalniku z glasom prijetna zadeva, ki pa se kljub poskusom proizvajalcev programske opreme ni prijela pri uporabnikih.

Vendar, kot kaže, ima tehnologija ekonomsko prihodnost, saj je je Microsoft odločil, da nadaljuje razvoj glasovnih ukazov. Tako lahko beta testerji že dobijo svo izvod .Net Speech Software Developer Kit (SDK) 1.0 beta 2, ki temelji predvsem na glasovnih ukazih v pisarniškem okolju Office (nekaj od tega je tudi že vključeno v Office XP). Tako naj bi oprema omogočala, da bomo besedila pisali glasovno, prav tako pa se bo še povečala uporabnost branja besedil. Ta je sicer že mogoča v Oknih XP, vendar pa je to le manjši del tega, kar nam bo ponudil .Net Speech. Naslednji korak je podpora v (Microsoftovih?) igrah.

Sicer pa Microsoft v tem poslu niti ni tako osamljen, saj sta svoj lonček kmalu pristavila še IBM in Sun, ki razvijata VoiceXML. Več najdete tukaj

Kot kaže, bo prihodnost glasna.....

0 komentarjev

Bo Tablet PC uspešnica?

The inquirer - Sicer je sledeča novica predvsem namenjena prihajajočemu Tablet PC-ju, ki ga namerava Microsoft obelodaniti naslednji četrtek, po drugi strani pa je tudi dobra iztočnica za razmišljanje.

Verjetno ni dvoma, da bo MS svojo najnovejšo pogruntavščino, Tablet PC predstavil, tako kot je potrebno (lahko samo upajo, da ne se ne bo zgodilo podobno kot na predstavitvi Oken 95). Prav tako prodajalci in proizvajalci upajo, da se bo Tablet PC prijel, in to deloma celo v preveč optimističnem oziru.

Po drugi strani pa se avtor članka sprašuje, kaj nam sploh proizvajalci prenosnikov nudijo. Tako naj bi trgu sami določali, kaj si le ta želi, namesto, da bi ponujali to, kar trg dejansko želi. Tako naj bi na zadnji Intelovi konferenci predstavili prenosnik, ki na zunanji strani kaže zadnje e-maile. Kot da bi bili vsi vedno na poti med sestanki in bi pričakovali pošto tečnega šefa.

Originalno novico najdete tukaj, predstavitev Tablet PC-ja pa tukaj....

0 komentarjev

Nintendo je dobil klofuto

The inquirer - Evropski komisar za ekonomsko konkurenco (upam, da sem prav poslovenil) Mario Monti je danes objavil, da so Nintendu skupaj s njegovimi sedmimi distributerji v Evropi naložili kazen plačila 168 milijonov evrov zaradi nepravilnega usklajevanja cen svojih izdelkov. Tako naj bi Nintendo za svoje igre umetno vzdrževal cene, ki so presegale vse normalne meje, pravi Mario Monti.

Poleg tega uradniki v Bruslju preučujejo, kaj imajo za bregom CNN AOL Time Warner, Walt Disney, Sony in 21st Century Murdoch (Fox). Ti naj bi namreč sprejeli odločitev, da bodo zvišali cene DVD diskom. Če bo to res, se nam slabo piše..

4 komentarji

Office 11 samo za Microsoftove izbrance

več strani - Velikan iz Redmonda nas spet preseneča. Kot ponavadi ne pozitivno, saj bo to svojo potezo verjetno povzročil sive lase predvsem poslovnim uporabnikom. Za kaj torej gre?

Kot poročajo tukaj in tukaj, se je Microsoft, ki je pred dobrim tednom poslal beta testerjem Office 11 (naslednika Office XP), odločil, da požene voz operacijskih sistemov naprej, in da bodo lahko uporabniki namestili nov pisarniški paket samo na računalnike z Windowsi 2000 s servisnim paketom SP3 in pa na Okna XP. Sicer je namera lahko tudi dobronamerna, vendar pa tržni analitiki ugotavljajo, da bo to povzročilo predvsem jezo pri večjih uporabnikih, ki bodo plačevali še večje licenčnine. Ali pa, kot napovejuje drugi, uporabili alternative, kot je npr. OpenOffice.

Sicer pa to ni prva takšna Microsoftova poteza, saj je že dolgo znano, da Offica XP uporabniki niso mogli namestiti na Okna 95.

Hvala pa PicNiKu, ki nas je opozoril na novico.

Kaže, da je voz napredka hiter. Microsoft mora paziti, da ne bo sam padel z...

4 komentarji

Konec Itaniumov na 733 ter 800 MHz

X-Bit Labs - Intel je včeraj objavil, da začenja s postopnim prenehanjem proizvodnje, dobave ter pošiljanja Itaniumov 733 MHz ter 800 MHz, saj je trenutno veliko večje povpraševanju po njunih močnejših bratcih. Procesorja z 2 in 4 MB L3 predpomnilnika bosta na voljo do 10. aprila 2003, po tem času pa boste lahko kupili le še modele iz starih zalog prodajaln.

Poteza je razumljiva, saj je Intel letos izdal Itanium2 procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji, ki tečejo na višjih frekvencah in nudijo večje zmogljivosti. Prav tako naj bi Intel v roku šestih mesecev predstavil svoj nov strežniški procesor, Madison imenovan.

Itanium, kodno imenovan tudi Merced, je tako končal svoje poslanstvo. Okrog 50.000 delovnih postaj in strežnikov grajene okoli Itanium procesorjev je bilo prodanih, prav tako pa je bilo mnogo aplikacij razvitih izključno za Intelove 64-bitne procesorje. Klik!

0 komentarjev

Test Bluetooth plošč

Sudhian - Da so Bluetooth vmesniki dragi, verjetno ni potrebno poudarjati. Da so poleg tega še rahlo nepraktični, če vam zmanjkuje USB portov, tudi ne.

Rešitev se je torej ponujala kar sama, in dve od prvih primerkov Bluetooth matičnih plošč, MSI-jevo KT3 Ultra2-BR in SiS-ovo 648 MAX so vzeli pod drobnogled na Sudhianu. Ugotovitve so bile zelo pozitivne, saj sta plošči skoraj idealna rešitev za delovno multimedijsko postajo, očitki so leteli predvsem na premalo ATA priključkov in odstotnost Firewire vodila. Celoten test najdete tukaj.

Poveži me modro...

0 komentarjev

Palmov paradni konj

več strani - In vendarle se je zgodilo, Palm je končno izdal svojega paradnega konja med dlančniki - Tungstena T. Opremljen je z barvnim zaslonom, veliko razširitvenimi možnostmi na njem pa teče Palm OS 5. V ZDA stane približno 500 zelencev, cena v naši Kokoški pa seveda še ni znana. O uporabnosti in kvaliteti zaenkrat še ni podatkov, tako da pa presodite sami. Klik, klik in uraden klik!

1 komentar

Prevetritev na trgu dlančnikov

The Register - Zadnje čase se mi dozdeva, da se v ospredje med podjetji pomika predvsem Dell. Če se spomnite, je eden od redkih, ki beleži tako povečanje prodaje kot dobička, pa še kaj bi se našlo.

Toda veliko ni nikoli dovolj, so rekli vodilni možje pri Dellu, in se odločili, da začnejo s proizvodnjo dlančnikov. To samo po sebi ni tako nenavadno, večji vpliv naj bi to povzročilo na trgu. Kot napoveduje tržna hiša Gartner Dataquest, naj bi Dellov vstop prisilil druge proizvajalce v nižanje cen, prav tako pa naj bi pomen odločilni korak na poti do t.i. Pocket PC-jev.

Članek je tudi krajši statistični povzetek trga dlančnikov. Če vas zanima ... Klik!

0 komentarjev