»

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je po triletni preiskavi odločila, da je irski dogovor z ameriškim podjetjem Apple glede davčne obremenitve predstavljal nedovoljeno državno pomoč. Irska je Applu omogočila, da se je z optimizacijo poslovanja prek svojih podružnic na Irskem in v tujini izognil plačilu večini davkov. Zaradi tega je Apple plačal do 13 milijard evrov premalo davka, ki ga bo sedaj moral vrniti Irski na način, kot ga bo določila Irska. Komisija poudarja, da to ni globa, temveč zgolj povračilo nezakonito prejete pomoči. Vseeno je to največji znesek, ki ga je kdajkoli katerokoli podjetje moralo plačati v EU zaradi nepravilnosti pri poslovanju.

Evropska komisarska za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da "države članice ne smejo dajati davčnih odpustkov...

104 komentarji

Priljubljenost C-ja na petnajstletnem dnu

Slo-Tech - Računalniških programskih jezikov je kot listja in trave, a velika večina programske opreme je napisana v enem izmed najpopularnejših jezikov, medtem ko ima preostanek precej nišno uporabo. Na strani Tiobe, kjer že od leta 2001 pripravljajo enega najpopularnejših seznamov priljubljenosti programskih jezikov, ugotavljajo, da je avgusta stari dobri C padel na 11,3 odstotka, kar je najmanj, odkar stran obratuje.

Ob tem je seveda treba poudariti, da je C kljub temu še vedno na drugem mestu. Prehiteva ga le Java (19,0 odstotka), za njim pa se razvrstijo C++ (5,8), C# (4,9) in Python (4,4). Deseterico zaključujejo PHP, JavaScript, Visual Basic .NET, Perl in seveda zbirnik. Tiobe ne meri, v katerem jeziku je napisane največ programske opreme niti kateri jezik je najboljši. Kot pojasnjujejo na...

31 komentarjev

Facebook odpustil svojo ekipo za "ustvarjanje trendov", trendi ponoreli

theguardian.com - Potem, ko smo celo poletje brali o Facebookovem pristranskem moderiranju vročih tem, je Facebook potegnil drastično potezo in v poskus omejitve poslovne škode odpustil celotno ekipo, ki se je ukvarjala s trenutno vročimi temami.

Pri tem so kot kaže pozabili, da je bil njihov algoritem za izbiro tem sprogramiran ob predpostavki nadzorovanega strojnega učenja, kar je po ukinitvi "nadzora" seveda nemudoma povzročilo težave. Facebook sicer trdi, da je sprememba posledica njihove želje po hitrejši rasti in večje spodobnosti obdelovati večje količine podatkov, ne pa odziv na obtožbe o politični pristranskosti nasproti republikancem.

Kot posledica popolne avtomatizacije Facebook trendov so se tako pojavile teme za katere je vsem jasno, da se v starem sistemu ne bi zgodile.Kako pomemben je za vašo uporabniško izkušnjo vaš filter bubble?

5 komentarjev

Microsoft pozdravil baterije v Surface Pro 3

Slo-Tech - Microsoft je po dveh letih uspel popraviti hudo nevšečnost, ki je mesece pestila nekatere uporabnike hibrida med tabličnim računalnikom in prenosnikom Surface Pro 3. V zadnjih mesecih so bile čedalje pogostejše pritožbe uporabnikov, da baterija zdrži občutno premalo časa, v ekstremnih primerih zgolj nekaj minut. Čeprav so najstarejši primerki stari že dve leti, je to kljub temu preveč drastično zmanjšanja kapacitete baterije. Številni so zaradi tega celo zamenjali baterijo. Microsoft sedaj pravi, da je napaka programska in da jo bo najnovejša nadgradnja firmwara pozdravila.

Problem ne tiči v bateriji, temveč v krmilnem vezju, ki baterijo po polnitvi odklopi od polnilnega tokokroga. Tako vezje imajo praktično vse moderne...

5 komentarjev