»

OpenOffice 2.0 Beta 2

AnandTech - Dočakali smo že drugo beta različico OpenOffica 2.0. Izdana je bila v pondedeljek in je tako prehitela OpenOffice.org konferenco, ki se bo dogajala pri nas konec naslednjega meseca.

Med najpomembnejši novi lastnosti spadata popolnoma predelani vmesnik ter izboljšana podpora drugimim formatom, vključno s tistimi iz Microsoft Office. Prav tako so dodali novi modul za podatkovne baze, ki vklučuje podporo za OASIS OpenDocument XML format datotek.

Bomo končno dobili dostojno alternativu Microsoft Officu?

41 komentarjev

Material, trši od diamanta

Slashdot - Fizikom na nemški univerzi v Bayeruthu je uspelo ustvariti material, trši od diamanta.

Izdelali so ga tako, da so ogljikove molekule, znane tudi pod imenom ogljik-60, izpostavili izjemno velikim pritiskom. Za ta dosežek so morali snov segreti na približno 2500 kelvinov in jo obenem izpostaviti pritisku 20 GPa, kar je skoraj 200.000-kratnik atmosferskega pritiska.

Ekipa je lastnosti novega materiala izmerila v ESRF v Franciji, rezultati pa so pokazali, da je približno 10 % gostejši od diamanta in je najmanj do sedaj poznana stisljiva snov.

Očitno je v mestu novi šef.

49 komentarjev

Google izgublja delež na Kitajskem

Yahoo News - Po anketi kitajskega centra za internetne raziskave (China Internet Network Information Center) Google izgublja svoj delež v primerjavi s kitajskim iskalnikom Baidu. Oba skupaj zavzemata tri četrtine trga medtem ko imajo ostali večji konkurenti Yahoo, Sohu.com in Sina Corp vsak v rokah približno štiri odstotke

Anketo so izvedli v različnih kitajskih regijah in čeprav se Googlov kos pogače marsikje razlikuje, je povsod manjši od Baidujevega, ki trdno drži svoj približno 45-odstotni delež.

12 komentarjev

Pioneer predstavil Blu-ray zapisovalnik

AnandTech - Tudi Pioneer je po novem v družbi modrih s svojim prvim Blu-ray zapisovalcem, predstavljenim nedavno. Naprava zna diske zapisovati in prepisovati, znajde se z dvoplastnimi mediji, podpira pa tudi DVD + in - standard. Manjka DVD-RAM podpora, še bolj presenetljivo pa je, da pogon ne zna brati (še vedno zelo razširjenih) CD medijev!Kdaj bo enoto mogoče kupiti, se še ne ve, prav tako pa je neznana tudi cena, ki bo gotovo kar zasoljena. Če se spomnimo, je bilo enako z DVD standardom, a do danes so cene močno padle, torej ne vidim razloga, da se ne bi enako zgodilo tudi z Blu-rayem.

Izgleda, da je tretji laser, ki bi omogočil branje CDjev, predrag.

26 komentarjev

WinFS Beta 1

Slashdot - Microsoft je izdal prvo Beta verzijo njihovega novega datotečnega sistema, ki je zaenkrat dostopna vsem razvijalcem na MSDN. Po prvotnih načrtih naj bi bil WinFS del Windows Vista, a so se kasneje pri Microsoftu drugače odločili, tako da lahko končno izdajo novega datotečnega sistema pričakujemo po izdaji naslednje generacije Windowsov. Na voljo bo kot brezplačen dodatek, snemljiv z Microsoftove strani, obstaja pa možnost, da bo podpiral tudi starejši OS - Windows XP. Za več podrobnosti se lotite novic na Slashdotu in Infoworldu.

39 komentarjev