»

Zahteve za virtualne XPje

engadget - Med najbolj zanimivimi pridobitvami Windows 7 RC (ter seveda končne različice) v primerjavi z beto je vgrajena virtualna kopija Windows XP SP3, za katero smo že povedali, da bo na voljo le za Ultimate, Professional in Enterprise različice. A dražja verzija operacijskega sistema ni edina omejitev, saj Microsoft od uporabnikov zahteva še dovolj dober računalnik. Tako boste za uporabo morali imeti vgrajenega vsaj 2 GB sistemskega pomnilnika, procesor pa bo moral omogočati strojno podprto virtualizacijo. Slednjo podpirata tako AMD kot Intel, v več različnih serijah procesorjev, zaradi česar pride do rahle zmešnjave. Virtualizacije ne podpirajo recimo vsi Core 2 Duo, a jo podpirajo nekateri starejši Pentium procesorji, nastala situacija pa pomeni, da se od Microsofta pričakuje orodje oz. svetovalec, ki vam bo povedal, ali je virtualizacija na vašem računalniku mogoča ali ne.

61 komentarjev

nVidia pričakuje 40 Ion sistemov do konca leta

ASRock ION 330

vir: Tweak Town
Tweak Town - Pred kratkim je nVidia kitajskim novinarjem najavila, da do konca letošnjega leta pričakuje kar 40 različnih sistemov, ki bodo uporabljali platformo Ion. Večina teh štiridesetih sistemov naj bi bila na ogled že junija na tajvanskem Computexu, nekateri med njimi pa bodo uproabljali dvojedrne, Atom 330, procesorje.

Na konferenci sta bila predstavljena še dva sistema, Pegatronov Cape 7, ki bo po vsej verjetnosti referenčni dizajn, na katerem se bodo bohotile različne nalepke proizvajalcev, in ASRockov ION 330 (pri obeh verjetno še kodno ime). Iz imena vidimo, da bo ASRock uporabljal dvojedrni procesor, vgrajen pa bo imel še DVD-RW pogon, kar ga naredi zelo uporabnega za multimedijski PC.

...

9 komentarjev

Izšla Mandriva Linux 2009 Spring

Slashdot - Leto dni je minilo od izida Mandrive Linux 2008 Spring in pred nami je že nova različica. Glavne novosti so predvsem nove verzije programskih paketov, tako da inačica 2009 prinaša Speedboost za hitrejše zaganjanje, okolja KDE 4.2.2, GNOME 2.26.1, XFCE 4.6 in LXDE, na novo spisan Mandriva Security Centre, izboljšan požarni zid in orodja za nastavitev omrežja, OLPC Sugar, podporo za ext4 itn. Več o novostih si lahko preberete na domači strani, kjer je tudi sprehod po distribuciji. Prenos je že mogoč tudi brezplačno z uradne strani. Klik!

8 komentarjev

Vista Service Pack 2 kmalu na voljo

bit-tech.net - Že decembra je bilo govora o malezijski strani, ki je uspešno napovedala izid 1. servisnega paketa za Visto in 3. za XPje, očitno pa so uspešno zadeli še izid drugega servisnega paketa za Visto. Izid so napovedali za april, ujeli pa so ga le za nekaj dni, saj je Microsoft proizvajalcem računalnikov (kakršna je bila tudi napoved) Service Pack 2 razposlal včeraj, na Windows Update pa naj bi se pojavil v naslednjih dveh mesecih.

Poleg vseh popravkov, ki so se zvrstili po 1. servisnem paketu, so dodali še podporo 64 bitnim VIA Nano procesorjem, Bluetooth 2.1, exFAT datotečnemu sistemu, izboljšali so delovanje brezžičnih omrežij, zanimiva pa je nativna podpora za zapisovanje Blu-ray ploščkov. Kar je pri stvari zanimivo je način implementacije, saj bo za predvajanje Blu-ray filmov še vedno treba imeti ločeno programsko opremo.

31 komentarjev

Microsoft odgovoril Evropski komisiji

ComputerWorld - Iztekel se je novi, podaljšani rok, do katerega je moral Microsoft odgovoriti na očitke Evropske komisije o kršenju protimonopolne zakonodaje z integracijo Internet Explorerja v Windows, o katerih smo že obilno pisali. Postopek je stekel na pobudo norveških razvijalcev konkurenčnega brskalnika Opera. Microsoft se je zgledno odzval v roku, kot je potrdil njihov predstavnik za stike z javnostmi, niso pa želeli razkriti, kaj točno so odgovorili.

Lahko si sicer mislimo, da po njihovem mnenju niso ravnali napak in da ravno to dopovedujejo tudi Evropski komisiji. Nekateri viri poročajo, da je Microsoft zaprosil za možnost zaslišanja, ki naj bi bilo v prihajajočih tednih, katerega naj bi se udeležile tudi relevantne tretje osebe (denimo razvijalci Mozille, Firefoxa, Googla, kot tudi IBM, Oracle, Red Hat itn). Spet drugi pa pravijo, da tega uradno niso storili, so si pa pridržali možnost, da ga zahtevajo. Kakorkoli že, ko bo znanega kaj novega, vas obvestimo.

63 komentarjev