»

BBC razvija odprtokodni video-kodek

Slashdot - Kakorkoli čudno se sliši, a vendarle je res: televizijska hiša BBC razvija kodek za zapis slike, ki ga je izdala pod odprtokodno licenco. Prve sadove dela na prototipu algoritma za kodek so predstavili že januarja 2003. Kodek sliši na ime Dirac in se lahko pohvali z dvakrat manjšo kapaciteto v primerjavi z MPEG-2 pri sliki velikosti 1920x1080 pik. Klik!

No ja, očitno je prihodnost le v prenosu televizijske slike preko interneta.

35 komentarjev

Skoraj navadno besedilo

PC Linux Online - Oblikovanja besedila se običajno lotimo z urejevalniki besedil, kot so Word, Writer in WordPerfect. Vendar so na voljo tudi drugi pripomočki, ki sicer ne slovijo kot najbolj privlačni očesu, so pa zato hitri in preprosti za uporabo. Govora je seveda o t. i. označevalnih jezikih (markup languages), ki izvirajo izpred nekaj desetletij, v uporabi pa so še danes. Najbolj znana ta hip sta verjetno (X)HTML in XML, uporabnikom Linuxa pa tudi DocBook, TeX in LaTeX, Lout in drugi. Kljub starosti pa se jim očitno obeta še pestra prihodnost, saj se rodijo tudi novi primerki. Tak je npr. APT (Almost Plain Text), ki poleg oblikovanja podpira tudi izvoz v oblike PostScript, PDF, LaTeX in HTML. Klik!

2 komentarja

RedHat ES 3.0 vs. SuSE Server 8.0

PC Linux Online - Čedalje več je govora o Linuxu kot namiznem operacijskem sistemu, vendar pa je njegova najpomembnejša vloga, ki jo trenutno igra, strežniška. Po večini raziskav tretjina vseh svetovnih strežnikov uporablja Linuxa, znano pa je, da je najpogostejša izbira med spletnimi in poštnimi strežniki. In katero distribucijo uporabiti za strežnik? Za pomoč preberite članek na DevX.com, kjer so si ugledali RedHat Enterprise Server 3.0 in SuSE Server 8.0.

Seveda pa nikar ne pozabite, da obstajajo tudi nekomercialne distribucije.

0 komentarjev

Linux bo prehitel Windows čez 3 leta

Slashdot - Kot velik podpornik Linuxa se IBM že nekaj časa lahko pohvali s portalom, namenjenim osveščanju o Linuxu in prostem programju. V posebni rubriki, namenjeni predstavitvi oseb, povezanih z Linuxom, so tokrat predstavili Stacey Quandt, raziskovalko in proučevalko Linuxa ter ostale odprtokodne programske opreme. Najzanimivejša izjava, ki jo je podala v intervjuju, je vsekakor ta, da bo po njenem mnenju Linux čez tri leta prehitel Windows kot operacijski sistem številka ena, in sicer po številu prodanih licenc za strežnike.

Kaj pa vi mislite?

21 komentarjev

DTP v slovenščini

Slo-Tech - Eden izmed glavnih razlogov, da se je na malih računalnikih razvijalo grafične zmogljivosti, je bilo že od osemdesetih dalje namizno založništvo (DTP - DeskTop Publishing). Od letos je to mogoče početi tudi v Linuxu, z (skorajda) profesionalnim orodjem, Scribusom. Med njegovimi odlikami je perfektna podpora za izvoz v format PDF, uporaba upravljanja z barvami, možnost skriptiranja s pythonom ...

No, od tega tedna naprej je njegova lastnost tudi ta, da govori slovensko, kar je še posebej pomembno, ker je to prvi profesionalni program za namizno založništvo v slovenščini. Scribus bo sicer...

5 komentarjev

Service Pack 2 za Windows XP bo zamudil

več strani -

Microsoft je včeraj obvestil medije, da drugega servisnega paketa popravkov za Windows XP, ki bi moral iziti v prvi polovici letošnjega leta, ne bo vsaj še tri mesece. Neuradne informacije so, da naj bi servisni paket za izšel konec julija in ne junija, kakor je Microsoft prvotno načtoval. Izdali so že eno nekončno verzijo (release candidate), pred izidom uradne verzije pa bodo vsaj še eno.

Novi servisni paket bo prinesel veliko varnostnih popravkov in nekaj dodatnih funkcij, med katerimi velja omeniti možnost blokiranja reklam med brskanjem po internetu (pop-up blocker) in privzetno izključen servis Windows Messenger, kar smo doslej najbolj pogrešali. Neowin in News.com poročata.

13 komentarjev

OpenBSD 3.5

Slo-Tech - Če vas dejstvo, da kljub pravemu evropejstvu še vedno ne bomo enako enaki nekaterim Evropejcem in da bomo poleg domačih birokratov morali vzdrževati še mogočno armado €vrokratov, ni spodbudilo h kakšnemu proslavljanju, lahko manjši internetni promet izkoristite za dol jemanje 3.5 reinkarnacije OpenBSD, ki glede na prejšnje različice prinaša podporo trem dodatnim računalniškim arhitekturam, odpravo številnih hroščev, izboljšave slovitega Packet Filtra, nekaj novih orodij, npr. CARP, in še marsičesa, kar si lahko preberete na prej omenjeni strani, omenimo le še pomembno izboljšavo za uporabnike s sončne strani Alp: podporo slovenski tipkovnici.

Tisti, ki kombinacijo črk "OpenBSD" vidite prvič in vam angleščina ne gre najbolje, si lahko tule preberete kratek opis "za telebane" v slovenščini.

Stvar bo sicer uradno izšla 1. maja, ponavadi pa je na voljo že kakšen dan prej. Nam geografsko najbližja strežnika za dolvleko sta na Dunaju in v Monakovem (bolj znanem po nemškem imenu...

9 komentarjev

Mehaniki za Hubbla

CNN.com - Hubblovemu teleskopu so dnevi šteti, saj mu bodo nekje med letoma 2006 in 2007 odpovedali giroskop ter baterije. V senci nedavne nesreče vesoljskega čolnička Kolumbija, so pri NASI opustili misel na človeško vzdrževalno misijo kot preveč tvegano.

Kljub temu, da niso polagali veliko upov v povsem robotizirano odpravo, so vseeno razpisali natečaj za rešitev Hubblovih težav brez uporabe živih astronavtov. Rezultati so bili presenetljivi. Izmed 26 rešitev jih je nekaj tako dobrih (in hkrati celo izvedljivih), da še nekdanji skeptiki zdaj razmišlajo ne le o podalšanju teleskopovega življenja, temveč tudi dodajanju novih inštrumentov.

6 komentarjev