»

Chromebooki dobivajo novi operacijski sistem Lacros

Slo-Tech - Minili so časi, ko so bili Chromebooki prenosniki zgolj z brskalnikom Chrome. Sčasoma so napredovali, a glavni problem je ostala nepodpora po izteku predvidene življenjske dobe (AUE). Tedaj so prenehali dobivati popravke in nadgradnje, kar ni predstavljalo le težave z umanjkanjem novih funkcionalnosti, temveč predvsem zaradi varnostnih lukenj, ki so ostajale nezakrpane. To se bo počasi spremenilo.

Dobili bodo nov operacijski sistem Lacros (Linux And ChRome OS), ki bo polnokrvni sistem, na katerem bo tekel brskalnik Chrome. S tem se bo brskalnik ločil od operacijskega sistema, kar bo blagodejno vplivalo tudi na varnostne posodobitve. Google je sicer v zadnjem času storil veliko, da Chromebooki ne bi postali neuporabni kosi silicija po preteku podpore. Septembra lani so sporočili, da bodo vsi modeli od leta 2019 prejemali posodobitve deset let. Dotlej je bila ta meja osem let.

Nekaj pozitivnih sprememb pa bodo opazili tudi uporabniki pri vsakodnevni uporabi. Ena izmed očitnejših je...

7 komentarjev

OpenAI predstavil Voice Engine za ustvarjanje govora

Slo-Tech - OpenAI je izdal orodje Voice Engine, ki ga razvijajo od konca leta 2022 in omogoča rekonstrukcijo glasu in izdelavo zvočnih posnetkov, za kar potrebujemo le 15-sekundo posnetek govora osebe. To zadostuje, da ustvari posnetke, na katerih oseba bere poljubno besedilo. Možnosti sta dve.

Posnetek je lahko v istem jeziku, torej v angleščini. Druga možnost pa so prevodi, saj lahko posnetek pripravijo tudi v španščini, nemščini, francoščini, kitajščini in japonščini. OpenAI pojasnjuje, da v tem primeru govorec obdrži naglas iz izvirnika. Če je torej vhodno besedilo v brezhibni francoščini, bo tudi ob prevodu in branju v angleščini govorec obdržal francoski akcent. Ponujajo še nekaj drugih možnosti, ki so vse namenjene pomoči uporabnikom.

Ker je tehnologijo možno tudi zlorabiti - ali bomo sploh še kdaj lahko zaupali "posnetkom" - bodo novo storitev javno razgrnili previdno in odgovorno, poudarjajo. Interno jo že uporabljajo, denimo v ChatGPT Voice in Read Aloud. Ob tem velja poudariti,...

6 komentarjev

Zbogom, Google Podcasts

Slo-Tech - V začetku aprila se bo začela poslavljati storitev Google Podcasts, ki jo številni uporabniki Androida uporabljajo za poslušanje podcastov. Sprva jo bodo ukinili v ZDA, do konca leta pa še drugod po svetu. Google približno 500 milijonom uporabnikom svetuje prehod na YouTube Music, ki jo bo zamenjal, lahko pa seveda uporabimo tudi katerikoli drugi način spremljanja in sledenja podcastom.

Google Podcasts je zaživel leta 2008. Ena izmed glavnih odlik aplikacije je njena preprostost, kar sedaj postaja razlog za odstrel. Google je znan po dvojem: pogosto imajo različne izdelke, ki počnejo isto, in neredko povsem delujoče produkte opustijo. Google Podcast je tak primer. Steve McLendon iz Googla je pojasnil, da je to razlog tudi sedaj. Uporabniška izkušnja pri poslušanju podcastov je lahko mnogo boljša, a Google Podcasts tega ne more doseči. Zato roma na smetišče zgodovine.

Naročnine iz Google Podcasts je možno prenesti v YouTube Music z orodjem, ki so ga pripravili v Googlu. Druga...

25 komentarjev