Prijavi se z GoogleID

»

Rezervirajte si čas za dogodek Študent je car!

ŠJC april 2009 agenda

vir: Microsoft
Microsoft - Naj vas spomladanska utrujenost ne ujame, pridružite se raje tokratnemu, spomladanskemu Študent je car dogodku!

9. aprila 2009 v Mariboru – FERI Smetanova 17,
20. aprila 2009 v Ljubljani – FRI Tržaška 25

Tudi tokrat so se potrudili za zanimive, predvsem pa strokovno podkovane predavatelje in poskrbeli, da boste s predavanj odšli z novimi znanji in novimi informacijami.

Posebnost tokratnega dogodka Študent je car je, da se bomo tokrat zbrali v večjem številu kot običajno, pridružili se nam bodo tudi kolegi iz SLOWUG in SLODUG skupnosti ter MSDN in TechNet člani.

Več o programu:

Udeležba na...

14 komentarjev

Kako zlomiti konkurenco in odnesti celo kožo?

Kiberpipa - Zadnji torek v marcu bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predaval Boris Horvat iz podjetja ABM d.o.o, ki je pred kratkim doseglo pomembno zmago v desetletje trajajočih sporih z nacionalnim telekomunikacijskim operaterjem. Vrhovno sodišče Slovenije se je prvič izreklo o varstvu konkurence in razsodilo da operater s prevladujočim tržnim položajem le-tega ne sme zlorabljati in na kakršenkoli način diskriminirati drugih operaterjev. Predavanje bo imalo krajši teoretični uvod o varstvu konkurence, temu pa bo sledila podrobna analiza konkurenčnih sporov med Telekomom Slovenije in tako imenovanimi alternativnimi ponudniki interneta, ki so pripeljali do današnjega stanja na trgu. Več o dogajanju si preberite tukaj. Vabljeni v Kiberpipo v torek, 31.3. ob 19. uri!

Spletne urice na Dan norcev odpadejo. Vljudno vabljeni!

0 komentarjev

Nov članek: PSPP

Slo-Tech - Večina slovenskih študentov družboslovja pozna statistični program SPSS, katerega uporabo poučujejo na slovenskih fakultetah. Gre za zmogljiv program za statistično analizo podatkov zbranih v družboslovju (anket, podatkov o poslovanju podjetij, itd.), katerega licenca je precej draga in časovno omejena.

V tokratnem članku smo si ogledali njegov odprtokodni klon PSPP, ki zna odpreti SPSS datoteke, razume njegovo sintakso in teče tako v okolju Windows, Linux, kot tudi MAC. Program ima seveda še kar nekaj pomanjkljivosti (trenutna različica je 0.6.1), a zasnova je dobra in za osnovne statistične analize je program že sedaj skoraj povsem zadovoljiv. Če k temu prištejemo še ceno (program je brezplačen) in neomejeno licenco, lahko le upamo, da si bodo za PSPP kmalu začele zanimati tudi slovenske izobraževalne ustanove.

Veselo branje!

16 komentarjev

Microsoftov primerjalnik brskalnikov

Slashdot - Pred kratkim je Microsoft napovedal nov izdelek z imenom Expression Web SuperPreview, ki naj bi razvijalcem spletnih strani prihranil marsikakšen siv las. Ti morajo pri pisanju spletne strani paziti, da bo ta prikazana neporušeno v vseh popularnejših brskalnikih, kar vzame kar dosti časa. Z novim orodje pa jim želi Microsoft priti naproti, saj bo z njim moč hkrati pogledati izgled strani v vseh nameščenih brskalnikih na računalniku in v več različicah IE-ja (in rezultate celo položite drug na drugega). Trenutna beta verzija, ki je na voljo za prenos, sicer podpira le IE6 z IE7 ali IE8, medtem ko...

71 komentarjev

Čemu imeti računalniške učilnice na fakultetah

Ars Technica - Včasih je imelo dostop do računalnikov doma malo ljudi, zato so bili računalniški laboratoriji in učilnice na fakultetah valilnice dobrih idej nadebudnih mladih umov. A če so se spremenili. Na University of Virginia so ugotovili, da so se leta 2007 vpisali samo še štirje bruci (izmed 3117), ki niso imeli svojih prenosnih računalnikov. Tako so si izračunali, da nima več smisla vzdrževati računalniškega laboratorija. Deset let prej, daljnega leta 1997, je imelo svoje računalnike sicer 74 brucev, a le 16 odstotkov od teh je bilo prenosnikov.

Statistika, ki so jo izvedli na fakultetnih računalnikih, je pokazala, da študentje 95 odstotkov časa preživijo ob uporabi brezplačnih programov, kot so Firefox, IE, Adobe Acrobat Reader ali Microsoft Office (univerza je članica MSDNAA), medtem ko po dragih MatLab, Mathcad ali SPSS posežejo mnogo redkeje. Vzdrževanje tega računalniškega parka je doslej stalo 300.000 dolarjev, vprašanje pa je, koliko bodo zdaj privarčevali. Rešiti bodo morali...

69 komentarjev

Discovery se je varno vrnil

NASA - Raketoplan Discovery se je v soboto zvečer varno vrnil na Zemljo po uspešni dokončani misiji STS-119. Misija, ki se je z več kot mesečno zamudo pričela 16. marca, je na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) dostavila nov paket sončnih celic, ki bodo zagotovile dovolj energije za nadgradnjo kapacitete postaje s treh na šest ljudi. Mimogrede so na ISS zapeljali še japonskega astronavta, ki je zamenjal Sandro Magnus.

NASA je misijo označila kot zelo uspešno, saj so v trinajstih dneh potovanja okrog zemlje opravili kar tri vesoljske sprehode. Pri pristanku povsem brez zapletov ni šlo, saj so pristali skoraj dve uri kasneje, kot so pričakovali. Razlog je bilo slabo vreme nad Florido, tako da so naredili še en oblet Zemlje. Medtem...

1 komentar