»

Novi MP3

Music IZ - Sodeč po tej novici nas v letošnji pomladi čaka tudi naslednik MP3 standarda z imenom MP3Pro. Razvijata ga Thomas Multimedia in Frauenhoferjev inštitut, ki si že lastita patente in licence za prvotni MP3 standard. Po prvih napovedih naj bi MP3Pro še precej bolje stisnil zvočne datoteke (seveda ob ohranitvi kvalitete), večja novost pa je možnost vključitve anti piratskih zaščit. Z vsem tem naj bi MP3Pro ponovno uspešno konkuriral Windows Media in Real Player standardom, poleg tega pa naj bi bil kompatibilen s sedanjimi predvajalniki. Damn, pa zakaj morajo povsod tlačiti te zaščite .

11 komentarjev

Test Titan Majesty Twins Mk2 hladilnika

Case Junkiez - Kljub velikem pričakovanju, ki ga je dotični hladilnik ustvaril že samo s svojim izgledom, se je po prvih testih izkazalo, da gre za navadno jajco, ki ni sposobna spodobno odstranjevati toplote s procesorja. Titan je na srečo pritožve vzel resno in pošteno predelal hladilnik. Tako so dodali dodatne hladilne reže tudi na podnožje hladilnika, le to pa še dodatno zbrusili in zgladili. Prav tako so namestili močnejše ventilatorje. Ali je to dovolj ali ne, so preverili na Case Junkiez strani, kjer so hladilnik primerjali s staro različico ter Golden Orbom. No, res so rezultati boljši, toda tudi novi Twins cooler zaostaja za starim Golden Orbom, ki ima povrhu vsega samo en ventilator .

0 komentarjev

BNC kabli: kako in za koga

Speedy3D - Še en zelo zanimiv članek danes prihaja s Speedy 3D strani. Naredili so informativen pregled tehnologije za BNC kabli ter podali dobre in slabe lastnosti te metode prenosa slike. Članek je zanimiv za marsikoga, saj kar precejšnje število ljudi poseduje monitorje z BNC vhodi, toda le redki jih tudi uporabljajo. Kljub temu, da je ta način priznano najbolj kvaliteten za prenos slike, se marsikdo sprašuje ali se mu izplača kupiti set BNC kablov... No, v tem članku boste našli odgovor!

6 komentarjev

Maksimalne temperature procesorjev

Heatsink Guide - Sploh ne morete vedeti, kako sem Tillmannu hvaležen za ta članek. Ko človek dobi nekaj sto popolnoma enakih vprašanj, mu namreč počasi začnejo iti na živce (pa brez zamere...). Urednik ene izmed najstarejših strani, ki se ukvarjajo s hlajenjem, Heatsink Guida, je namreč sestavil kratek člančič, v katerem je navedel maksimalne varne delovne temperature različnih procesorjev. Seveda morate vedeti, da gre za neoverclockanje procesorje. Overclockani se lahko sesujejo že pri precej nižjih temperaturah, kot so navedene v njegovi razpredelnici. Ogled zelo priporočljiv!

1 komentar

Quest for the Tihi Rachunalnik

Euro Gamer - Raznim člankom o utišanju računala sej pridružil še eden in sicer EuroGamerjev. Žal bi težko rekel, da gre za zelo informativen članek, poln inovativnih tehnik za utišanje posameznih komponent, saj me je celotna zadeva bolj spominjala na predstavitev prodajnega programa podjetja QuietPC. Če torej ne poznate tega podjetja in njihovih zanimivih izdelkov, si zadevo le oglejte, drugače pa raje pojdite brati kaj bolj koristnega.

0 komentarjev

Kateri DirectX uporabiti?

Overclockers Cafe - No, ta članek na Overclocker Cafe strani pa bi res lahko poimenovali točno nasprotje člankov na Ace's Hardware. Gre za očitno povsem laičen članek, ki ga je spisal nedeljski hardveraš. Ok, dovolj kritiziranja, še nekaj o dejanski vsebini. Avtor je hotel primerjati različne DirectXe med seboj, predvsem kar se tiče vpliva na igranje igric. Tako je uporabil tri (wow!) različice DirectXa, 7, 8 in 8a. Seveda mu ni kapnilo, da bi za vsakega posebej namestil operacijski sistem, temveč je lepo odinštaliral enega (pri čemer se mu je par krat sesula kišta) in nainštaliral drugega, brez zamenjave gonilnikov za grafično kartico. Tako niti ni presenetljivo, da je v Quake3 Areni (ki je tudi edina igra, s katero je testirat) dobil skoraj identične rezultate. Whatever...

9 komentarjev

Arhitektura P4

Ace's Hardware - Ace's Hardware, moji najljubši hardverski strokovnjaki, so objavili članek o zgradbi Pentium4 procesorjev. Tukaj ne gre za kakšen nedeljski člančič, temveč, kot je v navadi pri teh tipih, za zelo poglobljeno in tehnično zahtevno analizo zgradbe in lastnosti novega Intelovega paradnega konja. Branje članka priporočam predvsem tistim, ki se že malce spoznajo na zgradbo procesorjev in bi radi poglobili svoje znanje o Pentiumu4...

0 komentarjev

Mini Super Orb

Thermaltake - Kar nekaj uporabnikov je imelo težave z namestitvijo Thermaltakovih Chrome/Super Orb hladilnikov na svoje matične plošče, predvsem zaradi velikih kondenzatorjev, ki so ponavadi nameščeni tik ob procesorskem podnožju. Da bi rešili tudi to težavo, so pri Thermaltaku pripravili novi hladilnik z imenom Mini Super Orb. V bistvu gre za popolnoma enak hladilnik, kot je Super Orb, le da so mu zmanjšali premer z 69 na 65mm. Če vas zanimajo podrobnosti, jih najdete tukaj.

0 komentarjev

Poceni GeForci2 Ultra

X-Bit Labs - Večina vas verjetno ne pozna podjetja Sparkle, saj je njihov glavni cilj izdelava poceni grafičnih kartic. Ravno zato je bila najava GeForce2 Ultra kartice tega podjetja takšno presenečenje in mnogi so se spraševali ali jim bo uspelo predstaviti konkurenčno, a vseeno poceni Ultra kartico. No, ravno pred parimi dnevi so se prvi primerki njihove Ultre (SP6900) pojavili v japonskih trgovinah in vse kaže, da je cena res precej nižja od konkurentov. Kartica se prodaja za okoli $385, medtem, ko konkurenčne Creativove in ASUSove kartice stanejo po $450. Najlepše pri vsemu skupaj pa je to, da so specifikacije kartice povsem spodobne: 250MHz čip, 64MB 460MHz pomnilnika ter D-Sub in DVI izhoda. Če vas zanima več o podjetju in njihovih produktih, potem kar obiščite njihovo domačo stran!

2 komentarja

SiS in prihodnost

X-Bit Labs - SiS, eden izmed treh velikih neodvisnih proizvajacev veznih čipovij, je zadnje čase imel precej težav. Sam razvoj novih čipovij je sicer tekel po načrtu, toda performanse in proizvodnja sta zelo slabi. Večina težav izhaja predvsem iz konfliktov z UMCjem, ki bi moral proizvajati SiSova čipovja in tako je večina proizvodnje za leto 2000 propadla. Kakorkoli, sedaj SiS počasi zaganja svoje lastne proizvodne linije in pri podjetju upajo, da jim bo uspelo osvojiti svoj stari tržni delež. Tega so se lotili na precej neizviren, a učinkovit način: z znižanjem cen. Tako je cena njihovih SiS633 in SiS733 čipovij le $19, kar je precej malo glede na to, da dotični čipovji konkurirata i815EP in VIA KT133 čipovjem. SiS tako načrtuje prodajo 250.000 kosov do konca tega leta, vse pa je bolj ali manj odvisno od tega, ali jim bo tudi dejansko uspela masovna proizvodnja.

0 komentarjev