»

Hekerji napadli največjo pakistansko banko

Slo-Tech - Največja pakistanska banka NBP (National Bank of Pakistan), ki je v državni lasti in predstavlja podružnico centralne banke, je bila v noči s petka na soboto žrtev resnega hekerskega napada, poroča The Record. Napad je prizadel zaledne sisteme (backend) in strežnike, ki skrbijo za delovanje poslovalnic, bankomatov in mobilnih aplikacij. V napadu kljub škodi niso odtujili finančnih sredstev. Iz banke so sporočili, da so že v soboto izolirali prizadete sisteme. Napadla jih ni izsiljevalska programska oprema (ransomware), temveč je šlo za bolj klasičen napad z eskalacijo privilegijev.

Večino poslovalnic in bankomatov so uspeli usposobiti že v ponedeljek, preostanek pa v nadaljevanju tedna. Kljub temu so vesti nekatere komitente dovolj prestrašile, da so na bankomatih dvigovali svoje prihranke. K temu so pripomogle nekatera pompozna poročila v medijih, da naj bi bilo prizadetih kar devet bank, kar ne drži. V ponedeljek je morala zato naval na banke (bank run) ustaviti vlada z jasnim...

2 komentarja

Ford z novim električnim motorjem Eluminator naslavlja predelovalce vozil

Ford Performance - V ZDA je precej popularno predelovanje starejših vozil, celoten ekosistem okrog tega pa spodbujajo tudi proizvajalci. Ford Performance je tako na trg ponudil Eluminator, električni motor, ki nadomesti motor na notranje izgorevanje, poimenovanje pa je dobil po Aluminatorju, eni izmed verzij motorja na notranje izgorevanje, ki jih prodaja Ford, z zelo očitnim E, ki namiguje, da ima povezavo z elektriko.

Za predstavitev novega motorja sta podjetji MLe Racecars in Roadster Shop predelali F-100 letnik 1978, da po novem vozi na par Eluminatorjev.

Motor je v osnovi enak kot sta tista, uporabljena v Mustangu Mach-E GT. Posamezen meri v dolžino 57cm in proizvede 210 kilovatov moči (281 konjev) in 429Nm navora. Zavrti se do 13.800 obratov na minuto, prestavno razmerje pa ima 9,05:1. Ford že ponuja elektromotor za 3.900 dolarjev.

Dobavljivost elektromotorja, ki je certificiran za cestno vožnjo v 50 ameriških zveznih državah in ki ga ponuja eden izmed velikih ameriških avtomobilskih prozivajalcev, pomeni precej bolj enostavno predelavo za vse elektro-avto-navdušence.

Potrebno je omeniti, da je Chevrolet že lani pokazal "ECrate" komplet, ki vsebuje komponente, ki so sicer redno vgrajevane v Chevy Bolt, a ta zaenkrat ni bil dosegljiv...

27 komentarjev

Londonski vozniki pospešeno menjujejo dizelska vozila

Območje nove ureditve ULEZ

vir: theguardian.com
theguardian.com - Londonska ultra nizkoemisijska cona se je s prejšnjim ponedeljkom precej razširila. In ko rečemo precej, to pomeni po površini za kar 18x. Po novem obsega t.i. notranji London in vključuje mednarodno letališče London City na vzhodu in se konča streljaj od stadiona Wembley, kar je kar 24km razdalje. Stara emisijska cona je pokrivala 21km2, nova pa kar 380 km2 in zaobsega površino, na kateri živi 3,8 milijona meščanov.

London ima pestro zgodovino onesnaženja zraka, morda najbolj znan je Veliki Londonski smog iz leta 1952, ko je nad Londonom nastalo območje inverzije in brezvetrja, zrak pa so onesnaževali izpusti iz individualnih kurišč, cestnega in železniškega prometa ter tudi iz termoelektrarn, ki so zaradi povojnih razmer kurile manj kakovosten premog. Le v tem dogodku naj bi umrlo več tisoč prebivalcev Londona.

London ima tudi zgodovino raziskovanja prometnih tokov in je tudi mesto, na katerem je statistik in prometni načrtovalec R. J. Smeed s financiranjem britanske vlade v...

73 komentarjev