»

Intel Core i7 - Nehalem

AnandTech - Tock! Nova Intelova procesorska arhitektura je tu, v obliki Core i7. Je hitrejši, učinkovitejši, varčnejši? Je procesor končno monoliten? Vgrajen pomnilniški krmilnik veliko pripomore pri operacijah? Se vrača tipka Turbo iz začetka devetdesetih let?! Zvedavi bralec, nadaljuj!

Poglejmo najprej stanje na trgu. Intel je vsaj za entuzijaste dandanašnji povsem logična in racionalna izbira v primerjavi z AMD. Cene so predvsem zaradi AMD-jevih povsem dostojnih rešitev znosne, zaradi 45nm tehnologije, v kateri so zgrajeni Yorkfieldi, se kljub navitju ne grejejo pretirano, TDP je v mejah normale. Zakaj vse to spet postavljati na glavo, kot je Intel to storil s Conroe-jem? Zaradi aplikacij, ki tečejo na strežnikih. Pri teh ima AMD v...

48 komentarjev

Sedem najboljših potegavščin

vir: BBC
New Scientist - V tekoči številki New Scientist obuja spomine na sedem najboljših znanstvenih potegavščin, ki so jim bralci nasedli. Leta 1912 je amaterski paleontolog Charles Dawson objavil, da je v gramozni jami v Piltdownu v Sussexu odkril lobanjo in čeljustnico polčloveka-polopice, ki naj bi bil manjkajoči evolucijski člen. Potegavščina je zdržala 40 let.

Leta 1869 so v Cardiffu v ZDA "našli" okamenelega velikana, ki naj bi bil visok dobre tri metre. Še v osemnajstem stoletju, leta 1725, so kolegi speljali na limanice Johanna Beringerja in mu nastavili cel kup fosilov, ki so ga tako prevzeli, da je o njih celo napisal knjigo, preden je ugotovil ukano. Modernejši trik si je leta 1996 privoščil Alan...

29 komentarjev

Britanci izgubili osebne podatke

Daily Mail - Če bi zgolj poročali o izgubi nove kopice osebnih podatkov v Veliki Britaniji, bi to skoraj ne bila več novica. A Britanci so tokrat poskrbeli, da je imel celotni postopek še pridih dramatičnosti.

Na pakririšču pred staffordshirskim pubom verige Brewers Fayre se je pred dvema tednoma našel USB-ključ z zaupnimi kodami, s pomočjo katerega bi lahko nepridipravi dostopali do baz podatkov britanskega sistema Government Gateway in si ogledali osebne podatke 12 milijonov ljudi. Ta sistem, za katerega skrbi Oddelek za delo in pokojnine (Department of Work and Pensions), Britancem že šest let omogoča dostop do raznih storitev, denimo vlaganja napovedi dohodnine, pregleda otroških doklad ipd. Samo letos ga je uporabilo 1,8 milijona ljudi.

Oblasti so vso stvar poskušale pomesti pod preprogo, a jim ni najbolj uspelo. Sprva so trdili, da so bili podatki enkriptirani, a očitno je resnica nekoliko drugačna. Ne le da niso bili, bojda je bilo med njimi več kot le nekaj dostopnih kod. Prav tako je...

11 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.4

Open BSD - Še vedno se držijo svojega šestmesečnega cikla in tudi na začetku tega novembra je izšla nova verzija odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD 4.4. Novosti vključujejo OpenSSH 5.1 s podporo za chroot(2), Xenocaro, Gnome 2.20.3, KDE 3.5.8 itn. Celoten seznam si lahko ogledate na njihovih straneh, od koder si lahko OpenBSD 4.4 prav tako tudi brezplačno prenesete ali pa naročite škatlasto verzijo.

0 komentarjev

Resnična Resničnost: Zaposlitev v IT

RTV Slovenija - Kadrov z izobrazbo s področja informacijskih ali digitalnih tehnologij je vedno premalo. A kakšne so pri nas dejanske možnosti zaposlitve v teh panogah? Kakšne zaposlitve omogočajo velika podjetja in kakšne majhna? Koliko je v Sloveniji možnosti sodelovanja v razvoju visokotehnoloških rešitev?
Obiskali smo tudi Zavod za zaposlovanje in se pozanimali, kako se je mogoče preusmeriti iz manj zaželenih poklicev v področje informacijskih tehnologij ter kako uspešne so tovrstne prekvalifikacije?
V oddaji gostimo nekaj uspešnih ljudi s področja IT, seveda pa ne bodo manjkale novosti, kjer morda najdete kaj za v spalnico, igre - tokrat 66% športne in rubrika Internet, kjer bo Kaja postregla z bookmarki za "brezposelne" geeke.

Resnična Resničnost prihaja na vaše male ekrane in ogromne LCDje v ponedeljek, 3.11.2008 ob 22:15 (Slovenija 2), ponovitev pa bo v torek, ob 13:05, prav tako na drugem programu nacionalne televizije.

6 komentarjev