»

Posneli prvo supernovo v gama spektru

The Register - Nedavno je mednarodni ekipi astronomov uspelo s H.E.S.S. (High-Energy Stereoscopic System), skupino štirih teleskopov v Nambiji, posneti prvo sliko supernove v gama delu EM spektra. S tem so dokazali, da so supernove eden izmed mnogih virov kozmičnih žarkov, visokoenergijskih žarkov, ki nas vsakodnevno bombardirajo.

Kaj je pri tem tako posebnega? Gama žarki imajo to nerodno lastnost, da prehajajo skozi skoraj vsako snov in jih je tako skoraj nemogoče "ujeti" ter upodobiti. Tokrat so si pomagali s sevanjem Čerenkova. Na kratko, to je sevanje, ki ga snov odda, če jo preleti nabit delec s hitrostjo večjo kot je hitrost...

13 komentarjev

Orodne vrstice iskalnikov za Firefox

Mozillazine - Nov iskalnik A9, ki si ga lasti Amazon.com, odslej ponuja orodno vrstico tudi za brskalnik Firefox. Vrstico namestimo kot običajno razširitev za Firefox. V predstavitvi nove razširitve so avtorji zapisali, da je bila med najpogostejšimi željami uporabnikov. Na naklonjenost slednjim s strani podjetja pa kaže že oglas na prvi strani iskalnika in prednostna vloga Firefoxa na strani s predstavitvijo vrstice.

Za podoben korak so se odločili tudi pri Yahoo!-ju. Trenutno smo ob obisku toolbar.yahoo.com preusmerjeni na neuradni Yahoo! Companion for Mozilla, ob obisku beta.toolbar.yahoo.com pa na neuradno vrstico Yahoo! za Firefox.

Še nekaj orodnih vrstic iskalnikov za Firefox.

Še en razlog več za udeležbo današnje prireditve!

8 komentarjev

KDE na GameCube

Slashdot - Nekateri ljudje si močno prizadevajo spraviti Linux na vsakršno napravo, vključno s toasterji in mikrovalovkami.

Ena skupina takih ljudi se je odločila, da bo začela projekt ' GameCube Linux'. Do sedaj niso dosegli precej velikega uspeha, so pa pokazali prve slike delujočega KDE okolja. Ni jim popolnoma uspelo, saj se njihov rezultat rahlo razlikuje od željenega.

Tukaj pa je še povezava do orginalnega framebufferja.

Zdaj pa prevajat jedro na mojih supergah!

7 komentarjev

Najbolj zanesljiv sistem Mac OS X

Slashdot - Na Slashdotu se je pojavila zanimiva novica, ki govori o nedavni raziskavi podjetja mi2g. Raziskava, ki je trajala 12 mesecev, je ugotavljala, kateri OS je najbolj primeren za delovanje računalnika brez prestanka -- 24/7. Raziskava je bila naravnana tako, da je simulirala osebne računalnike, računalnike v podjetjih in računalnike, ki jih uporabljajo vlade držav.

Rezultat je zanimiv, saj naj bi bil najbolj zanesljiv operacijski sistem OS X. Kar je pa še bolj zanimivo pa je to, da naj bi bil Linux najbolj nezanesljiv OS, ko govorimo o ročnem vdiranju v sistem, saj naj bi bil neuspešen se ubraniti v 65.64% primerih. Vendar pa je v večini primerov vseeno Windows zavzel neslavno zadnje mesto. Prav tako se je za izredno zanesljivega izkazal tudi BSD, ki se je edini lahko kosal z OS X v večini kategorij.

Avtor članka pa opozarja na eno izmed glavnih pomankljivosti te raziskave -- v njo niso vključeni virusi, črvi in ostale nevšečnosti Windows sistemov.

8 komentarjev