»

Policija: do podatkov smo prišli vedno in tudi prišli bomo (2)

Techdirt - Tokrat nadaljevanje teden dni stare zgodbe o nadustavnem Uradu za nadzor prirejanja iger na srečo, ali tudi fabula o tem, kaj se zgodi, ko se policija odloči, da mora priti do nekih podatkov, predvsem zato, ker je dobivanja vsakovrstnih podatkov tako zelo vajena iz preteklosti, da na drugačni scenarij ("hm, tole se pa morda ne sme ..") niti pomisli ne.

Tokratna fabula je ameriška, a bi lahko bila tudi naša. Zadeva policijsko preiskavo zoper Newyorčana Malcolma Harrisa, 23. let starega novinarja, blogerja in aktivista v gibanju Occupy Wall Street, ki je bil oktobra lani skupaj skupaj s še 700 drugimi protestniki aretiran na Brookly bridgu zaradi motenja javnega reda in miru, konkretno ker mosta ni prečkal po pešpoti, ampak kar po cesti, mišljeni za avtomobile. Po noči ali dveh na policijski postaji in prejeti mandatni kazni bi to moralo biti to; vendar ni bilo; newyorška policija je namreč ugotovila, da je Harris posebej aktiven na Twitterju, sploh po številu sledilcev...

23 komentarjev

Intelovi "Ultrabooki" leto dni kasneje: bolj slabo

Sestavine vsakega ultrabooka, na primeru Asusovega ZenBook UX31.

vir: PC Pro
PC Pro - Leto dni je naokoli, a Intelovi tanki prenosniki z blagovno zmamko Ultrabook (glej tudi sliko) po prodaji niti približno ne dosegajo pričakovanj. Intel je s svojo 300 milijonov dolarjev vredno marketinško kampanijo računal na blizu 22 milijonov prodanih enot v letošnjem letu, kar bi jim mu dalo zajeten 40% tržni delež na trgu lahkih prenosnikov, in dodobra pokvarilo načrte konkurenčnima ARMU ter Applu. A ni se zgodilo. Prodali so manj kot 5 milijonov enot, po "popravljenih" (tj. prepolovljenih) ocenah analitske hiše IHS iSuppli bi jih v božičnem četrtletju lahko prodali še dodatnih 5. Ob takih številkah tržni delež zgolj 5%.

IHS je mnenja, da je glavni problem v visoki ceni - povprečno 1027 dolarjev - kar naj bi bilo daleč...

123 komentarjev

Na Steamu odslej naprodaj tudi programi

V Steamu vas čaka nova rubrika: programi.

vir: Steam
The Verge - S slabim mesecem zamude je Valve sinoči pričel s prodajo računalniških programov preko svoje distribucijske platfome Steam. Za začetek ponujajo 6 naslovov: risarski program ArtRage Studio Pro, urejevalnik fotografij CameraBag 2, okolje za razvoj iger GameMaker: Studio, 3D modeler 3D-Coat, ter dve različici 3DMark-a: Vantage in 11. Ta teden so vsi na voljo z 10% popusta.

Novi naslovi - zlasti multimedijski programi, zgleda, - naj bi prišli kmalu, skozi iniciativo Steam Greenlight. Greenlight je njihova različica verifikacijskega procesa za umestitev v trgovino. Za razliko od App Stora oz. Windows (RT) Stora, kjer morajo...

6 komentarjev

Hekerji vdrli v več kot sto univerz

Betabeat - Hekerji iz skupine z imenom GhostShell so včeraj objavili rezultate Projekta WestWind, kakor so poimenovali vdor v več kot sto univerz po svetu in javno priobčitev zbranih osebnih podatkov. Skupina ni neznana.

Že avgusta so pritegnili pozornost internetnega občestva, saj so v sklopu Projekta HellFire objavili več kot milijon podatkov o uporabniških računih z najrazličnejših spletnih strani. Sedaj so se lotili tudi univerz in prizadete so tudi tako elitne, kot so Harvard, Stanford, Princeton in Cambridge. Tarča so bile univerze s celega sveta, tako da med žrtvami najdemo tudi züriško, berlinsko, osaško in še številne druge. Slovenskih univerz na seznamu ni - bržkone niso dovolj zanimive, ne pa tako neprebojno zaščitene. Javno so objavili 120.000 osebnih podatkov, med njimi uporabniška imena, gesla in podatke o študentih.

V izjavi za javnost so hekerji svoje...

4 komentarji

Gmail zna iskati po priponkah

vir: Google
Google - Nedvomno je Google najbolj poznan po iskanju, takoj zatem pa ga širša javnost verjetno pozna po elektronski pošti, vsaj glede na pogostost naslovov elektronske pošte, ki se končajo z @gmail.com. Za iskanje po elektronski pošti je na spletnem vmesniku že poskrbljeno relativno dobro, a zdaj ekipa razvijalcev dodaja novo funkcionalnost, iskanje po dokumentih, pripetih k elektronski pošti. Iskanje sicer ne bo potekalo samodejno, saj bo način iskanja po priponkah potrebno sprožiti. To se bo doseglo z dodajanjem has:attachment pred iskalni niz.

Iskanje je bilo že do sedaj mogoče znotraj običajnih tekstovnih (.txt in podobne) ter HTML datotek, ki jih je Google uspešno indeksiral, od zdaj pa je možnost razširjena še na predstavitve in besedilne dokumente - primarno Wordove in PowerPointove datoteke ter dokumente v formatu PDF. Če se želite poleg iskanja znotraj datotek omejiti le na en tip datoteke, se poleg zgoraj...

6 komentarjev

Apple začenja odkup lastnih delnic

Apple - Če ima podjetje preveč kapitala in z njim ne more nič pametnega početi, ga lahko vrne delničarjem in to bo storil tudi Apple. Delničarji namreč na svoj kapital terjajo ustrezne donose, ki so praviloma večji od tistih pri varnih naložbah, zato sedenje na ogromnem kupu denarja ni sprejeto z odobravanjem. Apple ima že nekaj časa ta problem, saj zaloge denarnih sredstev nezadržno rastejo in so se približale 120 milijardam dolarjev. Apple ima torej toliko denarnih sredstev, kolikor smo vsi Slovenci proizvedli vseh dobrin (merjeno z BDP) v zadnjih dveh letih in pol, da si bomo to številko laže predstavljali.

Apple je že marca napovedal, da bodo v fiskalnih letih 2013-2015, kar se je začelo s...

49 komentarjev

HTC je predstavil One X+

Bel One X, sivo-črn One X+, svetleje siv One X

vir: The Verge
The Verge - Pri HTC-ju so že tako zelo zmogljiv mobilnik One X še nekoliko izboljšali in predstavili model One X+. Že iz imena je razvidno, da so spremembe minimalne, na prvi pogled so pravzaprav na zunaj skorajda nevidne. Razen nove barve (One X je na voljo v beli in sivi barvi, X+ pa v temnejši sivi, vsi trije v mat izvedbi) se je nekoliko spremenil le še logotip beats in osvetlitev gumbov pod zaslonom (rdeča namesto bele), kar je več ali manj vse. Večje spremembe so pri HTC-ju prihranili za notranjost. Nekoliko zmogljivejši je procesor, ki se sklada z novo oznako mobilnika - namesto Tegre 3 (AP33) je uporabljena rahlo spremenjena različica 3+ (AP37). Ta prinaša nekoliko višjo frekvenco delovanja (do 1,7 namesto do 1,5 GHz),...

18 komentarjev

Lenovo odpira tovarno v ZDA

Mnenja o izgledu se krešejo, zato pa je toliko manj dvomov o kakovosti prenosnikov

vir: The Verge
The Verge - Kitajski proizvajalec računalnikov in mobilnih naprav Lenovo namerava odpreti svojo prvo tovarno v ZDA. Lenovo je leta 2005 od IBM-a odkupil vejo, odgovorno za proizvodnjo računalnikov in s tem dobil pod svoje okrilje znamko Thinkpad, poleg nekaterih drugih. Od takrat so jo s prenosnikov in stacionarcev (ThinkCentre) prenesli še na tablične naprave ter do danes liniji dodali domačim in kreativnim uporabnikom bolj namenjeno linijo Ideapad (IdeaCentre za namiznike) in cenovno prijaznejšo linijo Essential. Jasno je, da računalnike sestavljajo v cenovno ugodnejših državah, predvsem na Daljnem Vzhodu, premik v ZDA pa bo v tej branži zelo zanimiva novost.

Obrat, ki ga nameravajo...

40 komentarjev