»

Pipistrel zmagal na Nasinem natečaju

vir: NASA
NASA - NASA je danes zvečer razglasila rezultate tekmovanja Green Flight Challenge, ki je potekalo v Santa Rosi v Kaliforniji. Na tekmovanju, na katerem so iskali najboljše energetsko varčno letalo, je bilo prijavljenih trinajst ekip, a so pogoje za sodelovanje izpolnjevale le tri. Zmago je že tretjič (po letih 2007 in 2008) osvojilo slovensko podjetje Pipistrel, ki je na tekmovanju zaradi pravil sodelovalo z ameriškim partnerjem Penn State University v ekipi Pipistrel-USA.com. Finančna nagrada znaša 1,35 milijona dolarjev. Drugo mesto je osvojila ekipa eGenius iz Ramone v Kaliforniji, kateri je bil Pipistrel partner, tako da gre na nek način za dvojno slovensko zmago.

Za zmago je moralo letalo Taurus G4 preleteti 200 milj s hitrostjo vsaj 100 milj na uro in pri tem...

67 komentarjev

Nobelova nagrada za medicino 2011

Slo-Tech - Prvi teden v oktobru je tradicionalno namenjen Nobelovim nagradam in tudi letos je tako. Začne se z Nobelovo nagrado za medicino, katere prejemnike je danes ob 11.30 uri v Stockholmu objavila Švedska kraljeva akademija znanosti. Letošnjo nagrado za dosežke na področju medicine prejmejo Bruce Beutler (ZDA), Jules Hoffmann (Luksemburg) in Ralph Steinman (Kanada) za delo na področju imunologije.

Bruce Beutler in Jules Hoffmann...

10 komentarjev

Facebook preiskujeta irski informacijski pooblaščenec in ameriška trgovinska komisija

ZDNet - Facebookova goreča želja, da bi svojo celotno spletno izkušnjo doživeli znotraj njihovih okvirov (neposredno ali preko widgetov), je skupaj s povečanjem tam zapravljenega časa in prihodkov s sabo prinesla tudi povečan nadzor državnih regulatorjev.

Na Irskem, kjer je tudi sedež Facebookovih evropskih operacij, je informacijski pooblaščenec nedavno začel preiskavo zoper podjetje, zaradi prejema številnih pritožb, med njimi 22 točk od avstrijske skupine Europe v. Facebook. Avgusta so podjetni posamezniki preko Reddita pozvali uporabnike, naj zahtevajo kopijo vseh svojih podatkov na CD-ju, kar jim omogoča irska zakonodaja (navodila tukaj). FB se je moral zaradi izjemnega navala zahtevkov...

6 komentarjev

Zelo resna varnostna ranljivost v HTC-jevih telefonih

Android Police - Artem Russakovskii, Justin Case in Trevor Eckhart so odkrili, da je nova posodobitev, ki jo je HTC pretekli mesec izdal za svoje telefone, v njih odprla veliko varnostno luknjo, ki omogoča nepooblaščeno zbiranje osebnih podatkov v telefonu. O ranljivosti so HTC obvestili 24. septembra, a ker se v podjetju niso odzvali, so jo sedaj javno razkrili.

Problem je v vrsti orodij za zbiranje dnevniških podatkov (logging tools), ki jih je HTC z novo posodobitvijo namestil na telefone. Namenjeni so zbiranju kopice informacij in podatkov s telefona, ki bi v primeru težav omogočili lažjo identifikacijo in odpravo. Problem je, da zbranih podatkov niso primerno zaščitili.

Izkazalo se je, da lahko vsaka aplikacija, nameščena na HTC-jevem telefonu, z enostavnim zahtevkom...

10 komentarjev

Za Yahoo se zanima kitajska Alibaba

ZDNet - Pojavljajo se novi in novi snubci za Yahoo, v katerem se prah po razrešitvi Carol Bartz še ni polegel in tako še vedno nima izvršnega direktorja s polnimi pooblastili. Po začetku razmišljanj o prodaji podjetja in spogledovanju z AOL-om je naslednji v vrsti potencialnih snubcev Alibaba. Izvršni direktor Jack Ma je namreč povedal, da se zelo zanimajo za prevzem in da bi ga logistično tudi bili sposobni izpeljati.

Yahoo ima že nekaj v lasti 40 odstotkov kitajskega podjetja Alibaba, ki ga je Ma že nekajkrat poizkusil odkupiti nazaj, a ga Yahoo ni želel prodati. Ta bi pri sedanjih vrednotenjih znašal dve tretjini Yahoojeve vrednosti - Alibaba je vredna okoli 32 milijard dolarjev, Yahoo pa...

0 komentarjev

Google v Londonu odprl prvi Google Store

thisislondon.co.uk - Google je po zgledu Apple Storov odprl svojo prvo klasično trgovino, ki se imenuje Google Store. Zanimivo je, da se to ni zgodilo v Kaliforniji ali kod drugod v ZDA, ampak je prvi Google Store postavljen v Londonu.

Gre za majhen, 26 kvadratnih metrov velik eksperiment "trgovine v trgovini", ki bo pokazal, ali je smiselno postaviti mrežo trgovin po svetu. Google bo v novi trgovini prodajal svoje prenosne računalnike Chromebook, ki jih je doslej bilo moč naročiti le prek interneta. Arvind Desikan, vodja trženja za končne uporabnike pri Googlu, pojasnjuje, da fizični stik kupca z napravo pusti močan vtis in prispeva k večji verjetnosti za nakup. Doslej je bilo Chromebook v Veliki Britaniji mogoče naročiti le prek Amazona ali PC Worlda za 350 oziroma 400 (verzija...

12 komentarjev

World Solar Challenge 2011

Slashdot - Čez slaba dva tedna se na severu Avstralije začne že 11. Veolia World Solar Challenge, dirka s prevoznimi sredstvi na solarni pogon na 3000km dolgi razdalji med Darwinom in Adaleide.

Priredijo jo vsaki dve leti po avtocesti od seveda do juga Avstralije, skozi redko poseljeno, sušno in seveda s soncem bogato stepsko-puščavsko krajino. Traja teden dni, povprečne hitrosti zmagovalcev pa se gibljejo nad 90km/h, in občasno presežejo 110 oz. 130 km/h, kar je tudi omejitev hitrosti na posameznih segmentih avtoceste (cesta ni zaprta in vozila morajo upoštevati sicer redke, a prisotne soudeležnce v prometu). Hitreje tudi ni praktično, ker imajo potem spremljevalne ekipe hude težave s sledenjem dirkača. Vozi se od od 8h zjutraj pa do 5h popoldne, daljši postanki niso dovoljeni. Vsaka ekipa ima lahko do štiri voznike, ki se potem v vozilu izmenjujejo dnevno.

Vozila ne poganjajo neposredno električne celice, ampak akumulatorji. Dirko se lahko s polnimi celicami, nakar se te delno polnijo že...

25 komentarjev