»

Danes v forumu

Slo-Tech - [-GanJA-] se je zelo potrudil ter v svoje ohišje vložil dosti truda ter dela, tako da se splača pogledati temo z njegovo modifikacijo. Nato se splača pogledati, kaj narediti v primeru, da kupite novo grafično, nje procesor pa ob prvem vnosu dobesedno razžene. V oddelku neračunalniških debat se razpravlja o nekih incidentih tam nekje pri meji :). Se sprašujete, kakšen računalnik kupiti za obdelavo videa? Vse to in še več ter še 20 tem o tem, kako hiter je/bo/bi bil lahko ADSL, na našem mega forumu [:D].

0 komentarjev

AMD versus Intel

Digit Life - Tekma AMD proti Intelu traja in bo verjetno še dolgo časa trajala, zato je zanimivo ugibanje in napovedovanje prihodnosti na podlagi testov najnovejših procesorjev z tekočih trakov obeh megakorporacij. Na Digit-Lifeu so primerjali oba prvaka obeh strani in ju primerjali. Tokrat so se ozirali samo na hitrost in performanse, saj jih cena ni zanimala. In kaj so ugotovili? preberite si sami! Samo en namig: Živel Intel! (tokrat [:D])

17 komentarjev

TT Geforce4 Cooler

Overclocked Cafe - To napravico najbrž že poznate, a še kakšen test le-te nikoli ne škodi. Paket, v katerem najdemo HSF ter izmenjevalne površinice, se popolnoma prilega karticam serije Geforce4 Titanium, a se vidi, da so ga tu Thermaltakeovci pobiksali. Prva napaka, ki jo je opazil ocenjevalec, je ta, da ima HSF 3-pinski konektor, kar nam omogoča spremljanje vrtljajev ventilatorja. Slabost je v tem, da se priključek ne prilega vtičem na osnovni plošči, po referenčni obliki bi pa morale biti GF4 Ti kartice zgrajene z dvopinskim priključkom. Tako je konektor narejen le za manjšino grafičnih kartic, ki ta "posebni" 3-pin vhod že imajo. Hvalabogu je paketu priložen še pretvornik v Molex [:D]. Naslednja slabost? Dno hladilnika sploh ni ravno ter zahteva dobršno mero brušenja. A vseeno je bil avtor z izdelkom zelo zadovoljen, saj mu je z njim uspelo Geforcea4 naviti na prej še ne dosežene hitrosti. Mešani občutki? Klik!

...

0 komentarjev

Google se ne da

The Register - Kot ste verjetno že zasledili (če niste, pomeni, da ne berete novic na Slo-techu), je kitajska vlada v paniki pred tem, da bi ljudje izvedeli kaj preveč o tem, kaj se dogaja izven Kitajske, blokirala veliko tujih strani.

Na spisku je se našel tudi Google, saj naj bi preko svojih proxy strežnikov omogočal dostop do nekaterih "prepovedanih" strani, poleg tega naj bi bil po mnenju kitajskih uradnikov idealen za iskanje pornografije (hm, očitno imajo izkušnje).

Ker pa tudi uredniki Googla niso neumni in vedo, da so tudi nekateri Kitajci odvisni od informacij, ki jih dobijo na njihovi strani, so začeli iskati poti, kako to neumnost kitajske vlade preprečiti. Tudi s pogovori s sámo vlado. Lepo, da se še kdo upira ostankom komunizma.

0 komentarjev

Neslišni HSF?

Frosty Tech - Sedaj, ko ste si prebrali slycerjev članek ter veste, kako zapleteno je narediti kakovostno usklajen procesorski hladilnik, si le hitro oglejte ta test. Verax P14 naj bi bil HSF, nekako poseben za tržišče, saj ima na sebi 80 milimeterski ventilator posebne oblike, ki omogoča učinkovitejše premikanje zraka pri nižjih obratih ter posledično nižjem hrupu. Če gre verjeti opisovalcu, je zadeva domala neslišna, saj odda celih 32 dB hrupa, kar je primerljivo s šepetanjem. No, tihost se pač mora nekje poznati, kar lahko vidimo v primerjavi z ostalimi procesorskimi hladilniki, saj mu hlajenje ne gre od rok tako dobro kot 55 dB zverinam. Po besedah proizvajalca je uporaba zajamčena na Athlon XP procesorjih do hitrosti 1900+. Klik!

1 komentar

Saj ne more biti res..

The Register - Če boste v prihodnje potovali v Grčijo in imeli s sabo svoj prenosnik, boste lahko naleteli na težave. Najprej sicer na letalu, kjer bo vaša nova pridobitev morala varčevati z elektriko (beri par novic spodaj), potem pa še v Grčiji sami.

Namreč, grožnje so postale resničnost in sedaj je uradno, da so Grki prepovedali uporabo elektronskih iger. Nič več lan-partyev, igranja doma, kaj šele na javnih mestih. Kazni so nenormalno visoke, saj znašajo tudi do 10.000 evrov, kar je neumnost.

In kaj so povedali v zagovor predlagatelji tega zakona, ki bi sicer bolj sodil na Dumblaws.com ? Že prej sprejeti zakon je prepovedal internetno igranje na srečo, in ker so vse igre zlo, so se odločili prepovedati tudi te. Poudarjajo, da zato, ker uradniki ne morejo ločiti med "nevarnimi" in "varnimi" igrami. To, da bodo le-ti igrali na veliko še naprej, vam je verjetno jasno.

Nekaj več o pretapanju sence grških kozlov pa tukaj.

Add-on later on: Pojavil se je dvom glede te novice, ki je, priznam, res...

9 komentarjev

<PaJo> tudi pri nas se kaj premika:)

Slo-Tech - Z dotičnimi besedami je naša bwana, PaJo, pospremil pod spodajležečemu ležeči URL.

Verjeli ali ne, 30. avgusta in 1. oktobra se bo v Portorožu odvijala prva Linux Konferenca -- na katere so bili lokalni strokovnjaki ter zanesenjaki do sedaj primorani hoditi (izključno) v tuje dežele. Govorilo se bo o marsičem, tako da bi jo z veseljem obiskal še jaz. Žal pa me je -- v afektu -- neprijetno presenetila cena prijave: reci inu piši 69.600 sit. Klik!

Roko na srce, nad tem ne bi smel biti presenečen -- kljub temu, da govorimo o "Linuxu". Gre namreč za strokovno konferenco, ki konkurira samim Microsoftovim konferencam. Te pa ponavadi trajajo kak dan dlje, cenovno pa so desettisočaka dražje; napak pa ni niti predpostavka, da udeleženci od Microsofta vedno pričakujejo več 'gradiva' ter bonusov. Po tej plati bodo prostokodovniki ceno s svojim dogodkom primorani nad-upravičiti -- kar pa ne dvomim, da jim bo uspelo. ...

2 komentarja

Emron, Worldkon, Kseroks ... Nvidia?

The Register - Da takoj na začetku opozorim: naslov je hudo pretiran (v kolikor prepoznate kakšno čudno zaporedje, čeprav ga ne bi smeli).

Kaj pa vemo -- Nvidia je namreč pristojnim državnim organom morala izročiti dodatne podatke o poslovanju podjetja v zadnjih fiskalnih četrtletjih. Finančnike namreč zanimajo za tako veliko podjetje, kot je nVidia, presneto nizek delež kapitala, razporejenega v rezerve. Ob omembi tožb ter težav, ki jih dotično podjetje trenutno bije, na čelu z vstopom strateškega partnerja Visiontek v stečajni postopek, pa zna biti sledenje razvoju še kako zanimivo. Bomo videli.

0 komentarjev

Prenos Linuxa na X-Box uspešno napreduje

Slashdot - Navdušenci, ki prenašajo operacijski sistem Linux na Microsoftovo konzolo X-Box (seveda z velikim neodobravanjem Microsofta [:P]) očitno ne poznajo meja, saj jim je pred kratkim uspelo na to konzolo prenesti distribucijo SuSE Linux 8, vendar pa ni šlo brez nekaterih modifikacij. Kot poroča Slashdot, sistem na konzoli zaenkrat deluje - KMail deluje, StarOffice pa prav tako, kot tudi nekateri drugi programi. Pognati jim je uspelo tudi igro Tux Racer, vendar pa na žalost deluje samo z eno sliko na sekundo (1 FPS). Na voljo so tudi slike.

4 komentarji

Kako narediti okrogle kable?

več strani - Okrogli kabli IDE so postali danes že kar nuja, če nočete, da bi se topel zrak ujemal v običajne IDE kable in vam onemogočal učinkovitejše hlajenje. To so potrdili tudi številni navijalci, ki so si svoje okrogle IDE kable bodisi kupili, bodisi so si jih izdelali sami.

Postopek izdelave okroglega IDE kabla je povsem preprosto opravilo, ki ne zahteva doktorata iz reaktorske fizike, ampak samo nekaj potrpljenja in ročnih spretnosti. Če ste slučajno začetnik v izdelovanju, pa bo bolje, če si prej preberete nekaj literature. O izdelavi okroglih kablov so se na kratko razpisali na 8 balls Hardware strani, potrebno znanje pa boste našli tudi na Slo-Techu [;)].

4 komentarji

Naslednik Cappuccino PC

Slashdot - Malce bolj redni bralci novic se gotovo dobro spominjate majhnega računalnika Cappuccino PC in številnih njegovih izvedenk ter računalnika Espresso PC, ki so v ne tako oddaljeni preteklosti navduševali pisce testov ter številne uporabnike, ki cenijo prenosljivost. Seveda pa je napredek prisoten tudi pri teh napravicah, zato je proizvajalec moral izdelati zmogljivejši mlinček. Rodil se je Mocha P4 PC, ki je ohranil dobre lastnosti predhodnikov, poleg tega pa ponuja kar nekaj dobrot - od podpore procesorjem Pentium4, do gigabitnega etherneta, itd. Več o tem računalniku si lahko preberete na tej strani.

3 komentarji

Ali res potrebujem najnovejši procesor?

Viper's Lair - Ko človek takole brska po internetu ter bere najnovejše članke najhitrejših in najboljših procesorjev, Intelovih in AMD-jevih, mu kar malce požene kri po žilah. Jasno, ob astronomskih grafih, procesor, čeprav soliden, saj zmore poganjati vse najnovejše programe in igre, kar nekako ni več dovolj hiter in kar nekaj je ljudi, ki se na vrat na nos odpravijo kupovati najhitrejšega Pentiuma4 2.8 GHz.

Toda ali so take nadgradnje procesorja nujne, oziroma, bolje rečeno, se splačajo? Ravno to so se spraševali na Viper's Lair in spisali kratek članek, v katerem obravnavajo to problematiko in zadevo še podkrepili z grafi.

10 komentarjev

Pomnilniški moduli visokih kapacitet

AnandTech - Domači računalniki in strežniki so se že od nekdaj malce razlikovali med sabo. Če že ne po tehnologiji, pa po različnih zahtevah po pomnilniku. Če za zahtevnejše uporabnike domačih mlinčkov zadošča kakih 512 MB pomnilnika, v zmogljivejših strežnikih najdemo tudi do več gigabajtov pomnilnika vseh vrst.

In kako pridemo do tako visoke številke? Preprosto: da bi proizvajalci pomnilniških modulov le-te naredili bolj zmogljive (beri: večje kapacitete), na tiskano vezje poizkušajo stlačiti kar se da veliko pomnilniških čipov.

Tukaj se neredko poslužujejo tudi manjših trikov, kot so cinjenje pomnilniških čipov enega nad drugim, kar jim uspeva z uporabo različnih tehnologij. Ravno teh tehnologij pa so se lotili v članku na strani Anandtech. Kakšna je razlika med TCP, EPOC in FEMMA, si lahko preberete tukaj.

1 komentar

Plazma zaslon

I Am Not A Geek - Ste se naveličali svojega klasičnega 21" monitorja in bi radi preizkusili kaj bolj naprednega, pa vam projiciranje slike na steno ne diši najbolj, TV pa tudi ne zadošča vašim potrebam? Potem vam ne preostane nič drugega, kot da si nabavite plazemski zaslon. Recimo Samsungovega SPL4225, ki se lahko pohvali s kar 42" diagonalo.

Test tega čuda so spisali na strani I am Not a Geek in se načudili njegovim zmožnostim. Kaj tudi ne, saj je igranje iger na takem orjaku svojevrsten užitek, gledanje filmov pa v primeru posedovanja prej omenjene naprave postane povsem nekaj drugega. No, je pa res, da nas vse skupaj na realna tla zabije cena, ki znaša niti ne tako skromnih 10.000 $ (tisočakov, da ne bo pomote [>:D]).

0 komentarjev

Izšel MBM 5.2.0.0

MBM - Sicer tole ni ravno najbolj sveža novica, ampak kot so že rekli "stari", bolje pozno, kot nikoli [:D]. Khm, no, kakorkoli že, kot ste lahko izbrali iz novice, je na voljo nova različica priljubljenega programa za nadziranje temperature procesorja. Kot vedno, pa je v novo različico vključenih nekaj novosti, od katerih najbolj izstopa možnost nadzorovanja temperature diskov. Kako se stvar obnese v praksi, nisem preizkusil, saj sem na dial-upu in mi ne diši ravno preveč vlečenje poldrugega megabajta ničel in enic iz interneta. Novo različico dobite tukaj, lahko pa si tudi preberete odzive uporabnikov na novost na njihovem forumu.

2 komentarja

VIA vstopa v posel grafičnih čipov

Gambit - VIA naj bi vstopila v posel grafičnih čipov. Za ta korak so se verjetno odločili zaradi slabih poslovnih rezultatov, saj podjetje nadzoruje le še 22% trga naborov za matične plošče, medtem ko Intel napreduje s kar 60 odstotki obvladovanja trga. Nova čipa naj bi se imenovala Columbia in Columbia 2. Prvega lahko pričakujemo na trgu spomladi prihodnjega leta, deloval pa naj bi na frekvenci med 300 in 400 MHz. Izdelan bo v 0,13-mikronski tehologiji in bo opremljen s 350 Mhz DDR pomnilnikom; napovedujejo pa, da bo dosegel 15.000 točk v 3D Marku. Njegov naslednik, Coulumbia 2, je predviden za leto kasneje, zmogljivost pa naj bi se povečala trikrat.

Velikokrat se napovedi izkažejo za pretirane, kot na primer pri Matrox Parhelii, ki ni dosegla pričakovanj. Uspeh Columbie pa bo verjetno odvisen od cene in od grafičnih čipov, ki jih bo takrat ponujala konkurenca. Izgleda, da se konkurenca na tem področju hitro povečuje s vstopom oz. ponovnim vstopom podejtij, kot so Matrox, Trident in SiS....

1 komentar

Cyber McDonald's

News.com.au - Ja, stric McDonald bo postal kiber klovn. V McDonald'sovih restavracijah bodo namreč kmalu verjetno začeli ponujati tudi dostop do interneta. Kot pravi tehnološki direktor David Lloyd, naj bi nova ponudba pritegnila nove stranke in jim še izboljšala ponudbo.

Toda dostop ne bo zastonj. Pri pultu bo osebek primoran kupiti kartico (trenutno obstajajo 2, 5 in 10 dolarske), ki bodo vsebovale določeno identifikacijsko številko, ki jo bo potrebno vpisati in voila, internet bo tvoj ob vročem krompirčku in hamburgerju.

12 mesecev bodo zadevo na Japonskem, v Angliji in Nemčiji testirali, nato pa, upajmo, tudi pri nas. Več tukaj.

Pazi, kokakola strmoglavi na tipkovnico!

3 komentarji

XML: Standardi in pisarne

The Register - Zagovornikom prostega programovja -- pa ne le tem -- gre zaprtost Microsoftovih "office" formatov zapisa zelo na ledvici(/o). Namreč, danes je zelo malo ne-Microsoftovih programov, ki bi bili sposobni dokaj pravilno prikazati recimo Word dokument. No, prvi tak uspešnejši je verjetno OpenOffice (1), a kljub temu ne predstavlja enakovrednega substituta. <Klik!>

Predvsem skupnost uporabnikov Linuxa ter MS-jevi konkurentje -- s SUN-om na čelu -- pa že lep čas poudarjajo pomembnost standardizacije formata zapisa, ki naj temelji na XML-u. Pri tem pa so oznanili, da že kar nekaj časa 'izumljajo' ustrezen zapis, za katerega bi bilo zelo lepo, če bi ga uporabil tudi MS. No, tudi ta se 'seli' na zapis XML ... edino vprašanje pa je, čigav xml...

Zakaj bi pa ga, če mu ni treba?

1 komentar

Mobilni spam

ZDNet - ZDNet v članku Big fine handed down for mobile spamming poroča, da bo podjetje Moby Monkey kaznovano s 50.000 britanskimi funti kazni. Razlog? Na mobilne telefone so pošiljali SMS spam.

Vendar pozor. Razlog za kazen ni bil spam sam po sebi. Problem je bil ker je Mobilna Opica potrošnike s spamom zavajala. Potrošnike so namreč pozivali naj pokličejo na neko telefonsko številko (kasneje se je izkazalo, da gre za komercialno linijo, ki je potrošnike vsako minuto olajšala za 1,5 funta) in jim potem obljubljali nagrado v višini 500 funtov. Izkazalo pa se je, da v resnici ne gre za nagrado, pač pa za nekakšne popuste, za katere je bilo potrebno izpolnjevati določene pogoje.

Poleg tega se je Mobilna Opica očitno malce zmotila, saj so na neko številko poslali enako sporočilo v 40 kopijah.
Kazen je bila torej izrečena zaradi zavajanja potrošnikov. Kaj pa spam?

George Kidd, direktor ICSTIS (kratica označuje neodvisni komite za nadzor standardov telefonskih informacijskih sistemov), ki je...

0 komentarjev