»

Francoski obveščevalci potrdili obstoj Pegasusa na telefonih novinarjev

vir: ZDNet
Slo-Tech - Slab mesec po izbruhu afere Pegasus, ko je mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev razkril, da je izraelsko podjetje NSO Group prodajalo orodje za prisluškovanje prek pametnih telefonov več državam, med njimi tudi Madžarski, ki so ga potem uporabljale proti novinarjem, oporečnikom, aktivistom, akademikom in drugim kritičnim posameznikov, smo dobili neodvisno potrditev navedb.

Francoski obveščevalci so potrdili, da so programsko opremo Pegasus odkrili na telefonih treh novinarjev, med njimi tudi višjega predstavnika televizijske postaje France 24. Prav tako je bil okužen telefon Lénaïg Bredoux, ki dela za Mediapart, in direktorja strani Edwya Plenela. V prvotnem razkritju je bil seznam 50.000 številk, ki naj bi jim prek Pegasusa prisluškovali po celotnem svetu, med katerimi je po besedah Forbidden Stories, ki so zgodbo razkrili, vsaj 180 novinarjev.

Agencija za informacijsko varnost (Anssi) je po odkritju dokazov za obstoj Pegasusa na telefonih informacije in dokaze predala...

59 komentarjev

Odstopil šef Blizzarda

Slo-Tech - Po šestnajstih letih v podjetju odstopa šef Blizzarda J. Allen Brack, ki ga bosta začasno nadomestila Mike Ybarra in Jen Oneal. Brack je bil zadnjih osem let izvršni direktor podjetja, tri leta pa tudi predsednik. V izjavi za zaposlene je zapisal, da ne dvomi, da bosta Ybarra in Oneal uspešno vodila podjetje, izkoristila njegov potencial in pospešila spremembe. Brack pa ne odstopa iz osebnih razlogov, temveč zaradi pravnih težav.

Kalifornijski urad za delo (Department of Fair Employment and Housing) je vložil tožbo proti več menedžerjem, med njimi tudi Bracku, v kateri jim očita nadlegovanje, diskriminacijo in maščevanje nad zaposlenimi. Podjetje pod njegovim vodstvom tudi ni pravočasno ukrepalo in zaščito zaposlenih. Alex Afrasiabi je bil na primer v Blizzardu obtožen nadlegovanja žensk, a ga ni doletela nobena hujša sankcija.

V Blizzardu je negodovanje med zaposlenimi doseglo vrhunec s protestno zapustitvijo delovnih mest (walkout). Zahtevali so pregled menedžerjev, ukinitev...

18 komentarjev

Kemiki na olimpijadi izenačili slovenski rekord

Slo-Tech - Letošnji pregled slovenskih uvrstitev na olimpijadah iz znanja za srednješolce tradicionalno zaključujemo s kemiki, ki so danes prejeli svoja odličja. Na 53. mednarodni kemijski olimpijadi, ki bi bila morala potekati na Japonskem, a je zaradi epidemije kot vse preostale pristala v virtualnem formatu, so iz Slovenije sodelovali Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad). Vračajo se z imenitno bero, saj sta Patrik Žnidaršič in Simon Bukovšek osvojila srebrni medalji, Jernej Birk bronasto odličje, Vid Kavčič pa pohvalo. To je največji uspeh v zgodovini in izenačitev rekorda iz leta 2017. Nekajkrat se je že bilo zgodilo, da so tekmovalci domov prinesli štiri medalje, a so bile tedaj le bronaste.

Mednarodna kemijska olimpijada je bila prvič izvedena leta 1968 in sodi skupaj s fiziko (1967) in matematiko (1959) med najstarejše in najuglednejše olimpijade iz znanja. Na letošnji je tekmovalo 308...

1 komentar

Telefoni Pixel 6 bodo imeli nov Googlov sistemski čip, Tensor

Pixel 6 Pro ima glede na osnovno verzijo višji predel nad objektivi

vir: Google
Google - Pri Googlu so razkrili prve podatke o telefonih družine Pixel 6, ki jih lahko pričakujemo to jesen. Osrednja podrobnost je, da želi Google zares napraviti zmogljivo napravo za najdražji del tržišča, pri tem pa bo ključno vlogo igral Googlov lasten sistemski čip, Tensor.

Googlovi telefoni Pixel si doslej še niso uspeli priboriti omembe vrednega tržnega deleža v primerjavi s Samsungom, Applom in drugimi velikani. Največ "zaslug" za to ima predvsem Googlova kaotična strategija okoli teh telefonov, saj nenehno koleba med usmerjanjem na vrh ali v sredino trga in eksperimentira z zgrešenimi tehničnimi muhami, namesto da bi zdizajniral dobro zaokrožen izdelek. Če gre verjeti prvi najavi prihajajoče šeste generacije pixlov, naj bi bilo z neodločnostjo konec, kajti velikan se je namenil zavihteti direktno na zmogljivostni prestol. Telefona Pixel 6 in Pixel 6 Pro bosta tako premijski napravi in Pro bo gotovo nosil cenovno nalepko s prek 1000 evri. Osnovna inačica ima 6,4-palčni FHD+ zaslon...

24 komentarjev