»

IBM razvil umetne nevrone

IBM - Raziskovalci iz IBM-a so razvili prve umetne nanometrske nevrone iz pomnilnika na fazne spremembe (PCM), ki se obnašajo zelo podobno kot naravni nevroni v živih bitjih. Ekipa IBM Researcha v Zürichu je iznašla postopek za njihovo izgradnjo ter postavila omrežje 500 takih nevronov, s čimer se odpira pot k širši uporabi strojnega učenja in, če se optimistično zazremo v prihodnost, h gradnji umetnih možganov.

Že dolgo časa je sprejeto dejstvo, da s klasičnimi računalniki in proceduralnim programiranje ne bomo umetni inteligenci prišli niti blizu. Človeški možgani pač delujejo drugače in trenutno so edini pametni model kolikor toliko univerzalne inteligence, ki nam je poznan. Strojno učenje, ki svoj razcvet doživlja v zadnjih...

20 komentarjev

Telekom Slovenije draži stare pakete

Slo-Tech - Telekom Slovenije je sporočil, da bo jeseni podražil praktično vse starejše pakete dostopa do interneta in spremenil cene nekaterih drugih storitev. Od 1. septembra 2016 se bo za 1,50 evra dvignila cena starejših fiksnih in konvergenčnih širokopasovnih paketov. Gre za pakete, ki jih ni mogoče več kupiti, vseeno pa je na njih še vedno veliko naročnikov. To so paketi Fiksni Solo, Fiksni Duo, Fiksni Trio, stari Modri, družinski A, B in C.

Poleg tega se bo za 0,95 evra podražilo naročniško razmerje Druga številka. Cene klicev iz Telekomovega fiksnega omrežja so odslej poenotene, in sicer znašajo 4,98 centa na minuto (z DDV) ne glede na to, kam kličemo, razen brezplačnih znotraj Telekomovega VoIP-a.

Kot je običaj, lahko naročniki prizadetih paketov brez odpovednega roka in...

67 komentarjev

Osemterabajtni diski primerljive zanesljivosti kakor manjši bratje

Backblaze - Navajeni smo že, da ponudnik gostovanja podatkov Backblaze vsako četrtletje objavi statistiko zanesljivosti diskov, ki jih uporabljajo za svoje delo. Resda so obratovalni pogoji tam precej neizprosni, a gre zaradi velikega števila diskov (70.000) in več modelov vseeno za statistično pomembne podatke, ki primerjavo med modeli omogočajo bistveno pravilneje kakor posamezne anekdote (ne)zadovoljnih uporabnikov. Niso pa te številke absolutne v smislu, da bosta tudi v domačem okolju letno umrla na primer dva odstotka diskov. Analiza v zadnjem četrtletju je zanimiva zato, ker so prvikrat imeli dovolj 8-TB diskov, da...

20 komentarjev