»

Nova anketa: kakšno je razmerje stranic vašega monitorja?

levo 4:3, desno 16:9 (wide)

Slo-Tech - Rezultati prejšnje ankete ne presenečajo. Kljub popolni zastarelosti disketne enote, se zdi, da jo ima več kot polovica glasujočih še vedno vgrajeno verjetno za vsak primer, če nekdo vendarle mora prebrati podatke iz nje.

Ali je v vaš primaren računalnik (še vedno) vgrajena disketna enota?
Da57%
(577)
Ne43%
(441)
Skupaj glasov: 1018


Tokrat vas sprašujemo o razmerju stranic vašega monitorja. Imate še vedno klasičnega (4:3), ali pa ste si za ogledovanje multimedijskih vsebin že omislili širokozaslonskega (16:9 ali 16:10)?Čisto mimogrede, Microsoft pravi, da bo Vista najbolj prišla do izraza ravno na širokozaslonskem monitorju. Tako je Samsung že prejel naročilo za razvoj in izdelavo 22 palčnega monitorja (en palec bo verjetno namenjen orodni vrstici).

PS. Hvala 5er-->.

67 komentarjev

Nvidia Quadro Plex

Nvidia Quadro Plex

Slo-Tech - Izdelovalci grafičnih kartic vsake toliko časa presenetijo z njihovo dolžino. Spomnimo se zadnjega poizkusa 3Dfxa, nesrečnega Geforca 5800, prve različice sendvičev GX2, ... Zakaj ne bi kartic, namesto, da zasedajo dve prosti reži (oziroma štiri) enostavno zapakirali v lastno ohišje in izločili iz drobovja računalnika?

Nvidii se ta ideja očitno zdi kar pravšnja in tako so na letošnjem SIGGRAPH-u predstavili ohišje za grafične kartice, ki tako ždijo poleg in ne v računalniku. The Quadro Plex 1000 je na voljo v treh okusih. Prva dva nosita v sebi ali Quadro FX 5500 ali Quadro FX 4500 X2, tretji pa je namenjen video produkciji – NVIDIA Quadro FX 5500 SDI.Ohišja je mogoče...

19 komentarjev

Kopiranje HD DVD in Blu-Ray vsebine uspešno

Ars Technica - Večini naših obiskovalcev je znano, da je bil algoritem za zaščito pred kopiranjem DVD-jev, Content Scramble System - CSS, tako enostavno zlomljiv, da bi se kodo dalo natisniti na majico (trenutni rekord je 434 bytov). Zato je bilo treba pri novi generaciji zapisljivih medijev poskrbeti za močnejši algoritem – AACS. Vendar, zaščita je močna točno toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen.

Kako so uspeli kopirati vsebino? Prav enostavno, "pritiskali" so tipko Print Screen. Ta ukaz omogoča, da se digitalno zajame vsaka slika natančno tako, kot je prikazana na zaslonu. Ker pa bi bilo izredno duhamorno sedeti pred računalnikom in pritiskati tipko, je delo opravila skripta. Vsaka zajeta slika (frame) je bila dolga 2 MB, računalnik pa je bil dovolj hiter, da je bil sposoben zajeti 30 slik na sekundo. Za standardni 90 minutni film to pomeni 162.000 sličic, oziroma približno 324 GB prostora na disku. Zvok mora biti zajet posebej in potem vstavljen v film. Ni tako trivialno, kot se...

32 komentarjev

Le 2,5 Gb internet

Bit Technologies - Mislite, da ste z 10 Mb povezavo dosegli leecharsko nirvano? Au Contraire, pirates! V določenih predelih Pariza so za testne namene 100 domovom omogočili internet s kar 2,5 Gb/s /1,2Gb/s (d/u). Vse to za naravnost kriminalno ceno 70€ na mesec. Sacré bleu! Ker je to seveda popolnoma preveč tudi za nadpovprečen domači računalnik (in povprečnega domačega uporabnika), bo večina pasovne širine uporabljena za HD video. Ki ga bodo najbrž izkoristili tako, da bodo v vsaki od 30 soban gledali drug HD program. In še telefonijo. Pri kateri bo, vsaj po pasovni širini sodeč, poleg govora mogoče prenašati še kup francoskih štruc, par strokov česna in ozimnico krompirja za pomfri.

povezavi:
- Bit-tech;
- Infoworld.

33 komentarjev