»

Ameriško vrhovno sodišče: golo zavedanje o možnosti kršitve patenta ("avtorskih pravic") s strani tretjih je kaznivo

Tožnik, prodajalec in copycat proizvajalec friteze

Slashdot - Ameriško vrhovno sodišče je z osmimi glasovi za in enim proti v zadevi Global-Tech Appliances, Inc. v. SEB S.A. odločilo, da proizvajalec "vzpodbuja" prodajalce h kršitvi patentov, če se zgolj zaveda možnosti, da njegovi izdelki kršijo patent tretjega podjetja, in to kljub temu, da si je proizvajalec celo aktivno prizadeval, da njegovi izdelki ne bi kršili nobenih patentov. Na prvi pogled se izrek ne zdi pretirano zanimiv, vendar bi lahko (beri: bo) imel resne posledice za sledilce torrent, zbiralce povezav in druge spletne strani v avtorskopravni sferi.

V zgodbi so pomembni trije igralci.

Francoski koncern SEB S.A. (katerega delnica je po objavi novice že poskočila za odstotek) ima v lasti več blagovnih znamk, med drugim Tefal, ki proizvaja male gospodinjske aparate in ponve. V zadevi je šlo za njihov cvrtnik (fritezo), za katerega so pridobili patent v EU in ZDA, nepatentiranega pa so ga prodajali tudi...

30 komentarjev

GitHub prvi po priljubljenosti

Na GitHubu prednjačijo ruby, python in javascript, na SourceFourge C++ projekti za *NIX okolja, na Google Code javanski projekti, CodePlex pa je domovanje .net tehnologij.

vir: Heise
Heise - Analitski hiši Red Monk [1] in Black Duck Software sta objavili zanimivo analizo o popularnosti štirih vodilnih storitev za vodenje programske kode - Github, Google Code, SourceFourge in CodePlex. Github naj bi tako skočil s tretjega mesta na prvo in presegel popularnost tako Sourceforge-a kot Google Code, medtem ko Microsoftov CodePlex ostaja omejen na .net razvijalce.

Kot kriterij so uporabili število commitov v prvih petih mesecih leta. Github jih je edini imel čez milijon, SF sledi z dobrih šeststo tisoč, GC pa je tretji s slabih tristo tisoč. CodePlex se še trudi preseči 50 tisoč. Število commitov sicer ni nujno indikator uporabe, saj uporabniki določenih jezikov, posebej na GitHubu domačega Ruby-ja, zelo verjamejo v commit early, commit often metodologijo. Njihovi commiti praviloma vsebujejo manjše in manj razdelane kose...

8 komentarjev

LibreOffice 3.4.0. predogledna različica na voljo

Novi LibreOffice vključuje podporo za Unity in njegove globalne (OS X) menije. Kdaj, če in kako bo vse to prenešeno v uradni OpenOffice, je zelo zanimivo vprašanje.

vir: Slashdot
Slashdot - Le dober dan po objavi Oraclove odločitve, da kodo projekta OpenOffice dajo v varovanje Apache projektu in ne njim, je Document Foundation predstavil predogledno različico LibreOffice 3.4.0. Gre za njihovo drugo večjo izdajo, za zdaj namenjeno predvsem testerjem in drugim entuziastom (early adopters), ki bi radi videli, kako napreduje delo. Za poslovne uporabnike bo poskrbljeno s kasnejšo izdajo.

Na različici je dela skupaj 120 razvijalcev, ključne spremembe pa so prenovljen uporabniški vmesnik Writerja, Calca in ostalih komponent (glej sliko), boljša podpora za mednarodne pisave, podrobnejši izris črk s subpixelingom (po...

39 komentarjev

Prevoz.org ugasnjen (II)

Slo-Tech - Potem, ko smo včeraj poročali o izklopu spletne strani prevoz.org, sta danes izrek globe zanikala tako tržni kot tudi prometni inšpektorat. Tržni inšpektorat sicer trdi, da je za tovrsten nadzor odgovorna prometna inšpekcija.

Radio Študent vztraja pri osnovni zgodbi, pridobili pa so kup mnenj, ki pravijo, da je storitev vseeno nekje na meji (ali morda čez) legalnosti.

Spletna stran zaenkrat ostaja nedosegljiva.

Dodatek: stran je ponovno dosegljiva.

Dodatek 2: Radio Študent je objavil pojasnilo/opravičilo.

113 komentarjev

Toshiba predstavila tablični računalnik Thrive

Na voljo bo tudi v več barvnih izvedenkah.

engadget - Toshiba je predstavila svojega predstavnika v borbi za trg tabličnih računalnikov. Imenuje se Thrive in konkurira Applovemu iPadu 2, predvsem s precej nižjo ceno. Poganja ga dvojedrna Tegra 2, sliko prikazuje 10,1-palčni zaslon z ločljivostjo do 1280 x 800, ima pa še dve kameri (pet- in dvomegapikselsko). Operacijski sistem je odprtokoden Android 3.1. Za povezljivost je poskrbljeno s priključki USB, HDMI, SD-režo in podporo za Wi-Fi in Bluetooth. Baterija naj bi zdržala okrog osem ur.

Naprava bo nekoliko okornejša od iPada, saj je dvakrat debelejši (na najdebeljšem delu poldrugi centimeter) in tehta tričetrt kilograma. Najšibkejši osemgigabajtni model bo stal 430 dolarjev, 16-gigabajtni 480 in 32-gigabajtni 580 dolarjev - iPad 2 recimo v najšibkejši inačici stane 500 dolarjev. Thrive bo dobavljiv prihodnji...

14 komentarjev

Groupon bo v IPO-ju poskusil zbrati 750 milijonov dolarjev

The New York Times - Kot smo napovedali, je Grouponova javna ponudba delnic pred vrati. Nič ne bo z rekordnimi številkami (omenjala se je vrednost 25 milijard dolarjev), saj naj bi Groupon nameraval zbrati vsega 750 milijonov dolarjev, so zapisali v prijavi na SEC (ameriški ATVP). To vrednost podjetja postavlja na okoli 30 milijard dolarjev, saj bodo ponudili le manjši delež delnic. Za izvedbo postopka bodo skrbeli Morgan Stanley, Goldman Sachs in Credit Suisse.

Groupon je znan kot največji ponudnik ugodnih enodnevnih ponudb za skupinske nakupe izdelkov in storitev prek interneta. V lanski dokapitalizaciji so njegovo vrednost ocenili na 1,3 milijarde dolarjev, letos na 4,75 milijarde dolarjev, pred kratkim pa so zavrnili snubitveno ponudbo...

0 komentarjev

Microsoft pokazal novi uporabniški vmesnik Windows 8

Heise - Na tajvanskem sejmu Computex je Microsoft prikazal predogled za uporabniški vmesnik v prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8 v verziji, ki bo namenjena napravam z na dotik občutljivimi zasloni.

Aplikacije ne tečejo več v klasičnih oknih, ki imajo orodne vrstice, gumbe za opravljanje in kažejo startno vrstico. Namesto tega tečejo v celozaslonskem načinu, orodne vrstice in meni start pa se prikličejo z gestami. Namizje je narejeno po meri, kakor je to v Windows Phone 7, in razdeljeno v ploščice, ki prikličejo vsaka svoj program in že same prikazujejo določene informacije iz programa (recimo število neprebranih e-poštnih sporočil). Vse skupaj poganjata JavaScript in HTML5.

Za naprave brez tipkovnice Windows 8 podpira tudi navidezno...

24 komentarjev

Sony domnevno spet napaden

CNet - Medtem ko je Sony ponovno vzpostavil storitev PlayStation Network v ZDA in Evropi po aprilskih napadih, ga hekerji še vedno napadejo z vseh strani. To pot naj bi na strežnike Sony Pictures, Sony Music Belgium in Sony Music Netherlands vdrla skupina Lulzsec (ki je pred kratkim vdrla na PBS in objavila, da je Tupac še živ). Sonyju so pompozno napovedali konec že v sredo, a tovrstnih napovedi ne gre jemati resno. Sedaj dokazujejo, da so vendarle uspeli pridobiti dostop do nekaterih strežnikov in odtujiti nekaj osebnih podatkov. Napad ni povezan s PSN.

Ukradli naj bi milijon uporabniških podatkov, med drugim gesla, elektronske naslove, domače naslove, rojstne podatke in druge podatke, ki so jih uporabniki vnesli ob vpisu v Sonyjevo storitev. Pridobili naj bi tudi...

18 komentarjev

Ciljani ribarski napadi na Gmailove račune potencialnih nasprotnikov Kitajske

vir: Heise
Heise - Google je na svojem blogu izdal obvestilo o nedavnem valom phishing napadov na Gmail. Napadalci iz okolice vzhodnokitajskega mesta Jinan so skušali pridobiti Gmail gesla potencialnih nasprotnikov Kitajske, tj. visoko postavljenih ameriških politikov, novinarjev, kitajskih aktivistov v ZDA, ter vojaških častnikov in visokih državnih uradnikov v okoliških azijskih državah, zlasti Južni Koreji.

Napad naj ne bi bil usmerjen na splošno javnost, ampak samo na omenjene posameznike (čemur se žanrsko reče usmerjeni oz. spear phishing). Tarče so dobile e-pošto od domnevno legitimnega posameznika ali organizacije. Pošta je bila v HTML obliki, spodnji del pa je bil oblikovan kot Gmailova priponka:

Po kliku na povezavo za priponko je bil uporabnik preusmerjen na...

2 komentarja

Atom prodan v več kot 100 milijonov primerkih

Atom 330 oz. Diamondville na levi, Atom D510 oz. Pineview na desni

vir: engadget
engadget - Za tretji rojstni dan Atoma je Intel objavil, da so velikim proizvajalcem prodali 100 milijonov procesorjev Atom. Za prenosne internetne naprave namenjeni čipi iz serij Z500 in Z600 so bili sicer na voljo že v aprilu leta 2008, medtem ko so procesorji iz serije N200 prispeli v juniju istega leta - skorajda točno tri leta nazaj. Za uspeh so seveda v veliki meri odgovorni mali netbooki in njihovi namizni bratci brez zaslonov, nettopi, ki so uporabljali procesorje iz serije 200 in septembra 2008 predstavljenega dvojedrnega 330.

Poleg objave so pokazali še graf, ki nam pove, da so v letu 2008 prodali le dobrih 10 milijonov teh procesorjev, medtem ko je številka prodaje konec 2009 že presegla 40 milijonov. Ob prehodu v letošnje leto se je številka ustavila pri 80 milijonih,...

1 komentar

webOS za vse!

webOS na mobilnem telefonu

vir: Ars Technica
Ars Technica - Izvršni direktor HP-ja, Leo Apotheker, je na konferenci All Things Digital razkril nekoliko zanimivo strategijo, ki jo imajo v načrtu za svoj mobilni operacijski sistem webOS. Slednjega so dobili z lanskim prevzemom Palma, težkim kar 1,2 milijarde ameriških dolarjev. Po prevzemu so oddelek za mobilno telefonijo seveda podredili prevzemu, kar je bil manjši udarec za Microsoft. HP je namreč v preteklosti tesno sodeloval z njimi in uporabljal Windows Mobile, prevzem Palma pa se je zgodil tik ob prvih večjih napovedih Windows Phone 7, ki je tako ostal brez pomembnega partnerja. Poleg mobilnih telefonov HP do leta 2012 namerava webOS namestiti še na osebne računalnike.

A webOS morda ne bo omeje le na...

4 komentarji

Vzvratni inženiring Skypovega protokola

Slashdot - Raziskovalec Efim Bushmanov je včeraj na svojem blogu objavil, da je z vzvratnim inženiringom razvozlal protokol za Skype. Njegovo delo se nanaša na verzije Skype 1.x, 3.x in 4.x, ki so že relativno stare verzije Skypa. Kodo je objavil tudi na svoji strani, z njo pa želi v končni fazi spisati odprtokodnega odjemalca za Skype.

Povedati je treba, da gre za pohvalen dosežek, ki pa kaj dosti ne bo spremenil. Gre namreč za stare verzije Skypa, ki jih lahko novi lastnik Microsoft kadarkoli onesposobi. Tudi če bi razvozlal novo verzijo, bi Microsoft lahko enostavno izdal manjši popravek in...

9 komentarjev