»

Zgodba Jerovšek Computers: druga plat medalje

Finance - V intervjuju Financ z Matjažem Jerovškom - lastnikom podjetja Jerovšek Computers, ki je sicer v stečaju, smo izvedeli še njegovo zgodbo o stečaju enega od največjih slovenskih računalniških podjetij v preteklosti. Stečajni upravitelj in upniški odbor "zlivajo gnojnico" po Jerovšku, saj jim pred uvedbo stečajnega postopka ni uspelo "natakniti vrv okoli vratu", kot početju dotičnih pravi Jerovšek.

Odgovor na njihov poskus z zanko pojasnjuje kot zavrnitev podpisa osebnih menic, s katerimi bi mu "zaplenili vse trenutno in prihodnje premoženje". Na intervju s Financami bi tako prišel le "v gatah". Strinja pa se, da je uprava podjetja slabo poslovala, on pa nastopal kot slab nadzornik. Vendar uprave ni predstavljal le Jerovšek sam. Danes je obravnan kot "dežurni krivec", kriv za vse, "vse zajebal, vse nategnil", še sočno pridodaja.

Ovadbo zoper njega zavrača in jo razume kot ovadbo zaradi razlike med "bilančno vsoto zalog in vrednostjo, po kateri je on (stečajni upravitelj) zaloge...

6 komentarjev

Sony proti piratom z vsemi sredstvi

SiOL -

Filmi, ki jih bo ponujal Sony, naj bi bili odslej pripravljeni v vrhunski kvaliteti; uporabnik jih bo lahko prek interneta prenesel v svoj računalnik, si jih ogledal (ali pa tudi ne), v točno določenem času pa se bo zapis s filmom uničil. Tehnologija, ki jo je razvil japonski Japan Wave, naj bi zapisala filmsko datoteko v več map hkrati, s čimer bo onemogočeno predvajanje s klasičnimi video predvajalniki. Posebna programska oprema naj bi ob predvajanju sproti združevala vse potrebne dele datoteke v uporabno celoto. Kdor bi se, denimo, sam poskušal igrati sestavljanko, bi sprožil takojšnje samouničenje filmskega zapisa. Nad novo tehnologijo so že navdušeni pri Walt Disneyu, kjer bodo novost tudi preizkusili na ameriškem tržišču.

Tudi pri DVD-jih in kemijskih reakcijah so našli svojevrstno rešitev. DVD-ji bodo ob nakupu hermetično zaprti in preplasteni s posebnimi kemikalijami. Po odprtju embalaže bo v 48 urah dotična kemikalija potemnila DVD ploščo in tako laserju v DVD enoti...

31 komentarjev

V slogi je moč. Futuremark in nVidia

več strani -

Vsakdo, ki malo bolj spremlja dogajanje na grafičnem področju, ve, da smo bili pred nedavnim priče razkrinkanju takšnih in drugačnih umazanij na področju benchmarkov za testiranje grafičnih kartic. Stvar je prišla celo tako daleč, da je nVidia odkrito obtožila Futuremark (3D Mark 2003), da so izdelali pristranski test grafikulj. A kot vse kaže zdaj, so se strasti pomirile.

Po spletu krožijo tri nove izjave -- Futuremarkova, nVdiina in njuna skupna -- v katerih sedaj najavljajo svoje partnerstvo. Da, prav ste prebrali. Po lanskem prvem decembru, ko je nVidia izstopila iz Futuremarkovega beta programa testiranja, v katerem je vztrajala kar petnajst mesecev, in nedavnih obtožbah, sta obe podjetji sedaj začeli tesno sodelovati.

Futuremark bo poskusil kar kar najbolje razumeti nVidiine optimizacije (ki smo jim še pretekli teden dejali goljufije), nVidia pa bo poskusila svoje Detonatorje FX še izboljšati, za čim večji izkoristek svojih grafičnih kartic v novejših igrah. Dogovor zaradi...

3 komentarji

Ximian Desktop 2

Ximian Evolution 1.4 znotraj Ximian Desktopa 2

vir: Ximian
več strani - Ximian je izdal novo različico priljubljenega namizja za Linux, Ximian Desktop 2, ki temelji na odprtem namizju GNOME. Prvo različico trenutno uporablja poldrugi milijon uporabnikov po vsem svetu in, sodeč po novostih druge, se bo število še povečalo.

Ximian Desktop 2 prinaša popolno namizno rešitev za Linux, saj vsebuje tesno povezano zbirko programov, ki nudi podporo okenskim datotekam, omrežejem in standardom. V središču pozornosti je močno prilagojena zbrika OpenOffice.org, ki je z novo podobo povsem složna s celotnim okoljem in že v privzetem načinu ustvarja datoteke, berljive z zbirko Microsoft Office. Druga pomembna novost je Ximian Evolution™ 1.4, nova različica zmogljivega...

3 komentarji