»

SETI@home: poslani 500-milijonti rezultat !!!

SETI@Home - Wichita State University team je srečnega uporabnika nagradila z 500 dolarji. Drugače pa je članov seti projekta vsak dan več. Seti@home bo kmalu uporabljalo že štiri miljone ljudi! Torej, če si predstavljate za dve Sloveniji ljudi, ki uporabljajo svoj abak do zadnjega MHz, da bi dosegli mogoče največje odkritje v zgodovini. Po drugi strani pa je še vedno veliko ljudi, ki sploh še ni slišalo za to oz. so pa ne vedo, da bi lahko tudi sami pomagali. Torej, če si eden izmed teh, velja obvezen ogled te strani, kjer je zadosti gradiva za celovečerno branje. In ko te bo takoj navdušilo in se nam boš pridružil, velja obvezna včlanitev v Slo-Tech team, da skupaj dokažemo, da nekaj veljamo... klik

9 komentarjev

Adobe vs. Macromedia: 1 : 0

CNet - Pravijo, da sodni mlini niso ravno z oljem namazani. No, po letu in pol je končno razrešena zadeva, v kateri je Adobe tožil Macromedio, da je z uporabniškim vmesnikom Flasha kršila njegove patente. Bit se skriva v spustnih menijih ter možnostjo njih združevanja v palete. Kakorkoli že, $2.8 MIO vredne odškodnine Macromedia ne bo sprejela kar tako (ob zadnjem fiskalnem obdobju delničarji niso bili ravno navdušeni nad rezultati podjetja), saj je že vložena protitožba, saj naj bi fotošopovci kršili Macromediin patent nekega risalnega orodja. Klik!

3 komentarji

SVLA: Marxove (in naših računal) mokre sanje.

The Register - Bralec, ko nameščaš neko programje, kolikokrat pritisneš navidezno izboklino "Next"? No, in pri katerih se najdlje zamudiš? Izbiri lokacije na disku? CCC, slabo. Veš, vmes se ti ponavadi prikaže eno dooooolgo besedilo, ki sliši na kunštno ime EULA. Pogodba za končnega uporabnika je tam in predvideva, da jo vedno prebereš po dolgem in počez, ter da se z njo celo strinjaš. No, kaj pa, če se ti ta pogodba ne prikaže, ampak se ti prikaže neko drugo, tebi bolj všečno besedilo, pa ga notri niso vstavili avtorji programa? Še bolje: kaj, če bi bilo to besedilo bolj kot samim programerjem všeč tudi tebi?

Yep, rešitev obstaja. Sicer (še) nisem pravnik, tako da o tem ne morem soditi, vendar se je na spletu znašel hecen substitut, imenovan "SOFTWARE VENDOR LICENSE AGREEMENT" (SVLA). Kaj to je in ako bi ga rad imel namesto stare pogodbe, pa si poglej tukaj!

1 komentar

Danijel Still: Ko Okna niso Okna

The Register -
Q. My question is: Can the graphical user interface of Windows be removed?
A. I'm sorry. No, I do not believe so. It would no longer be Windows.
V Ameriki je trenutno pravi hit nadaljevanje Rapsodije Microsoft. Vsebina knjige nam razloži ustroj nam znanega sveta: da sta KDE ter GNOME pravzaprav operacijska sistema, da če na Linuxu slednja odstraniš, istočasno odstraniš praktično tudi možnost povezave na internet. Glavna oseba v drami, ki se dogaja na ameriških sodiščih pa sta karizmatični tožilec, Kevin Hodges, ter Poznavalec™ iz MIT-a in Microsoftova priča, Stuart E Madnick.

Celoten izvod komedije si zagotovite tukajle. No, Kliknii že!

12 komentarjev

Uporaba GPU-jev v vojski

FiringSquad - Ste se morda kdaj vprašali, če vaš najhujši GeForce 4 4600 zmore še kaj drugega, kot le izrisovanje čim večjega števila trikotnikov v vaši najbolj priljubljeni streljanki. Ste se kdaj vprašali, če je bil VSA-100 res tako nepomemben čip, kot se je pokazal v igrah? V vsakem primeru si morate prebrati članek na Firing Squadu, kjer avtor razkriva, da čipi, ki sta jih razvijala 3DLabs in 3dfx in ki jih trenutno razvija Nvidia niso bili niti slučajno namenjeni samo igranju Quaka in drugih težkokategornih iger. V članku boste izvedeli, da so se čipi VSA-100 uporabljali za prikazovanje kvalitetne slike v helikopterjih Apache in nekaterih lovcih ter da vlogo VSA-100 danes vse bolj prevzemajo Nvidiini grafični čipi. To in še več na Firing Squadu.

2 komentarja

Sestavljanje okleščenega PC-ja

BlueSmoke - Če ste slučajno navijalec ali zagrizen modifikator, pri katerem najnovejše grafične kartice ne uspejo zdržati niti dober mesec v računalniku, potem tale članek na BlueSmoke najbrž ne bo za vas. To pa zato, ker razlaga sestavljanje računalnika predvsem iz cenejšega stališča. To pomeni, da v takem računalniku ne bo bivala Epoxova navijalska različica matične plošče, ampak precej običajne komponente. No, kljub temu, da je članek spisan predvsem za bolj umirjene uporabnike, pa se ga vseeno splača prebrati. Če že zaradi drugega ne, vsaj zaradi tega, da izveste, kje lahko največ privarčujete >:).

0 komentarjev

NEC-ov velikan

SLCentral - Čeprav se nikoli nisem preveč navduševal nad monitorji in podobno navlako, ki nam jo ponuja industrija zagotavljajoč, da najmanj kvari oči, sem vseeno z veseljem prebral test NEC-ovega monitorja LCD, ki sliši na ime MultiSync LCD 2110 XtraView. Zaslon je posebnež, saj njegova diagonala meri kar 21.3", kar ga naredi idealnega za uporabnike, ki morajo imeti dober pregled nad velikim številom podatkov (borze, banke, bolnišnice, ...). Monitor se lahko pohvali s kar precejšnjo mero dobrih tehnologij in, na žalost, tudi s precej visoko ceno, saj stane kar zajetnih 3800 $. Vsekakor preveč za še tako premožnega navdušenca (ali pač :)). No ja, kljub vsej odličnosti pa se ni mogel izogniti nekaterim pomanjkljivostim, ki so skupne večini LCD-jčnikom. Katerim, pa si preberite na SLCentral.

0 komentarjev