»

Londonska mestna četrt z Windows XP na Chromebooke

Slo-Tech - Podpora za Windows XP se počasi izteka, in sicer jo bo Microsoft ugasnil 8. aprila letos. To ne pomeni, da bodo računalniki z Windows XP prenehali delovati, le varnostnih popravkov zanje ne bo. Če so torej povezani na internet, kar velja za veliko večino, je to priložnost za razmislek o nadgradnji ali prehodu. Londonski mestni svet se je odločil za slednjo možnost, in sicer bodo z Windows XP prešli na Googlove Chromebooke.

Veliki prehodi niso nič nenavadnega, saj smo jih videli že nekaj, a gre običajno na migracijo na eno izmed odprtih ali pa celo lastnih distribucij Linuxa. Londonska mestna četrt Barking and Dagenham pa se je odločila, da gredo na Googlove...

64 komentarjev

Evropski parlament potrdil konec mobilnega gostovanja in nevtralnost interneta

BBC - Evropski parlament je danes potrdil ukinitev mobilnega gostovanja v EU, ki bo začela veljati najkasneje 15. decembra prihodnje leto. Kot smo poročali že februarja, gre za obširnejši paket reform evropskih telekomunikacijskih operaterjev, ki v Evropi trenutno vsak obdelujejo svoj vrtiček na zelo fragmentiranem trgu. Ker to niža konkurenčnost celotne Evrope, je Evropska komisija že lani sprožila postopke za uvedbo enotne tarife za telefonske pogovore znotraj EU.

Sedaj je paket reform potrdil tudi Evropski parlament, kar pa še ne pomeni, da bo začel veljati. Potrditi ga mora še Svet EU, kar pa bržkone ne bo problem zaradi visoke stopnje podpore v Parlamentu....

40 komentarjev

Turško ustavno sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Protesti v Ankari, 21. 3. 2014.

Slo-Tech - Tudi turško ustavno sodišče je obsodilo tamkajšnjo blokado dostopa do Twitterja, ki jo je Turčija uvedla 21. marca. Sodišče je odločilo, da je blokada neustavna, in odločitev že posredovalo agenciji za telekomunikacije (TIB), ki je zahtevala blokado na podlagi očitkov, da Twitter krši turško zakonodajo. Ustavno sodišče ugotavlja, da blokada krši pravico do svobode izražanja in osebne svoboščine, zato ni v skladu s turško ustavo.

Že pred tednom dni je upravno sodišče v Turčiji izdalo začasno odredbo, ki do izreka dokončne sodbe ukinja blokado Twitterja. Sodne postopke je poleg Twitterja sprožilo še nekaj organizacij, ki se ukvarjajo z zaščito svobode govore. Sedaj je odločitev upravnega sodišča brezpredmetna, ker je blokado razveljavilo kar ustavno sodišče.

Še...

0 komentarjev

Prihaja obrnljiv USB

Primerjava novega standarda Type-C z obstoječima Type-A in micro Type-B

vir: Ars Technica
Ars Technica - USB-IF, organizacija, ki skrbi za standard USB, že dlje namerava pripraviti obrnljiv priključek za svoj standard. Zdaj so pokazali prve slike priključka Type-C, ki bo z eno potezo nadomestil vse dosedanje priključke, običajna Type-A in Type-B, mini Type-A in Type-B ter micro Type-A in Type-B. Mini Type-A poznamo s starejših mobilnih telefonov in fotoaparatov, medtem ko je micro Type-A trenutno v uporabi na mobilnikih kot standardni polnilno-podatkovni priključek. V nekaterih primerih ga nadomešča Micro Type-B, ki doda razširitev za standard USB 3.0, vsaj ko potrebujemo višje hitrosti prenosov (uporablja ga nekaj Samsungovih mobilnikov ter predvsem prenosni trdi diski).

Z uvedbo priključka Type-C se bo vse skupaj poenostavilo, saj bo enak, majhen priključek v...

65 komentarjev