»

TGV novi rekorder med vlaki

vir: CNN
CNN - CNN poroča o novem hitrostnem rekordu, ki ga je dosegel eden izmed bolj znanih hitrih vlakov -- francoski TGV. S pomočjo določenih modifikacij, med drugim so mu nadeli kolesa z večjim radijem in močnejši motor s 25.000 konjskimi močmi, je dosegel hitrost 574,8 km/h, kar je precej bolje od prejšnjega rekorda iz leta 1990, pri katerem so se peljali zgolj 515,3 km/h. Train a grande vitesse je tako postal najhitrejši konvencionalni vlak na svetu, hitreje od njega se je pred štirimi leti peljal le lebdeči japonski vlak, pa še ta ga je prehitel zgolj za 6,1 km/h. Preberite izvorno novico.

73 komentarjev

Specifikacije za Blu-ray bodo prenovljene

Daily Tech - Kljub temu, da se predvajalniki s podporo najnovejšim ploščkom že na veliko šopirijo po trgovinskih policah, so se vrhovni možje, ki skrbijo za specifikacije standarda Blu-ray, odločili, da ga malce prenovijo.

Od oktobra letos bodo morali vsi modrožarkovski predvajalniki podpirati BD-Javo, variacijo popularnega programskega jezika, s pomočjo katerega bodo Blu-ray ploščki lahko kupcem ponujali različne posebne funkcije, kot je na primer slika v sliki. Sicer naj bi kljub spremembam standarda novi mediji delovali tudi na starejših komponentah, le da bodo uporabniki pri tem oropani vseh bombončkov. Poleg tega bodo morali jesenski in kasnejši modeli v svojem drobovju imeti 256 MB oz 1 GB (tisti, z omrežnimi zmogljivostmi) spomina. Več na DailyTech-u.

5 komentarjev

Američani zaman po svoje prestavljali uro

Ars Technica - Vsi, ki sledite svetovnemu dogajanju, najbrž veste, da je pri letošnjem prestavljanju ure na poletni čas v ZDA prišlo do sprememb. Oblastniki so namreč dognali, da bi se bolj izplačalo uro prestaviti naprej 3 tedne prej*, kot je to v navadi, saj naj bi s tem prihranili še več energije. Očitno so se nekje v svojih izračunih rahlo ušteli, saj energetska podjetja poročajo, da niso opazili nikakršnih sprememb, je pa bilo zato povzročeno toliko več zmede -- precej naprav z urami, ki bi naj bile pripravljene na drugačen toletni prehod, se je kljub vsemu trudu narobe odzvalo, poroča Ars Technica.

* Namesto 1. nedelje v aprilu, po novem prestavljajo uro že drugo nedeljo v marcu. V jeseni bodo namesto zadnje nedelje v oktobru uro prestavili šele prvo nedeljo v novembru. - več...

26 komentarjev

EMI bo ponujal glasbo brez DRM-ja

več strani - V sodelovanju z založbo EMI je Apple včeraj najavil, da bodo začeli v svojem iTunes Store-u ponujati glasbeno in video vsebino brez nadležnega digitalnega sistema za zaščito. Poteza je sicer delno tudi odziv omenjene založbe na Jobsov poziv glasbeni industriji, ki ga je z odprtim pismom posredoval pred kakšnim mesecem dni, a nameravajo glasbo v nezaščiteni obliki ponujati tudi izven Apple-ove trgovine, saj bi to naj, glede na raziskave, bila želja strank.

Zaenkrat bodo nezaščiteni primerki stali 30% več od zaščitenih (1,30 dolarja proti 0,99 dolarja), poleg enostavnejše uporabe pa bodo kupce poskušali pritegniti z višjo kvaliteto (svobodne pesmi bodo na voljo v formatu s 256 kbps, tiste z DRM-jem pa v 128kbps*). Lastniki obstoječih datotek bodo lahko le-te osvobodili za razliko v ceni (30 centov), vse skupaj bo mogoče naslednji mesec, ko bo EMI ponudil tudi nezaščitene video spote.

O novici nas je obvestil  [MYTiX], za kar se mu iskreno zahvaljujemo, več pa lahko izveste na

21 komentarjev