»

Intel in TSMC bosta sodelovala

X-Bit Labs - Prejšnji teden se je na spletu pojavila navedba, da kanita Intel in TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) oznaniti tvorbo strateškega zavezništva v ponedeljek - kar je simbolično tudi dan, ko je AMD dokončal oddvojitev proizvodnega oddelka. Sedaj je ugibanj konec.

Intel in TSMC sta obelodanila memorandum o sodelovanju pri razvoju Atomov, ki predvideva sledeče. Intel bo TSMC oskrbel s potrebno dokumentacijo in znanjem, tako da bo slednji za Intel izdeloval SOC-verzijo mikroprocesorjev Atom, ki bodo imeli na enem čipu zapakirano vse potrebno za delovanje računalnika, torej pomnilniški krmilnik, grafiko itn. Poteza je nekoliko nenavadna, saj Intel že vrsto let ni oddal (outsourcing) izdelave kakšnega svojega procesorja zunanjih izvajalcem, a po drugi strani smiselna, saj je TSMC največji proizvajalec SOC-ov na svetu, ki lahko s svojim znanjem Intelu le koristi. To pa bo Intel krvavo potreboval, če želi povečati tržni delež na področju žepnih naprav in resneje konkurirati...

2 komentarja

Prvi prenosnik s Core i7

TG Daily - Štirijedrne procesorje Core i7 je Intel sicer razvil za namizne računalnike, a to ne pomeni, da jih ne moremo vtakniti v kakšen prenosnik. Za uporabnike, ki želijo tudi na poti veliko procesorske moči, je to storil Eurocom s prenosnikom Phantom-i7. Dobiti bo moč več modelov, in sicer s procesorji Core i7-940, i7-965 Extreme ali še nesplavljenim Xeonom X5580. Zaslon bo imel 17-palčno diagonalo z ločljivostjo 1600 x 1050, računalnik pa bo podpiral do štiri trde diske v RAID 0,1 ali 5, ki bodo skupaj shranili do 2 TB podatkov. Trokanalnega pomnilnika bo 12 GB ali 24 GB, ko se bodo pojavili 8 GB-čipi. Vsi modeli bodo imeli eno grafično kartico, ki bo bodisi Nvidia GeForce Go GTX 280M bodisi Quadro FX3700M. Vse našteto ima svojo ceno, ki bo segala od 3000 do 5000 dolarjev, in svojo težo, ki bo znašala okrog šest kilogramov. Pričakujemo ga konec meseca.

22 komentarjev

Danes se začenja CeBIT 2009

Slo-Tech - Danes se začenja največji računalniški sejem na svetu, ki vsako leto poteka v Hannovru. Letos organizatorji na CeBIT-u pričakujejo 4300 razstavljavcev iz 69 držav, ki bodo svoje izdelke predstavljali od danes pa do nedelje, ko se prireditev uradno konča. Celoten dogodek je res ogromen, saj se razteza v več kot dvajsetih halah, tako da je za ogled en dan absolutno premalo. Dnevna vstopnica stane 33 evrov v predprodaji oz. 38 evrov na blagajni, šestdnevna vstopnica pa stane 71 oz. 81 evrov. Študentje, šolarji in vojaki lahko v soboto in nedeljo dobijo vstopnico za 17 evrov, invalidi pa po isti ceni vsak dan. Iz Slovenije se bo na sejmu predstavilo pet podjetij, in sicer Globtel, Gama System, Iskratel, Le-Tehnika, Tipro Keyboards in X-Lab). Glavni temi letošnjega sejma bosta webciety (gre za portmanteau besed web in society, ki označuje ključne tehnološke napredke naše dobe, kot je naprimer internet) in zeleni IT.

10 komentarjev