»

Varnost mobilnih telefonov: nove študije na miškah in podganah brez dokončne sodbe

Slo-Tech - Vprašanje varnosti mobilnih telefonov je že od njihovega širšega razmaha pereča tema, ki kljub številnim študijam še ni dobila enoznačnega odgovora. Dosedanje raziskave niso pokazale, da bi bili mobilni telefoni pretirano škodljivi, a jih intenzivno uporabljamo šele kakšnih 20 let, zato daljših longitudinalnih študij še ni. Nasprotniki mobilnih telefonov pogosto poudarjajo, da četudi bi bilo tveganje izjemno majhno, se milijarde uporabnikov vseeno seštejejo v merljive posledice. Zagovorniki odvračajo, da že poletno sonce seva bistveno močneje od antene na mobilnem telefonu.

Ameriški Nacionalni program za toksikologijo (NTP) je izvedel dve obsežni...

84 komentarjev

BackBlazova statistika: letno odpove 2 % diskov

Slo-Tech - Spet je leto naokoli in pri BackBlazu so ponovno pogledali, kako zanesljivi so diski v njihovem podatkovnem centru. Poročilo, ki ga redno pripravljajo že vrsto let (od aprila 2013), služi kot neke vrste merilo za zanesljivost diskov. Trenutno imajo 91.305 delujočih diskov, kar je že dovolj za resne statistike. Letos so tudi prvikrat v večjem številu začeli uporabljati velike diska s kapacitetami 8, 10 in 12 TB.

Statistiko za zadnje četrtletje je treba jemati z zrnom soli, saj so trije meseci precej kratko obdobje, zlasti za modele, katerih imajo zelo malo. En sam okvarjen Seagatov 4-TB model izmed 60 diskov, ki so skupaj zbrali 1255 obratovalnih...

40 komentarjev