»

Microsoft trdi, da je varnost Linuxa mit

Vnunet - Predstavnik Microsofta v Veliki Britaniji, Nick McGrath, je pred dnevi medije obvestil o grozni napaki, ki jo dela strokovna javnost v zvezi s poudarjanjem pregovorno varnega Linux okolja v primerjavi z Windows okoljem. Predvsem izpostavi dejstvo, da v svetu Linuxa nihče ni odgovoren za napake, ki se pojavijo v jedru. Tako Red Hat ne more sprejeti odgovornosti za te napake, saj sam ne programira jedra, ampak pripravlja le distribucijo. (Pri tem pozablja, da Red Hat sprotno popravlja odkrite napake in ima lasten sistem za zagotavljanje kakovosti za stranke, ki takšno podporo potrebujejo.)

Prav tako ga moti kopica dejstev, ki nimajo nič z varnostjo Linuxa. Prepričan je, da Linux ni pripravljen za t.i. mission-critical naloge, pri katerih si ne moremo privoščiti niti sekundnega izpada. To argumentira z dejstvi, da ni enotnega sistema za prijavo (Microsoft ima .Net Passport) in pomanjkanje enotnega razvojnega okolja.

Vsekakor je vrhunec prispevka njegova omemba dejstva, da...

129 komentarjev

Sun daje v najem računsko moč

OSNews - To, kar sta že zdavnaj spoznala IBM in Apple, poskuša v svojo korist obrniti še Sun. Omenjeni so namreč ugotovili, da so lahko storitve mnogo bolj dobičkonosne kot izdelki, kar dokazuje Sunova odločitev, da v najem ponudi kar računsko moč.

Tako kot vsak mesec plačujemo elektriko, vodo, plin in spletno gostovanje, bomo očitno kaj kmalu plačevali tudi za najem računske oz. računalniške moči. Razlika bo le v tem, da ne bomo plačevali mesečne porabe v kilovatnih urah in litrih, pač pa v procesorskih urah in gigabajtih. Sun je s svojimi strežniškimi gručami že zagotovil strojno osnovo, zdaj čakamo samo še na prve uporabne aplikacije "na zahtevo".

Na novico nas je opozoril hruske.

Prihodnost bo še kako zanimiva.

13 komentarjev

Evropska direktiva o softverskih patentih propadla

Groklaw - Na Groklawu poročajo, da je JURI (Commission des affaires juridiques - Komisija za pravne zadeve) izglasoval predlog uveljavitve 55.člena Poslovnika Evropskega parlamenta za spremembo vsebine direktive o "računalniško-izvedenih izumih". Direktivo je zdaj potrebno napisati povsem na novo.

Stališče JURI o direktivi je znano sicer že več kot leto in pol(!), saj so 17.junija 2003 soglasno (dva vzdržana) potrdili poročilo o direktivi COM(2002) 92, kjer so jasno opisani problemi, ki bi jih taka direktiva povzročila.

Direktiva s tem sicer še ne bo izginila, vendar bo pri pisanju novega besedila verjetno precej bolj upoštevano tudi stališče razvijalcev odprtokodnega programja, izobraževalnih ustanov in majhnih softverskih podjetij. Ker se je sedaj direktivo postavilo povsem na začetek, lahko mirno pričakujemo, da softverskih patentov v Evropi vsaj še kako leto ali dve ne bo.

Vsi podpisniki pisma Thank-Poland lahko sedaj odpremo penino.[;)]

22 komentarjev

Dlančniki se poslavljajo. Prihajajo drugi.

OSNews - Tudi v letu 2004 se je nadaljevalo zmanjševanje trga dlančnikov. Analitična družba IDC poroča, da je bilo lani prodanih manj kot 10 milijonov izdelkov, kar je najslabši izkupiček v zadnjih petih (5) letih.

Obenem pa je danes T-Mobile predstavil MDA IV. Pohvali se lahko z obrnljivim zaslonom VGA, procesorjem Intel XScale, ki tiktaka s frekvenco 520 MHz, dvema (2) kamerama, poleg GSM, GPRS, Bluetooth in Wi-Fi pa podpira tudi omrežja 3G na osnovi WCDMA. Programska oprema male zverine je seveda Windows Mobile in vse kaže, da se odpira novo tržišče prenosnih naprav, kjer ima Microsoft naravnost fantastičen izhodiščni položaj.

Se je danes zgodila prelomnica v zgodovini PDA in mobilnikov?

12 komentarjev