»

Francija bi obdavčila tablične računalnike, razen tistih z Windows

Techdirt - Francoska vlada želi razširiti skupino izdelkov, pri prometu katerih se plačuje nadomestilo za dovoljeno kopiranje avtorsko zaščitene vsebine. Sprva je zakon zaobjemal le prazne zgoščenke, kasneje so dodali še predvajalnike MP3, z 12. januarjem pa želijo obdavčiti tudi tablične računalnike, ki imajo več kot 40 GB notranjega pomnilnika. Pri tem je zanimiva definicija v zakonu, ki eksplicitno izvzema tablične računalnike, na katerih teče Windows. Ti se namreč štejejo za polne računalnike in so izvzeti, saj se bo nadomestilo plačevalo le za tablične računalnike z operacijskim sistemom za mobilne naprave (Android, iOS) ali brez sistema.

Nova dajatev bi podražila tablične računalnike za...

24 komentarjev

Googlova analiza duha časa za leto 2010

Google - Google je na podlagi milijard ključnih besed, ki smo jih letos uporabljali pri iskanju po spletu z njihovim iskalnikom, izdelal pregled letošnjega zeitgeista.

Glavni globalni dogodki letošnjega leta so bili svetovno nogometno prvenstvo, olimpijske igre, potres na Haitiju, izliv nafte v Mehiškem zalivu in oblak vulkanskega prahu iznad Islandije. Najbolj vroča iskanja so bila chatroullete, ipad, justin bieber, nicki minaj in friv, medtem ko smo najmanj iskali prašičjo gripo (swine flu). Zanimivi so tudi zmagovalci kategorij, kjer je za našo stran aktualna zabavna elektronika, kjer sta na prvih mestih ipad in iphone 4, pa tudi sicer sledijo večidel pametni telefoni in druge mobilne naprave.

Poleg globalne statistike, iz katere so vzeti...

5 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech - Hitro se nam bliža konec leta in s tem dilema - kje boste preživeli novoletno noč?

Rezultati stare ankete:
Robotom ne bi smeli pustiti...
...hraniti farme hrčkov38%
(415)
...igranja z otroki37%
(406)
...opravljati medicinskih posegov7%
(79)
...voziti avtomobilov7%
(75)
...pripravljati hrane6%
(70)
...graditi stavb3%
(30)
...sesati tal2%
(21)
Skupaj glasov: 1096

18 komentarjev

Nov predvajalnik glasbe za Android - znanilec Honeycomba?

TechCrunch - Srečnežem na forumu XDA-Developers je uspelo dobiti razvojno različico popolnoma novega predvajalnika glasbe za Android, ki osveži izgled trenutne različice in je po predvidevanjih mnogih znanilec grafičnega vmesnika prihajajoče različice tega mobilnega operacijskega sistema, znanega pod kodnim imenom Honeycomb. Že dolgo Google napoveduje prenovo grafičnega vmesnika, ki naj bi bil bolj prijazen tabličnim računalnikom, obenem pa je mogoče slišati govorice, da bo Honeycomb odpravil skupinico gumbov pod zaslonom (večinoma so to štirje, menu, domov, nazaj in iskanje, kjer občasno kateri izmed njih manjka), ki jih bo zamenjal en sam. Takšno razporeditev smo seveda že videli na vseh Applovih izdelkih z operacijskim sistemom iOS - iPhone, iPod...

13 komentarjev

Go: človek proti računalniku 2-0

Heise - Pred desetletji so šahovski velemojstri trdili, da računalnik ne bo nikoli premagal človeka v šahu. Bilo naj bi enostavno preveč možnosti, da bi se dale vse natančno preračunati, zato naj bi imel človek intuitivno prednost. Leta 1996 je računalnik prvikrat premagal aktualnega svetovnega prvaka v kakšnih partiji, čeprav je Garry Kasparov v skupnem seštevku premagal Deep Blue s 4-2. Leta 1997 je izboljšani Deep Blue premagal Kasparova s 3½-2½. Od takrat so računalniki vsaj tako dobri šahisti kakor ljudje.

Za trši oreh pa se je izkazala azijska igra go. Čeprav so njena pravila enostavnejša od šahovskih, je za prvo potezo 361 možnosti in za vsako naslednjo ena manj. Najboljši...

125 komentarjev

Londonska policija: kamere CCTV učinkovite

BBC - Ni čudnega, da je Devetnajsto štiriinosemdeset napisal Britanec. Velika Britanija je prepredena s kupom kamer CCTV, ki so bile postavljeno pod pretvezo boja proti kriminalu. Ali svojo nalogo opravljajo, je predmet žgočih debat in polemik, a Metropolitanska policija v Londonu sedaj pravi, da so koristne.

Višji inšpektor Mick Neville, ki je zadolžen za identifikacijsko enoto v londonski policiji, pojasnjuje, da posnetke s CCTV-kamer obravnavajo kakor prstne odtise ali DNK. Na kritike skupine Big Brother Watch odgovarja z dejstvi, da so letos z uporabo kamer identificirali 2512 posameznikov, kar je za četrtino več kot lani. Sliši se obetavno, a povejmo, da so bili štirje osumljeni umora in 23 posilstva. Hkrati Neville dodaja, da se je število kamer od leta 1999...

12 komentarjev

Jezik medmrežja še angleščina, bliža se ji kitajščina

Slo-Tech - Statistični podatki o številu strani na internetu po jeziku, v katerem so napisane, kažejo, da zaenkrat še vodi angleščina, a jo bo zdaj zdaj prehitela kitajščina. Trenutno je 27,3 odstotka uporabnikov medmrežja angleško govorečih, sledijo pa jim kitajsko govoreči z 22,6 odstotka. Na tretjem mestu so hispanofoni (7,8 odstotka), nato pa se zvrstijo še Japonci (5,0...

32 komentarjev

Mozilli ušlo nekaj deset tisoč gesel brez posledic

Mozilla.org - V javnosti so se znašli podatki, da je Mozilla zaradi napake na strežniku za kratek čas 17. decembra javno objavila približno 44.000 gesel uporabniških računov za stran https://addons.mozilla.org. O spodrsljaju, na katerega je Mozillo opozoril neodvisni varnostni strokovnjak, so obvestili lastnike računov in tudi širšo javnost.

Šlo naj bi za trenutno neaktivna gesla, ki so bila shranjena še s staro zgoščevalno funkcijo md5, medtem ko so vsa od 9. aprila lani aktivna shranjena s SHA-512. Mozilla je hitro onemogočila omenjene račune in njihove lastnike obvestila, kako naj si nastavijo novo geslo in znova aktivirajo račune. Prav tako so zagotovili, da baze gesel v času dosegljivosti na spletu s strežnikov ni prenesel nihče, tako da nevarnosti praktično ni.

0 komentarjev