»

Tudi letos sekundo daljša najdaljša noč

Slashdot - Po treh letih bomo spet našemu merjenju časa dodali prestopno sekundo, da bo naš čas čim bližje sončnemu, so izračunali v IERS. Problem je zelo enostaven. Zemljin dan po stari definiciji sekunde traja 86.400 sekund in kljub temu da od leta 1967 eno sekundo določa 9.192.631.770 period EM-sevanja, ki ustreza prehodu med dvema hiperfinima nivojema osnovnega stanja atoma cezija 133, je lepo, da je sonce v zenitu res točno ob dvanajstih (če smo seveda na 15. poldnevniku za srednjeevropski čas). Ker se Zemlja počasi ustavlja, je potrebno univerzalnemu času UTC bolj ali manj periodično dodajati prestopne sekunde, kar se lahko zgodi 30. junija ali 31. decembra. S tem poskrbimo, da je UTC manj kot 0,9 sekunde oddaljen od pravega sončnega časa UT1. Mednarodni atomski čas TAI upočasnjevanja ne upošteva, zato se vsakokrat za sekundo oddalji od UTC. Prihodnje leto bo razlika znašala že 34 sekund.

Od leta 1972, ko dodajamo prestopne sekunde, smo tako skupaj dodali 23 sekund. Zadnjikrat smo to...

17 komentarjev

Kako bomo dejali netbooku po slovensko?

X-Bit Labs - Podjetje Psion Teklogix se je odločilo, da bo naredilo konec poimenovanju netbook, ki se je v zadnjem času razpaslo po spletu. Gre seveda za izjemno lahke, poceni in zelo prenosljive računalnike, ki sestojijo iz manj zmogljivih komponent in so namenjeni brskanju po spletu, branju elektronske pošte in poganjanju nezahtevnih aplikacij. Izraz se je začel uveljavljati lani, letos pa se je dokončno prijel.

Toda podrobnejša raziskava pokaže, da je Psion res že davnega leta 1999 predstavil prenosni računalnik, ki ga je poimenoval netBook, in registriral ustrezno blagovno znamko. Zaradi tega jim gre sedanja razširjenost izraza nekoliko v nos. Da bi zajezili nadaljnjo uporabo, so nekaterim stranem, predvsem netbookom posvečenim blogom, poslali dopise, v katerih jih pozivajo, naj novodobne izdelke tega kova prenehajo nazivati z imenom netbook. Psion res ne proizvaja več svojih netBookov, še vedno pa nudi baterije in dodatno opremo zanje, torej znamka še ni popolnoma mrtva.

V naših krajih...

102 komentarja

Projekt Openoffice.org je bolan

Slo-Tech -

Michael Meeks, eden od poslednjih razvijalcev pisarniškega paketa OO.o, v svojem blogu opisuje probleme s pomanjkanjem kadra. Sun, ki je efektivno gonilna sila razvoja, zaposluje vedno manj ljudi, število zunanjih razvijalcev, ki bi lahko pokrili ta izpad, pa ne narašča.

Leta 2004 je imel OOo 70 aktivnih razvijalcev in od takrat ta številka samo še upada, tako da jih je trenutno 24. Za primerjavo, kako naj bi izgledal zdrav odprtokodni projekt, podaja Linux. Ta je imel leta 2004 300 aktivnih razvijalcev, zdaj jih ima 160. S tem, da je za razliko od OOo tretjina razvijalcev iz vrst prostovoljcev, dve tretjini pa jih je na plačilni listi različnih podjetij, medtem ko skoraj vsi OOo razvijalci delajo za Sun.

Kot razlog, zakaj ni več zunanje pomoči, v glavnem navaja Sun-ov izkoriščevalski odnos do zunanjih programerjev, med drugim tudi njegovega sodelavca v Novell-u.

46 komentarjev

Novi varnostni mehanizmi slovenskih bank

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, so nekatere slovenske banke v zadnjem času storitvi elektronskega bančništva dodale nov varnostnih element -- varnostno geslo. Glavna ideja tovrstne zaščite je, da geslo naključno poklikate na zaslonu in zato običajni keyloggerji ne morejo ugotoviti, kaj točno ste storili.

Odlična poteza -- leta 2005.

Konec leta 2008 pa na trgu obstajajo namenski trojanski konji, katerih glavni namen je kraja denarja. Tako na primer NetHell, Limbo, Zeus, WSNPoem ter zBot poleg prestrezanja relevantnih podatkov v HTTP(s) zahtevkih (GET/POST) -- gesla, kraje elektronskih ključev (bančni certifikat iz varne shrambe) omogočajo tudi shranjevanje uporabnikovih klikov po bančnih straneh skupaj z zaslonskimi slikami objektov, ki jih je uporabnik dejansko kliknil.

Na ta način v Sloveniji ponovno uvajamo dodatni varnostni mehanizem, ki pomaga samo ljudem, ki ga ne potrebujejo. Če imate popoln nadzor nad vašim računalnikom, potem certifikat in geslo popolnoma zadoščata. Če nadzora...

71 komentarjev

Zgodba o človeku, ki je medijem razkril program nezakonitega prisluškovanja v ZDA

Newsweek - Te dni je Newsweek objavil članek o Thomasu Tammu, uslužbencu ameriškega pravosodnega ministrstva, ki je odkril, da v okviru National Security Agency deluje posebna tajna skupina, katere naloga je bilo nezakonito prisluškovanje ameriškim državljanov v okviru "vojne proti terorizmu".

Gre za tajni projekt s kodnim imenom Stellar wind, v okviru katerega je NSA po ukazu predsednika Georgea Busha kršila Foreign Intelligence Surveillance Act in nezakonito prisluškovala komunikacijam Američanov.

Tamm je zadevo skušal raziskati, saj se mu je zdelo moralno sporno, da kot uslužbenec pravosodnega ministrstva ve za nezakonitosti in ne ukrepa oziroma posredno pri takšnem početju celo sodeluje. Ker pa so ga predpostavljeni skušali utišati, je nato poklical The New York Times in zgodbo razkril novinarjem. Ostalo je zgodovina.

26 komentarjev

Windows 7 beta ušla

vir: ZDNet
Slo-Tech - Malo pred uradnimi napovedmi za izid je Microsoftu ušla prva beta različica Windows 7 in se znašla na spletu v obliki datoteke ISO. Gre za gradnjo 7000, za katero trdijo, da je res prva beta. Filozofsko vprašanje, ali je ušla namenoma ali nehote, bomo kot brezpredmetno pustili ob strani in si posvetili vsebini.

Preizkusili ali bolje rečeno pokusili so jo na ZDNet, kjer kakšnih očitnih izboljšav od verzije 6800 niso opazili. Še vedno se namešča 20-25 minut, Microsoft se za zdaj drži obljub o strojni združljivosti z napravami, ki delajo v Visti, integriran brskalnik je Internet Explorer 8 in tudi izgled je nekoliko predelan, sicer pa je vse skupaj zelo podobno Visti. Microsoft bo uradno...

92 komentarjev