»

Odigitalen Hong Kong

Newsbytes - Medtem, ko na slahsdotu pišejo o naši oh in sploh informirani, informatizirani, online in nasploh omreženi vladi, pa nas Hong Kongovci prehitevajo po odstavnem pasu. Reci inu piši, leta 2003 bodo začeli uvajati osebno izkaznico, temelječo na 'smart card'. Kot možnost pa se bodo na njej nahajali tudi drugi podatki: knjižnična izkaznica, vozniška, elektronska denarnica... Klik! Me prav zanima, kdaj bom Ljubelj prestopil na tak način, kakršen se uporablja pri kontroliranju kart na smučiščih?

7 komentarjev

Hrup!

Tweak3D - Že res, da so današnji računalniki postali vse bolj zmogljivi, vendar pa tudi zmogljivost zahteva svojo ceno. Med komponente, kjer se zmogljivost drago plača, spadajo procesorji. Tu se zmogljivost ne plača samo v denarju, ampak tudi v hrupu, ki ga proizvajajo zmogljivi ventilatorji, ki so nujno potrebni za vzdrževanje kolikor toliko normalne temperature vedno bolj energetsko požrešnih procesorjev. Za vse tiste, ki enostavno ne morete/znate odmisliti hrupa, ki ga proizvajajo številni ventilatorji v ohišju vašega računalnika, je Tweak3D spisal članek na to temo. Žal članek ne govori o tem, kako utišati računalnik, ki ga trenutno posedujete, ampak samo svetuje, katere komponente morate kupiti, ko se odločate za nov računalnik. In katere komponente so to? Kliknite sem in izvedeli boste.

4 komentarji

Prvi Northwoodi že v trgovinah

X-Bit Labs - Intel je predčasno poslal v trgovine svoje najnovejše procesorje Pentium4, ki bazirajo na 0.13 mikronskem jedru Northwood in se lahko pohvalijo s kar 512 kB L2 predpomnilnika. Procesorji so se najprej pojavili na Japonskem, kjer so na voljo v OEM in BOX različicah. Cena 2.2 GHz Northwooda na Japonskem niha od 606 do 674 dolarjev. Čeprav so na Japonskem vse stvari dražje, ne smemo spregledati dejstva, da Intelu zopet ni uspelo narediti procesorja za množice, saj bodo Northwoodi dragi. No, še dobro, da imamo AMD.

3 komentarji

SIS je pohitril svoj SIS645

X-Bit Labs - SIS je podjetje, ki ni nikoli hotelo izstopati iz povprečja - vsaj po izjavah za javnost. Podjetje se je izogibalo spektakularnih napovedi in nikoli ni naredilo takega džumbusa, kot ga je VIA s svojim P4X266. Tako nas je pred kratkim povsem nepričakovano presenetila novica o tem, da je SIS pohitril nabor SIS645. Novi SIS645 se od starega ne loči po ničemer drugem, kot po majhnem indeksu A2 in večji hitrosti, seveda. O njem pa se ni vedelo vse do tedaj, ko je Soltek najavil, da bo izdeloval plošče SL-85DRS na izboljšanem primerku prej omenjenega čipovja.
Če upoštevamo dejstvo, da je bila stara različica čipovja izjemno hitra (še posebej v navezi s pomnilnikom PC2700 DDR SDRAM), potem je jasno, da je SIS naredil še en ne tako majhen korak k popolnosti.

0 komentarjev

GeForce4 čipi bodo zamudili

X-Bit Labs - Nvidia je čipe GeForce4 napovedovala za januar, vendar pa so predstavitev prestavili na februar. Nvidia se zaradi prestavitve datuma ne sekira preveč, saj ATI trenutno še vedno ni sposoben predstaviti naslednje generacije grafičnih čipov, ki se kodno imenujejo R300 in RV250, Titaniumi se trenutno prodajajo zelo dobro, TSMC pa ima svoje proizvodne zmogljivosti zasedene do skrajnosti. Številni viri poročajo, da zamuda ni posledica težav, saj naj bi bili prvi grafični čipi že poslani proizvajalcem grafičnih kartic.

13 komentarjev

Zanimive novičke iz AMD-ja

X-Bit Labs - Iz AMD-ja so spet pricurljale zanimive novičke glede AMD-jeve strategije. Izvedelo se je namreč, da naj bi AMD to leto izdelal kar 30 milijonov procesorjev, kar je za kar 40 % večja proizvodnja od načrtov lanskega leta. Na žalost pa večja proizvodnja še ne pomeni večjih prihodkov, saj se povprečna prodajna cena procesorjev še vedno nezadržno niža. Poleg tega se je izvedelo, da bo AMD izdal Athlon XP z oznako 2000+ že v januarju. Datum izdaje novega procesorja zaenkrat še ni znan, vendar pa nekateri viri navajajo, da naj bi to bil kar 7. januar. Novičk iz AMD-ja pa s tem še ni konec: nekatera analitična podjetja napovedujejo, da bo AMD s koncem tega leta (leta 2001) obvladoval kar 27 % tržišča. To je kar logična napoved, saj številna podjetja godrnjajo zaradi pomanjkanja procesorjev Pentium4, ki jih Intel ne more in ne more izdelati v dovolj velikih količinah. Kar spodbudna novica za AMD, kajne? No, malce manj spodbudno je slišati, da nekateri napovedujejo, da bo AMD teh 7 % hitro...

1 komentar

Tudi ALi začel prodajati svoje P4 nabore

X-Bit Labs - Vzporedno s predstavitvijo prve plošče z integriranim naborom za procesorje Pentium4, se je iz kar malce predolgega spanca prebudilo podjetje ALi in na tržišče poslalo svoje dolgo napovedovane nabore za prej omenjene procesorje. Prvo ploščo na tem naboru bo zasnoval Iwill, ki je ALi-jev najtesnejši partner, narejena pa bo na podlagi naslednjih specifikacij: podpora 478 pinskim procesorjem Pentium4, 3 DIMM reže za pomnilnik PC1600/PC2100 DDR SDRAM, 1 AGP 4x, 5 PCI rež, integirana AC'97 zvočna kartica, 4 USB vtičnice in ATA/133 vmesnik za najhitrejše ATA diske, ki jih trenutno premore tržišče.
Žal so to praktično vsi podatki o ALi-jevem še vedno precej skrivnostnem naboru, o katerem ne vemo niti tega, kako se obnese proti konkurenci, saj ni povsem jasno, če je ALi izdal kakšne inženirske primerke. Gotovo ta nabor ne bo ravno odličen, saj se je razvoj zavlekel od avgusta, ko naj bi se pojavili prvi primerki, do decembra, ko drugi proizvajalci že izdelujejo načrte za naslednje...

0 komentarjev

Integrirane P4 matične plošče se pojavljajo na Japonskem

X-Bit Labs - Pred kratkim so se na Japonskem pojavile prve plošče, ki bazirajo na naboru SIS650. Te plošče so prvi integrirani primerki, ki imajo v nabor integrirano grafično kartico (SIS650 je v bistvu SIS645 z integrirano grafično kartico SIS315). Prva plošča s tem naborom je izdelek meni nepoznanega podjetja Jetway, ki jo je poimenovalo S450. Specifikacije so naslednje: MicroATX, podpora 478 pinskim Pentiumom4, 2 DIMM reži za PC2700/PC2100 DDR SDRAM (ali ni čudno, kako hitro se je začel širiti pomnilnik PC2700), 1 AGP 4x, 3 PCI in 1 CNR reža in integrirana LAN kartica. Čeprav plošča ni ravno bogato opremljena, se ponaša z izjemno nizko ceno, ki znaša 105 $. Včasih so bili kandidati za razširitev Pentiumov4 med manj premožne uporabnike čipi i845, sedaj pa vse bolj kaže, da se tehtnica preveša na stran SIS-ovih naborov, ki se poleg nizke cene lahko pohvalijo tudi z izjemno hitrostjo in primerljivostjo z naborom i850, ki podpira RDRAM. Upajmo, da bomo plošč na SIS6xx naborih deležni tudi v...

0 komentarjev

Kopiranje CD-jev brez uporabe računalnika!

CDR-Info - Matsushita Electric Industrial Co. v navezi z Matsushita-Kotobuki Electronics Industries Ltd. najavlja kombinacijo CD-R/RW in DVD-ROM pogona. Vse skupaj postane zanimivo zaradi dejstva, da omogoča presnemavanje CD-jev brez priklopa na računalnik. Resda so pri takem presnemavanje hitrosti dosti nižje (le 2x za glasbene CD-je in 4x za podatkovne), a to niti ni tako pomembno, saj zdaj lahko presnemavate CD-je kadarkoli in kjerkoli. Izdelek naj bi šel v prodajo 18. januarja 2002, več o tem pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Test pekača Philips DVDRW200 DVD+RW

CDRLabs - Počasi se na trgu pojavlja vse več DVD+RW pogonov. Zaenkrat je to za nas, navadne smrtnike, še predraga zadeva, pa tudi pri nas se jih še bolj težko dobi. A da se vam vsaj malce pocedijo sline, si poglejte test in pričnite zbirati denar. Ako bi pač radi imeli lasten DVD snemalnik. Kateri se lahko pohvali še s tem, da je prvi, ki uporablja Seamless Link tehnologijo med DVD+RW pogoni.

3 komentarji

Nova lastnost foruma

Slo-Tech - Mogoče boste v bližnji prihodnosti (ja, že dela) opazili tanko modro črto pri izpisu sporočil v forumu. Črta označuje mejo med že videnimi in novimi prispevki. Če se vam zdi, da bi kakšna druga barva ustrezala bolje, nam to prosim sporočite. Če vas stvar moti, si jo lahko izklopite v osebnih nastavitvah. Seveda stvar deluje samo, če ste prijavljeni.

34 komentarjev

Izšla nova verzija PowerDVD-ja

Cyberlink - Cyberlink se, kakor kaže, zgleduje po AMD-ju, saj so tudi oni svojo novo verzijo PowerDVD-ja poimenovali XP, točneje PowerDVD XP 4.0. V novi verziji najdemo veliko novosti, med katerimi so tudi DTS Extended Surround 6.1, Dolby Pro Logic II Decoder, predvajanje MP3-jev, SVCD-jev in VCD-jev. In to je le krajši opis novosti. Če se vam vse skupaj zdi zanimivo in vredno preizkusa (sam ga bom zagotovo preizkusil, ko dobim nov dvd pogon), odsurfajte na Cyberlinkovo stran, kjer si lahko snamete časovno omejeno verzijo oz. 'Trial version'.

11 komentarjev