»

DDR drag kot žafran

X-Bit Labs - Se še spomnite, kaj so nam obljubljali? DDR RAM za ceno SDRAM - a + 5% ? Lepo se je slišalo, a žal (še) ni tako. Tukaj imate primerjalne cene med RAMBUS, DDR in SDRAM - i:
  • PC800 RDRAM RIMM: $164
  • PC2100 DDR SDRAM DIMM: $179
  • PC133 SDRAM DIMM: $38 (!)
Torej, vidite lahko, da je DDR celo dražji od RAMBUS - a! Ah ja, še zmeraj obstaja upanje na pocenitev... .

13 komentarjev

Nove SOYO - ve DDR plošče

X-Bit Labs - Pojavile so se novice o novih SOYO - vih ploščah, ki bodo podpirale pomnilnik DDR:
  • SY 7VDA: Bazira na VIA Apollo PRO 266 čipovju, na njej bo Socket 370, prišla pa naj bi konec januarja.
  • SY K7ADA: Bazira na ALi MAGiK 1 čipovju, na njej pa je Socket A podnožje, torej je namenjena Athlonom/Duronom. Prodaja naj bi se začela sredi februarja.
  • SY 7ADA: Ta plošča za Socket 370 procesorje bazira na ALi Aladdin 5 Pro čipovju, najavili pa jo bodo v februarju 2001.

0 komentarjev

Navijanje grafične kartice

HardOCP - Procesor zna že skoraj vsakdo navit, z grafičnimi karticami je pa drugače - predvsem zato, ker nimamo nekega BIOS - a zanje, ki bi omogočal navijanje, poleg tega pa je ponavadi treba zato, da lahko kartico navijemo ali poseči v register(GeForce - i, Voodoo5 5500) ali pa dobiti poseben program, ki nam to omogoča (Voodoo3 Overclocker). Torej, za vse, ki se nameravate lotiti navijanja uboge grafične kartice, pa ne veste povsem, kako bi se tega lotili, vam priporočam ogled tega članka na HardOcp - ju.

0 komentarjev

Test Pentiuma200

Jaz - Heh, v teh dneh ko se vsi pulijo za teste GHz+ pošasti, je prav zanimivo videti test enega starega procesorja, legende, ki je ne bomo pozabili: Pentiuma200. Ravno to so naredili na Glide Undergroundu in procesor primerjali z modernimi pošastmi, kot je Athlon 1.2GHz, P4 1.4GHz in podobno. Zaključek? Za 99% manj cene dobite procesor, ki je samo 80% počasnejši, torej se nakup izplača! Več tukaj. Thnx, Roman .

6 komentarjev

Demo scena

Jaz - Ne vem, koliko in kdo od vas pozna Demo sceno, toda če je ne, res veliko zamujate. Gre za tradicionalna tekmovanja/shode mladih glasbenikov, programerjev in oblikovalcev, ki se vrstijo še iz časov prvih hišnih mlinčkov. Cilj je narediti čimbolj optimizirano vizualno/zvočno izkušnjo in jo spraviti v čim manjšo datoteko. Nekatera dela so res vrhunec programerske in umetniške nadarjenosti, o sposobnosti mladih programerjev pa priča tudi dejstvo, da je marsikateri potem končal v kakem velikem igričarskem/oblikovalskem podjetju (MadOnion, Final Reality...). No, več o Demo sceni lahko izveste na strani http://www.scene.org/, kjer boste našli tudi pravo zakladnico introtov in demotov vseh velikosti (4kb, 64kb in veliki demoti). Za vas pa sem na naš strežnik uploadal meni enega izmed najboljših introtov, 64KB veliki Exceedov Heaven. Ko boste videli, kaj vse se da stlačiti v tako majhno datoteko, se boste zamislili nad silnimi megabajti današnjih igric in OSjev....

7 komentarjev

Zanimiv Sonyev malček

USB Workshop - Ok, priznam, takšne novice ne sodijo ravno na računalniško stran, ampak zadeva se mi je zdela precej zanimiva in dokaj povezana z našimi hišnimi mlinčki. Sony je tako predstavil svojo NHS-MS10 Hi-Fi komponentno, katerega posebnost je to, da sprejema samo Memory Sticke kot glasbene medije in se je sposobna preko USBja povezati z računalnikom. Kakšna je prednost Memory Sticka (največji so trenutno 64MB Sticki, ki so dovolj za okoli 120 minut CD glasbe) pred "navadnimi" CDji ali kakšnim drugim medijem (MDji...) mi zaenkrat še ni popolnoma jasno, mogoče pa boste pri ugotavljanju bolj uspešni vi. Zadeva je za okoli 600$ (ajs, peče ) trenutno na voljo samo na Japonskem, toda verjetno se bo kmalu razširila tudi drugod po svetu. Več tukaj.

0 komentarjev

BIOS Savior

več strani - Azijci me včasih kar presenečajo z dobrimi in inovativnimi idejami. Med te zagotovo spada tudi BIOS Savior, priročna napravica, ki vaše računalo instantno spremeni v Dual BIOS mašino. Zadeva je v bistvu še eden Flash EPROM čip na posebnem ležišču, ki ga priklopite na matično ploščo, potem pa preko posebnih stikalc preklapljate med originalnim in dodatnim BIOSom. Pomen in uporabnost take zadeve je takoj jasna vsem, ki so kdaj imeli težave po flashanju BIOSa ali jih je prizadel kakšen virus, ki uničuje BIOS (naprimer CIH).
BIOS Saviora so "testirali" na Burning Issues strani, tako da si lahko ogledate tudi nepristransko mnenje. Vsekakor je zadevica zelo, zelo uporabna. ...

1 komentar

Kompatiblinost z Blue Orbom

VodkaRedbull - Čeprav je Blue Orb zasnovan tako, da je kompatibilen z večino novih matičnih plošč in grafičnih kartic se še vedno najdejo modeli, na katere ga ne boste spravili. Zato se je pred nakupom dobro pozanimati o kompatibilnosti vaše platke/grafikulje s tem Thermaltakovim čudom. Na strani VodkaRedbull (huh ) so tako pripravili Blue Orb bazo. V njej zaenkrat še ni veliko komponent, toda ne dvomim, da se bo (tudi z vašo pomočjo) zadeva kmalu razširila!

0 komentarjev

Kako izbrati pravi procesor?

D128 - Ena izmed zanimivih tujk, ki jo na Slo-Techu pogosto uporabljamo, je stepping procesorja in z njim povezan S-Spec. Bolj izkušeni overclockerji že veste, da je z dobrim poznavanjem le-teh mogoče že vnaprej vedeti, kako se bo procesor overclockal, drugi pa boste to šele izvedeli . Na D128 so sestavili res informativen članek o pravilni izbiri procesorjev glede na njihovo S-Spec kodo. Sicer pokrivajo samo Intelove procesorje, toda tudi AMDjaši se boste marsikaj naučili. Priporočam...

0 komentarjev

Prvi članek o DirectX 8

Jaz - Juhej, objavil sem prvi Senitelov članek v prihajajoči seriji o DirectX 8.0. Naš mojster obljublja, da vam bo v svojih prihodnjih člankih razložil bistvo novih tehnologij, ki se skrivajo v novem M$jevem APIju. Začel je kar z Vertex in Pixel shaderji, o katerih ste zagotovo kdaj kaj slišali, pa nikoli niste prav vedeli kaj za vraga so. Članek je res poučen in zanimiv, tako da besno priporočam ogled!

3 komentarji