»

Prihodnost medijev, In browser design, Firefox 4, Dan Ljubezni

firefox 3 release event 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ponovno bo pestro v Kiberpipi. V torek, 30. 11. ob 19h bomo na Pipinih odprtih terminih imeli okroglo mizo, kjer se bomo pogovarjali o prihodnosti medijev z Domnom Savičem (medijski študije), Lenartom Kučićem (Sobotna priloga), Matejem Praprotnikom (Val 202) in Mirkom Štularjem (Val 202).

V sredo, 1. 12. ob 19h bo David Panzalović, front-end web developer na Spletnih uricah, govoril o smiselnosti oblikovanja slik spletnih strani preden se lotimo programiranja.


V četrtek, 2.12. ob 18:30 te vabimo na Degustacijo Firefoxa 4, kjer bodo predavali predstavniki Mozile iz tujine in domači strokovnjaki: Seth Bindernagel, direktor lokalizacije pri Mozilli - Firefox 4, Brian King, razvijalec razširitev - Prihodnost dodatkov za...

2 komentarja

Najbolj dolgočasen dan v 20. stoletju 11. april 1954

William Tunstall-Pedoe

Telegraph News - Z močjo računalnikov lahko iz množice podatkov izluščimo marsikakšno zanimivost in prav tega se je lotil William Tunstall-Pedoe iz Cambridgea, ki je lastnik podjetja True Knowledge in istoimenskega programa. Na spletu najdemo True Knowledge v obliki iskalnika po podatkih, ki skuša odgovarjati na vprašanja, postavljena v človeškem jeziku (primer, podobnega cilja se je lotil tudi bolj znani WolframAlpha). Tunstall-Pedoe pravi, da gradi učeči se iskalnik, ki bo zmogljiv vir znanja, kjer se bodo shranjevali in obdelovali faktoidi, to so koščki podatkov o ljudeh, krajih, dogodkih, podjetij, in...

14 komentarjev

Prvi alfa test Diaspore

Ars Technica - Pred nekaj dnevi je luč sveta ugledala alfa verzija Diaspore. Gre za odprtokodno socialno omrežje, ki nastaja v odgovor na pomisleke o varnosti in zasebnosti na zaprtokodnih omrežjih, kot je Facebook. Prvo kodo je Diaspora objavila septembra, a so takrat pri podrobnem pregledu našli nekaj tehničnih težav in varnostnih pomanjkljivosti. Te so sedaj odpravili in pred izbrano zaprto skupino preizkuševalcev je alfa test. Udeleženi lahko povabijo svoje prijatelje, razvijalci pa bodo krog uporabnikov širili vsak teden.

Kaj ponuja Diaspora, so si ogledali na Ars Technici. Vse skupaj je še vedno zelo primitivno, pa tudi strežniki so nekolikanj počasni zaradi velikega navala. Kakorkoli že, poglejmo si...

24 komentarjev

WikiLeaks: Napad Aurora na Google naročila kitajska vlada

ComputerWorld - Sedaj, ko je na splet priromalo 250.000 ameriških depeš, so te seveda pod budnim očesom javnosti in gotovo bomo vsak dan izvedeli kakšno cvetko iz njih. Ena izmed depeš govori tudi o lanskem napadu na Google in druga ameriška podjetja, ki so izvirali iz Kitajske. Sodeč po teh dokumentih, je bil napad na Google del usklajene kampanje računalniške sabotaže, ki so jo izvedli vladni operativci, zasebni računalniški strokovnjaki in drugi kriminalci, vse pa je rekrutirala kitajska vlada. Vdirali so v računalniške sisteme ameriške vlade in njenih zahodnih zaveznic ter podjetij vse od leta 2002.

Sicer so že kmalu po napadu sumili, da ga je naročila kitajska vlada, saj so izvor izsledili do kitajskih univerz, a konkretnih dokazov ni bilo. Google trdi, da je bil namen napadov pridobiti si dostop do elektronskih predalov aktivistov za človekove pravice in da jim to ni uspelo.

21 komentarjev

Na črni petek za šestino več spletnih naročil

vir: CNet
CNet - V petek je bil v Ameriki tako imenovani črni petek, ki sledi zahvalnemu dnevu in pomeni začetek božične nakupovalne sezone. Svoje ime je dobil prav zaradi množičnosti, saj se poslovne številke trgovcev na ta dan spremenijo iz rdečih (negativnih) v črne (pozitivne). Svoj čas so kupci drli v trgovine iz opeke - saj to počno še danes - a danes vedno vidnejšo vlogo igra tudi splet.

Pri Coremetrics (PDF) so zbrali podatke več kot 500 ameriških trgovcev in ugotovili, da se je...

9 komentarjev