»

Parhelia

X-Bit Labs - Gotovo se še spomnite izida Matroxove Parheliae, poskusa preboja nazaj v samo svetovno špico izdelovalcev grafičnih kartic. No, Matroxu celotna zadeva ni najbolj uspela in Parhelia je tako, kljub dobrim predispozicijam na papirju, neslavno propadla, pri čemer je zagotovo veliko vlogo odigrala prenapihnjena cena.

Toda Matrox očitno še vedno verjame v svojo stvaritev, tako da so danes uradno predstavili Parheliao, sparjeno s kar 256 MB DDR SDRAM pomnilnika. Le-ta tiktaka pri 200/250 MHz, medtem ko je 128 MB različica tiktakala pri malenkost višjem taktu -- 220/275 MHz (GPU, pomnilnik). O samih zmogljivostih ter dobavljivosti še ni znanih podatkov, znana je le cena, 635 do 700 dolarjev na Japonskem ter okrog 570 dolarjev v ZDA. Klik!

18 komentarjev

TDK External USB 2.0 CyClone

Hardware Zone - TDK External USB 2.0 CyClone se imenuje nov eksterni (zunanji) CD-zapisovalnik podjetja Teac, ki ga priklopimo na USB 2.0, oziroma na različico 1.1, če vaš računalnik novejše ne podpira. CDje bere z 48x, prav tako piše, prepise pa s 16x hitrostjo. Izgled "pekača" je zelo atraktiven in bo gotovo pritegnil marsikaterega kupca. Na Hardware Zone so o njem (pa ne o izgledu, temveč "pekaču" [:D]) spisali obširen članek, ki si ga je vredno ogledati, klik!

0 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Da boste imeli čez vikend kaj brati, je morphling1, naš podkovani forumaš ter izumitelj B&M vodnih blokov, za vas stestiral šest osnovnih plošč, ki temeljijo na novem Viinem čipovju KT400. Obsežen test, kakovostni opisi, gomilo testov ter odlična primerjava. Branje obvezno v vsakem primeru, ter, še toliko bolj, če ste zainteresirani za nakup sledečih osnovnih plošč:
  • Gigabyte 7VAXP,
  • DFI AD77 Infinity,
  • MSI KT4 Ultra,
  • Abit KD7,
  • Epox 8K9a ali
  • Abit KX7-333
Pretestirane so bile vse zgoraj omenjene, KX7-333 le za referenco. Klik!

24 komentarjev

Madison s 410 milijoni tranzistorjev

Gambit - Naslednik Itaniuma II, Intelov procesor Madison bo imel kar neverjetnih 410 milijonov tranzistorjev na jedru velikem 374 kvadratnih milimetrov. Da bodo pri Intelu spravili toliko tranzistorjev na tako majhen prostor, bodo Intelovi strokovnjaki pri proizvajalcu zagotovili natančnejši proizvodni proces, ta pa bo dopustil višje delovne takte in integracijo gromozanskih 6 MB drugonivojskega predpomnilnika. Za primerjavo, Pentium4 zavzema površino 146 kvadratnih milimetrov in ima le 54 milijonov tranzistorjev, kar je osemkrat manj, kot jih bo imel Madison. Klik!

3 komentarji

Ah, ta Granite Bay

Hexus - To poznano čipovje je testirano že skoraj na vsaki hardware strani. Da ne bi izstopali iz množice, so tudi na Hexus stestirali matično ploščo temelječo na omenjenem čipovju, tokrat podjetja DFI. O specifikacijah teh plošč je bilo že skoraj preveč povedanega, zato raje ne bi izgubljal besed. Skoraj edini stvari, ki ločita to ploščo od ostalih je ta, da ne podpira Firewirea, podpira pa - vedno bolj udomačeno - Serial ATA tehnologijo, ki uporablja tanko kablovje, ki pride prav predvsem navijačem ter ostalim, ki potrebujejo dobro prevetrenost ohišja. Klik!

0 komentarjev

SATA trdi diski

OC Workbench - Novejše matične plošče že dolgo podpirajo Serial ATA, a trdih diskov ni in ni bilo. No, med prvimi so zbrali pogum pri Seagateu in izdali serijo SATA trdih diskov. Prav te trde diske so si tokrat ogledali na OC Workbench.

Poleg njihove hitrosti je velika prednost tudi kablovje, saj ne uporabljajo standardnih 80-žilnih flat kablov, temveč tanke in okrogle kable, ki pripomorejo k boljši prevetrenosti ohišja. Diski serije Baracuda imajo kapaciteto 80 GB ter 120 GB. Vsi trdi diski se vrtijo pri 7200 obratih na minuto in imajo 8 MB predpomnilnika, v delovanju pa dve sekundi preživijo pod obremenitvijo 63G (naj bi). Članek je poln benchmarkov in testov, ki vas lahko prepričajo v njihove sposobnosti. Diski so primerni tudi za tiste, ki nimate SATA krmilnika, saj prav tako dobro delujejo v ATA100 načinu. Klik!

0 komentarjev

Swiftech vodni blok

Slo-Tech - Vsi, ki želite naviti svoje procesorje do njihovih skrajnih meja, potrebujete vodno hlajenje. Poglavitna komponenta vsakega vodnega hlajenja pa je zagotovo vodni blok, ki je pritrjen na procesor. Enega izmed njih so si tokrat ogledali na ExtremeMHz. Izdelalo ga je podjetje Swiftech in nosi ime MCW478-UHT. Posebnost tega vodnega bloka je termo-električno hlajenje, kar pripomore k večji zmogljivosti hlajenja. Tako kot pri večini spodobnih vodnih blokov, ima tudi ta bakreno dno. Klik!

0 komentarjev