»

YouTube bo odstranjeval vse neresnice o cepivih

Slo-Tech - Konec je pretvarjanja, da je YouTube platforma in ne medij, za katerega veljajo standardi in ki uveljavlja (strožjo ali milejšo) uredniško politiko. Google je sporočil, da bodo odslej odstranjevali vse objave, v katerih se širijo dvomi in nasprotovanje znanstvenemu konsenzu o kateremkoli registriranem cepivu, ne le zoper covid-19. Že lani so podjetja Twitter, Facebook in Google sporočila, da bodo aktivno odstranjevala vsebine, ki bodo širile neresnice in zavajanja o covidu-19. Sedaj se urednikovanje razširja na prav vsa cepiva.

Iz Googla so sporočili, da bo odslej na YouTubu prepovedano širjenje dezinformacij o vseh cepivih, ki so po mnenju zdravstvene stroke učinkovita. To pomeni, da ne bo več možno objavljati posnetkov, v katerih posamezniki trdijo, da so cepiva nevarna, da povzročajo avtizem (kar je bilo že večkrat ovrženo) in podobno. Od lanskega ukrepa zoper neresnice o covidu-19 je YouTube odstranil več kot 130.000 videoposnetkov, proti čemur so se nasprotniki borili tako,...

63 komentarjev

V Rusiji aretirali direktorja podjetja Group-IB

Slo-Tech - Ruske oblasti so pridržale Iljo Sačkova, soustanovitelja in direktorja enega največjih podjetij na področju računalniške varnosti Group-IB. Podrobnosti o aretaciji le počasi kapljajo na plano, že sedaj pa je znano, da ga obtožujejo izdaje in posredovanja zaupnih informacij neki tuji vladi, kar Sačkov zanika. Izvedli so tudi hišne preiskave na sedežu podjetja. V podjetju Group-IB so potrdili aretacijo in dejali, da bo podjetje začasno prevzel drugi soustanovitelj Dimitrij Volkov. Sačkov bo v priporu vsaj dva meseca, podrobnosti o obtožbah pa zaradi nacionalne varnosti oblasti ne razkrivajo.

Sačkov je podjetje ustanovil leta 2003. Od leta 2018 ima podjetje sedež v Singapurju. Ukvarja se z analizami in svetovanjem o zaščiti pred hekerskimi vdori in drugimi napadi. Group-IB ima številne pomembne stranke, od ruskih bank do Interpola in Microsofta. V poslovanju za zdaj ne bo nobenih sprememb, obljubljajo.

Neuradno je slišati, da je Sačkov očitno prestopil mejo, ki jo postavlja tajna...

0 komentarjev

Satelite Starlinka je moč uporabiti za navigacijo

Slo-Tech - Delovanje globalnih satelitskih navigacijskih sistemov je konceptualno preprosto. Zemljo po predvidljivih tirnicah obletavajo sateliti, ki ves čas oddajajo signal, v katerem sporočajo svojo lokacijo in točen čas. Če iz zakasnitev tega signala ugotovimo, koliko smo oddaljeni od posameznega satelita, lahko iz treh ali več izračunamo položaj na površju Zemlje. Ni pa prav nobene potrebe, da so to ravno sateliti GPS ali Galileo, četudi so ti prilagojeni natanko za to početje. Odkar SpaceX v vesolje pošilja satelite za globalni internet, satelitov ne primanjkuje. Raziskovalci so pokazali, da lahko brez sodelovanja SpaceX samo z opazovanjem teh satelitov na 8 metrov natančno izračunajo, kje so.

SpaceX-ov Starlink bo imel na koncu v orbiti več deset tisoč satelitov, že sedaj pa jih imajo približno 1700. Ti resda krožijo precej bliže Zemlji od GPS-ovih satelitov, in sicer na višini 1200 kilometrov, zato so vidni le kratek čas, jih je pa veliko. Raziskovalci so prisluškovali signalom, ki...

11 komentarjev