»

Discovery poletel v vesolje

Vzlet Discoveryja

vir: Daily Mail
Daily Mail - Raketoplan Discovery je danes minuto pred šesto uro zjutraj po slovenskem času, torej v zadnjih petkovih vzdihljajih po floridskem času, vendarle uspešno poletel v vesolje. Dan pred tem so izstrelitev dvakrat odložili, ker so inženirji potrebovali več časa za preizkuse tesnjenja ventilov rezervoarjev s tekočim vodikom in zaradi slabega vremena. Sedemčlanska posadka, ki jo sestavlja šest Američanov in en Šved, bo v vesolju prebila 13 dni, opravili pa bodo tri vesoljske sprehode. Članica posadke Nicole Stott bo na ISS zamenjala Timothyja Kopro, ki se bo po mesecu bivanja v breztežnosti vrnil domov. Med vesoljskimi sprehodi bodo namestili nov rezervoar amoniaka, ki skrbi za ohlajanje ladje, zamenjali nekaj druge opreme in...

28 komentarjev

Prva slika molekule

Pentacen

vir: IBM
New Scientist - Od iznajdbe vrstičnega tunelskega mikroskopa pred dobrimi dvajsetimi leti lahko vidimo ali vsaj otipamo posamezne atome. Prve posnetke smo sicer dobili že v 70. letih s transmisijsko elektronsko mikroskopijo, nove metode pa te slike še izboljšujejo. Paradoksalno pa večjih struktur, kot so denimo molekule, doslej ni bilo moč videti s takšno ločljivostjo. Problem tiči v nestabilnosti molekul, ki ne zdržijo takšnih sil kot atomi in se prehitro razletijo ob bombardiranju z elektroni.

Problema so se uspešno lotili na IBM Zürich, kjer so si pomagali z modifikacijo tehnike AFM (mikroskop na atomsko...

36 komentarjev

Na Švedskem samo banke z domeno bank

Slashdot - Po svetu je kar pogosto določilo, da podjetje ne sme imeti firme banka, če dejansko ne gre za resnično banko, ki jo običajno nadzoruje nacionalna banka. Švedi so šli še korak dlje in teorijo preslikali na splet, piše Slashdot. Tako so registrarjem zapovedali, da odslej ne bo mogoče registrirati švedske domene, to je .se, ki vsebuje besedo bank, če ne bo prosilec resnična finančna banka. Vsako prijavo bodo preučili posebej, pri čemer bodo uporabo besede banka v smislu skladišče (npr. krvna banka) ali kaj podobno neškodljivega tolerirali. Ne boste pa mogli denimo registrirati bankwithlowestrates.se, če niste banka. Kaj točno bodo storili z osebnimi in geografskimi imeni, še ni povsem jasno.

Registracija slovenskih domen .si je od 6. 11. 2008 povsem sproščena, tako da si lahko kdorkoli izberi kakršnokoli domeno. Seveda pretiravati z zaščitenimi blagovnimi znamkami ne gre, saj vas v slednjem primeru razlastijo.

9 komentarjev

Sony predstavil A850 D-SLR

Sony Alpha A850

vir: Daily Tech
Daily Tech - Sony je včeraj predstavil digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat Alpha A850 in 28-75mm F2.8 objektiv. A850 vsebuje 35 milimetrsko CMOS tipalo, ki omogoča zajemanje slik s 24,6 milijoni točk, dvonivojsko odstranjevanje šuma v analogni in digitalni domeni, dva BIONZ slikovna procesorja za hitro obdelavo slik, ter podporo ISO občutljivosti do ISO 6400 z razširjenim ISO obsegom. Gre za enako tipalo kot pri dražjem modelu A900, predstavljenim lansko leto.

Fotoaparat uporablja 9-točkovni sistem za ostrenje, ki mu pomaga 10 pomožnih točk za izboljšano sledenje premikajočim se objektom, pri Sonyju pa pravijo, da je sistem hiter in zelo natančen. A850 ima vgrajeno optično stabilizacijo slik s štirimi koraki...

21 komentarjev

Novice iz AMD-ja

Socket G34

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - AMD se aktivno pripravlja na izid 12-jedrnih procesorjev s kodnim imenom Magny Cours. Tokrat so se, zanimivo, prvič odločili lepiti jedra (le-to je stalna praksa Intela), saj bosta v enem pakiranju dva šestjedrnika, ki ju poznamo pod kodnim imenom Istanbul. Z dvakrat več računskimi jedri bi bilo normalno pričakovati večjo porabo, a temu ne bo tako. AMD pravi, da naj bi bile termalne zmogljivosti novih procesorjev bolj ali manj enake trenutnim šestjedrnikom, kar bodo, poleg nižje frekvence, dosegli tudi z novostmi na področju upravljanja z energijo. Ker bo dvanajst jeder za optimalno računanje zahtevalo veliko podatkov in naprednejšo komunikacijo med procesorji, bodo le-ti prišli na novem podnožju, Socket G34. Slednje bo, kot je trenutno stalna...

9 komentarjev

Najbolj zaželeni Heroji

BBC - Britanski BBC poroča, da se je v preteklem letu obisk strani, kjer lahko obiskovalci poiščejo datoteke torrent za prenos, največkrat ilegalnih, vsebin s spleta, podvojil. To so izračunali v podjetju Big Champagne, ki je tudi izdelalo lestvico najbolj zaželenih TV-serij. Na prvem mestu so bili Heroji (Heroes), kateri so imeli 55 milijonov prenosov. S štirimi milijoni manj sledi Skrivnostni otok (Lost), vrsto pa nadaljujejo 24, Beg iz zapora (Prison Break) in Zdravnikova vest (House). Med filmi so na prvem mestu Varuhi (Watchmen), niže pa najdemo Nenavaden primer Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button), Reci da (Yes Man), Somrak (Twilight) ter Hitre in drzne (Fast and Furious). O izgubah distributerjev zaradi nelegalnih prenosov tokrat ni bilo govora, lahko pa občudujete slovenske prevode naslovov.

19 komentarjev