»

Intel Little Valley

Slo-Tech - Borbi na področju embedded računalnikov, drugače imenovanih SBC (single board computer), se je pridružil tudi Intel. S serijo Little Valley stopa na to področje z izjemno ceno. Njihov SBC z imenom D201GLY porabi približno 25 W, na njem najdemo procesor Celeron 215, čipovje SiS662 z integrirano grafično kartico SiS Mirage 1, ki si lahko sposodi do 128 MB sistemskega pomnilnika. Procesor tiktaka pri 1.33 GHz, ponujena nam je še reža DDR2 533 MHz, v katero lahko namestimo največ gigabajtno ploščico. Izdelek je dobavljiv tudi v Sloveniji.

Izvorna novica.

83 komentarjev

Ljudje zaupamo iskalnikom zaradi imena

Slashdot - Raziskovalci z Penn State College of Information Sciences and Technology so opravili zanimivo raziskavo, v kateri so udeležencem predstavili rezultate internetnega iskanja in jih prosili za oceno. Povedali so jim, da so podatke dobili s štirih različnih iskalnikov - njihovega lastnega, Googla, Yahooja ter MSN Live Searcha, a to ni bilo res. Vsa štiri iskanja so namreč opravili na Googlu. 32 udeležencev raziskave je v povprečju precej preferiralo največja in najbolj znana med naštetimi: Yahoo in Google, kar dokazuje, da podobno kot pri avtomobilih, oblekah, kozmetiki in zadnje čase praktično vseh drugih izdelkih ljudje izkazujemo pripadnost znamki tudi na področju spletnih iskalnikov.

Izvorna novica.

38 komentarjev

Intelovi C2D hrošči v novi luči

Slashdot - Po izdanem Intelovem popravku mikrokode za Core 2 procesorje se je oglasil tudi Theo de Raadt, slavni ustanovitelj OpenBSD projekta, ki je nad predlaganimi popravki zgrožen. Po njegovem mnenju je med vsemi hrošči vsaj 20-30 takšnih, ki se jih ne da zaobiti z enostavnimi popravki v operacijskem sistemu. Komentiral je, da upa staviti veliko denarja na trditev, da je med omenjenimi nekaj takšnih, ki predstavljajo resno varnostno grožnjo. Zaenkrat zato odsvetuje nakup sistema, temelječega na Core 2 procesorju, dokler Intel ne ponudi bolj sprejemljive rešitve.

Zadeva očitno postaja ZANIMIVA.

83 komentarjev

Novi državni koordinatni sistem 1.januarja 2008

Geodetska uprava RS - Slovenija bo do 1. januarja 2008 zamenjala Gauss-Kruegerjev koordinatni sistem iz časa Avstroogrske za sodoben koordinatni sistem ETRS89 (European Terrestrial Reference System 1989). Gre za sodoben evropski geocentrični geodetski datum, sprejet s strani EUREF.

Pri novem sistemu je spremenjena definicija elipsoida (t.j. matematična aproksimacija zemeljske površine na način, da se ta ploskev kar najboljše prilega površini, a še vedno ostane matematično enostavno določljiva), in sicer iz Besselovega v GRS 80. Do menjave je prišlo predvsem zato, ker stari sistem ni bil kompatibilen z GPS-ovim elipsoidom WGS84, pa tudi zato, ker je bila stara mreža zelo deformirana zaradi napak pri določanju temeljnih točk. To je pomenilo, da ni bila mogoča enostavna pretvorba iz GPS koordinat v našo državno koordinatno mrežo.

Za uporabnike to pomeni, da bodo koordinate, ki jih bo izpljunil GPS, brez preračunavanja uporabne tudi na naših bodočih kartah. Ker se večina evropskih držav ravno tako...

19 komentarjev

AMD izdal cenovno ugodne DX10 grafikulje

Slashdot - AMD-ju so po izidu HD 2900 XT manjkale grafične kartice nižjega in srednjega razreda, ki bi bile zgrajene na novih jedrih RV630 in RV610. O omenjenih karticah se je v preteklosti precej besedičilo, a v trgovinah niso bile na voljo. Sedaj je temu konec in nVidia je dobila konkurenco tudi v tem segmentu, saj je AMD izdal kartici HD 2400 in HD 2600. Najbrž ne rabimo posebej razlagati kateri model je namenjen komu, treba pa je omeniti, da trenutna verzija gonilnikov ni sposobna realizirati rezultatov, ki bi jih pričakovali.

Izvorna novica.

Mogoče pa se bo AMD-ju uspelo pobrati, če bo le uspel narediti spodobne gonilnike.

30 komentarjev

Logitech predstavil novo spletno kamero

Gizmodo - Ob omembi spletne kamere manj tehničnim tipom na pamet pade pohotna prijateljica v modrčku, pravim geekom pa zrnate, neuporabne podobe, ki jih izpljune mizeren senzor. Do sedaj smo videli le malo webcamov s sprejemljivo sliko, pa še ti so bili dragi. Sicer je bilo sprva nekaj očitnih razlogov za to - šibke povezave v svet niso zmogle prenosa visokokakovostnega videa v realnem času, a ta izgovor je že dolgo stvar preteklosti. Logitech se je zato odločil, da bo ponudil novo serijo spletnih kamer, ki bodo znale bolj zapolniti širokopasovne pipice.

Novi član družine je na voljo v dveh različicah: namizni (Logitech QuickCam Pro 9000) in prenosni (Logitech QuickCam Pro for Notebooks). Ponaša se z lečami Carl Zeiss, ki so najbrž bolj kot uporabnikom MSN-ja znan lastnikom (predvsem Sonyjevih) digitalnih fotoaparatov, zmožna je ustvariti fotografije v velikosti dveh megapikslov in posnetke v ločljivosti 960 x 720 (30 fps). Napravica ima hiter avtofokus, vgrajen mikrofon s sistemom za...

7 komentarjev

Tudi Nintendo podpira majhne razvijalce

Daily Tech - Z rahlo zamudo se je Nintendo pridružil Microsoftu (in delno tudi Sonyju) pri ponudbi zabavnih majhnih iger, ki so vedno na voljo za prenos, ter nudenju pomoči majhnim razvijalcem iger. Preko sistema WiiWare bodo ti lahko objavili svoje igre, ki bodo avtomatsko v zameno za določeno količino denarja (ali točk) na voljo vsem uporabnikom, priključenim na splet.

Tako se finančno manj sposobni ustvarjalci ne rabijo ubadati z izdelavo kopij igre ter njihovo distribucijo, kar pomeni, da lahko svoje izdelke javnosti predstavijo z bistveno manj tveganja, uporabniki pa se lahko zabavajo z mnogimi cenejšimi igrami, brez da bi morali obiskati trgovino. Prve tovrstne vsebine naj bi se pojavile do naslednjega leta.

Izvorna novica.

1 komentar