»

Član LulzSeca priznal vdor v Stratfor

Ars Technica - Član hekerske skupine LulzSec Jeremy Hammond, bolje poznan pod vzdevkom anarchaos, je priznal vdor v Stratfor. Pred letom dni se je Hammond zagovarjal kot nedolžen, sedaj pa se je izrekel za krivega. Odločitev je povsem pragmatična.

Hammondu namreč poleg trenutnega sodnega postopka, v katerem mu očitajo več kaznivih dejanj, grozijo še novi. Četudi bi se uspel iz tega izvleči, bi slej ko prej kakšnega izgubil, je povedal. Po njegovih besedah je tožilstvo napihnilo povzročeno škodo, zato bi mu grozilo do 30 let zaporne kazni. Sedaj pa se je dogovoril, da prizna vdor po eni točki obtožnice, s čimer mu grozi do 10 let zaporne kazni. Tožilstvo se je odreklo pregonu ostalih kaznivih dejanj. Poleg tega bo Hammond plačal...

17 komentarjev

Liberty Reserve opral šest milijard dolarjev

The New York Times - Te dni postaja jasno, kako velika je bila pravzaprav operacija, ki jo je vodila nedavno zaprta stran Liberty Reserve. Odpečatena je namreč obtožnica zoper ustanovitelja strani in njegove in šest sodelavcev, v kateri jih tožilstvo bremeni pranja denarja. Oprali naj bi kar šest milijard dolarjev.

Prejšnji teden ni bil aretiran le Arthur Budovsky, ki so mu vzeli prostost v Španiji, ampak so na Kostariki in v New Yorku aretirali še štiri druge predstavnike strani (Vladimir Katz, Azzeddine el Amine, Mark Marmilev in Maxim Chukharev). Na Kostariki so preiskali tri hiše in pet podjetij, ki so bili povezani z Liberty Reserve. Allan Esteban Hidalgo Jimenez in Ahmed Yassine Abdelghani pa ostajata na begu.

Stran Liberty Reserve je imela samo v ZDA 200.000 uporabnikov,...

7 komentarjev

Dražbe na Ebayju čedalje redkejše

BuisnessWeek Online - Ebay je zaslovel kot spletna stran za dražbe, a se njegova funkcija s časom spreminja. Pravih avkcij, na katerih se dražitelji potegujejo za izdelek v omejenem časovnem okviru, je čedalje manj, narašča pa delež izdelkov z znano in nespremenljivo ceno, kažejo podatki NBER. Razlogov je več.

Danes je manj kot 15 odstotkov vseh izdelkov, ki se prodajajo na Ebayju, na voljo v avkcijah. Še pred 10 leti je bil ta delež 90-odstoten. Od takrat je ves čas zlagoma upadal, še posebej izrazita sprememba pa se je zgodila leta 2008, ko je Ebay spremenil iskalni algoritem. Takrat na prvo mesto ni več uvrščal izdelkov z najkrajšim časom do izteka avkcije, ampak je bilo sortiranje odvisno tudi od...

28 komentarjev

Mozilla in Foxconn menda pripravljata tablični računalnik

Reuters - Mozillin Firefox je v namiznem segmentu vodilni brskalnik, kar je donedavna Mozilli omogočalo precejšen vpliv na razvoj spleta. Toda s širitvijo mobilnih naprav z dostopom do interneta se razmerja moči spreminjajo, saj na Applovih napravah Firefoxa ni, na Androidu pa je prva ponujena izbira Chrome. In Mozilla se je znašla v nezavidljivem položaju, ki ga skuša reševati s Firefox OS. Kot so razkrili na MWC v Barceloni februarja letos, so prepričali štiri proizvajalce mobilnih telefonov (Alcatel, ZTE, LG Electronics in Huawei) in osemnajst operaterjev v razvoj izdelkov, ki bodo uporabljali Firefox OS.

Sedaj pa Mozilla cilja še na tablične računalnike. Kot poroča Reuters, se s Foxconnom dogovarjajo o proizvodnji...

16 komentarjev

ZDA spet obtožujejo Iran hekerskih napadov

The New York Times - Končno smo dočakali nov hekerski napad, za katerega ZDA ne obtožujejo Kitajcev, ki so v zadnjih mesecih postali kar dežurni krivci za vse, kar gre narobe. To pot so prst uperili v Iran, podrobnosti napada pa kažejo, da gre za sabotažo in ne vohunjenje, kot je značilno za Kitajce.

Tarč ameriška vlada ni želela razkriti poimensko, naj pa bi se napadalci osredotočali na podjetja, ki se ukvarjajo z nafto, elektriko in plinov. Šlo je za poizkuse sabotaže, saj napadalci poizkušajo pridobiti dostop z namenom povzročanja škode. Preiskava napadov, ki trajajo že lep čas, se je začela pred nekaj...

13 komentarjev

Naslednja je Opera Next, in to s Chromiumom

Opera Web Browser - Po slovesu od simpatičnega pogona Presto, ki ga je Opera uporabljala dolga leta, smo dočakali novo verzijo Opere, ki je napisana povsem na novo in uporablja Chromium. Preskočili so dvoje verzij, tako da smo dobili kar Opero Next 15 (trenutno aktualna je dvanajstica). Oznaka Next pomeni, da gre nekakšno beta verzijo, ki še ni namenjena rabi kot glavni brskalnik za vsakdanje delo, temveč bolj za razvijalce. Toda kljub temu gre za eno najpomembnejših verzij Opere doslej, saj prvič kaže, kam je šel razvoj po opustitvi Presta.

Nova verzija je dostopna za Windows in Mac, prenesete pa jo lahko s spletne strani proizvajalca. Poleg zamenjanega pogona je tu še vrsta drugih sprememb. Speed Dial (začetna...

50 komentarjev