»

Nova vrsta baterij za električna vozila

PhysOrg.com - Raziskovalci iz podjetja 24M (do lani del A123 Systems) so v sodelovanju z ekipo z MIT-a in Univerze Rutgers razvili novo vrsto baterij, ki bi lahko bile uporabne za električna vozila, saj bi jim povečale kapaciteto in znižale ceno. Trenutno na baterije odpade približno tretjina cene novega električnega vozila, nova vrsta baterij pa ima manj komponent, ki ne držijo naboja in so tako rekoč mrtva teža. O odkritju poročajo v članku Semi-Solid Lithium Rechargeable Flow Battery v reviji Advanced Energy Materials.

V novem dizajnu je namesto suhih celic uporabljen goščast material, ki se črpa skozi kanale, tako da lahko ioni migrirajo med elektrodama, kar poganja zunanji električni tok....

6 komentarjev

Iran želi nacionalni internet

The Wall Street Journal - Iranske oblasti so napovedale, da bodo v državi uvedle nov, nacionalni internet, ki bo sprva deloval vzporedno z globalnim internetom, kasneje pa naj bi ga v celoti nadomestil. S tem želijo zaustaviti prodor zahodnih idej v Iran, ki jih je ajatola Homeini že označil kot mehko vojno. Kmalu naj bi bilo na nacionalni internet priključenih 60 odstotkov gospodinjstev in podjetij, v dveh letih pa se bo razširil po celotni državi.

Iranski minister za ekonomijo je povedal, da bo novi internet v skladu z muslimanskimi etičnimi nazori. Sprva bo deloval vzporedno z globalnim internetom, do katerega bodo dostop obdržali ministrstva, velika podjetja in banke, kasneje pa ga bo v celoti zamenjal v Iranu in drugih muslimanskih državah.

Težko si...

23 komentarjev

Končali izdelavo replike tunnyja

vir: BBC
BBC - Britanski National Museum of Computing je po šestih letih končal izdelavo replike tunnyja. Tako so se imenovali stroji, ki so jih Britanci med drugo svetovno vojno v Bletchley Parku uporabljali za dešifriranje nemških sporočil. Nemci so uporabljali Lorenzovo šifro, ki je Britanci nekaj časa niso mogli razvozlati. To jim je uspelo šele 1942, po tem ko so Nemci avgusta 1941 poslali podobno sporočilo dvakrat z istimi ključi, kar je bila sicer z dobrimi razlogi prepovedana praksa.

John Tiltman in njegova ekipa je po večmesečnem delu razvozlala šifrirni algoritem, tako da je lahko William Tutte zgradil napravo za avtomatično dešifriranje sporočil nemške vojske. Tunny je deloval v navezi s colossusom, ki je izračunal šifrirne ključe, nato pa je tunny iz teh...

18 komentarjev

Google dodal iskanje po letalskih prevozih

Iskalnik najde večino evropskih letališč in je na voljo v 10 jezikih

Google - S poletjem pred vrati je Google v svoj iskalnik vdelal hitro iskanje po letalskih prevozih. Z vnosom poizvedbe "flight from X to Y", npr flight from Ljubljana to London, je mogoče dobiti informacijo o odhodu in prihodu rednih letalskih linij na tej relaciji.

Podatka o ceni še ni, vendar prihaja. Prav tako bo možno iskati po tipih destinacije ("flight to somewhere sunny") in ceni (".. under €300").

Storitev je Google integriral po lanskem nakupu ameriškega podjetja ITA software, ki se ukvarja prav z zbiranjem in katalogiziranjem podatkov o letalskih prevozih. Ameriško Ministrstvo za pravosodje je prevzem odobrilo šele sredi aprila letos, zaradi pomislekov konkurenčnih strani (Expedia, Priceline, Travelocity, ..). Google je vmes na svojem Public Policy Youtube profilu celo izdal posnetek, s katerim je poudaril svojo zavezanost potrošnikom...

6 komentarjev

NASA obupala nad Spiritom

The New York Times - NASA je v sredo poslala zadnje ukaze roverju Spirit, ki je na Marsu že več kot sedem let. Čeprav je bila njegova misija sprva načrtovana za tri mesece in je prvikrat skoraj odpovedal že po vsega treh tednih, sta s sestrskim vozilom Opportunity preživela več kot sedem let na Marsu.

Spirit je v resne težave zašel leta 2009, ko se je pogreznil v mehak pesek, iz katerega se ni uspel izkopati. Kmalu zatem mu je odpovedalo še desno zadnje kolo in upanja na premik je bilo konec. Sicer mu je že leta 2006 odpovedalo sprednje desno kolo, kar pa je pomenilo le, da je od takrat vozil vzvratno. Kljub temu je na Zemljo ves čas posredoval podatke, dokler ni 22. marca lani...

16 komentarjev

NASA razvila nov sistem za hlajenje čipov

NASA - Miniaturizacija elektronskih komponent povzroča vedno večje težave s pregrevanjem, saj je treba odvesti veliko toplote z vedno manjših površin. Problem je še izrazitejši v vesolju, kjer ni zraka in prenosa toplote s konvekcijo. Zato je NASA v sodelovanju z Illinois Institute of Technology razvila nov sistem hlajenja čipov, ki porabi zelo malo energije, nima mehanskih premičnih delov, prenese velike pospeške in opravlja svoje delo tudi v brezzračnem prostoru.

Sistem se imenuje EHD (elektrohidrodinamični) in uporablja posebno črpalko. Pri tem ne gre za mehansko črpalko, ampak uporablja električno polje za črpanje hladilne tekočine skozi tanke kanale v hladilni plošči. Toplota se prenese na zunanji sevalnik, ki jo izseva daleč od komponent. Ker ne...

3 komentarji

Sony in Epsilon bosta pričala pred Kongresom

The New York Times - Sony in Epsilon sta naposled le privolila v zaslišanje pred ameriškim Kongresom, čemur sta se doslej na vse kriplje izogibala. Sony bo seveda imel pojasniti mnogo o vdoru v PSN in odtujene osebne podatke več milijonov uporabnikov, zaradi česar je na tapeti cel zadnji mesec. Medtem ko so se prvemu zaslišanju, na katerem je tekla beseda o nevarnosti kraje podatkov za ameriške potrošnike in pomanjkljivi zakonodaji, izognili rekoč, da so sredi intenzivne preiskave vdora in zanj nimajo časa, ter kongresnemu pododboru namesto tega poslali pisno izjavo, se bo v četrtek Sony udeležil zaslišanja. To pot bo beseda tekla o varnosti podatkov, Sony pa je pripravil tudi odgovore na vprašanja Kongresa.

Epsilon je prav tako imel težave z vdorom v svoje podatkovne baze, saj so hekerji...

0 komentarjev

Hekerji vdrli v Lockheed Martin

Računalniški center Lockheed Martina

MSNBC - Kaže, da je marčevski napad na RSA terjal prvo žrtev. Reuters namreč poroča, da so neznani napadalci uspešno vdrli v podjetje Lockheed Martin in še nekaj drugih pogodbenih proizvajalcev ameriške vojske. Ni znano, katere podatke so odtujili, a v podjetju imajo zaradi svojega posla zagotovo vrsto informacij, ki bi bile za napadalce še kako zanimive.

Kako točno so napadli, še ni znano, predvideva pa se, da so uporabili glavne ključe, ki so jih dobili v marčevskem napadu na RSA. Z njimi so ustvarili dvojnike žetonov SecurID, s katerimi so pridobili dostop v sistem. RSA oziroma EMC, kamor ta sodi, komentarjev o obsegu napadov ne daje.

V Lockheed Martinu niso povedali, kaj so hekerji odnesli. So pa pomirili javnost z besedami, da so tako ali tako konstantno pod različnimi...

38 komentarjev

Poljaki podarili Obami The Witcher 2

Obama se rokuje s poljskim premierjem.

vir: Kotaku
Kotaku - Ameriški predsednik Barack Obama je danes obiskal Poljsko, kjer je od premierja Donalda Tuska prejel nekonvencionalno darilo - računalniško igro The Witcher 2: Assassins of Kings.

S stališča igričarja je izbira odlična - pred dvema tednoma izdani RPG je prejel kup pozitivnih kritik in je na dobri poti, da postane uspešnica. A ker se politični veljaki redko sproščajo z igrami, je razlog za izbiro darila bržkone podatek, da so igro izdelali v poljskem studiu CD Projekt RED in da zgodba temelji na popularnih delih poljskega pisca fantastike Andrzeja Sapkowskega. Ker običajna DVD škatlica izgleda precej bedno, so predsedniku seveda podarili dražjo, zbirateljsko različico igre, naphano z bombončki.

Baracku želimo, da mu...

19 komentarjev