»

OS X 10.4 Tiger je zunaj!

Ars Technica - Včeraj je bil verjetno srečen dan vseh Mac uporabnikov, kajti Apple se je potrudil in je tako kot je bilo obljubljeno 28. aprila izdal naslednika OSX Panther. Seznam pomembnih sprememb je ogromen, bojda so jih v zadnjih 18 mesecih opravili čez dvesto. Za vse tiste, ki vas zanima kako izgleda operacijski sistem za drugačne - na ars technici so se potrudili in spisali zelo poglobljen pregled sprememb.
Zame, kot windows uporabnika so spremembe tipa: "računalnik deluje hitreje z novim OS" še vedno nekaj neverjetnega. Ob vseh dodatkih, ki jih uporabniki OSX dobijo vsakih 12-18 mescev je to skoraj neverjetno. Kdaj smo lahko nazadnje uporabniki Windowsov lahko zatrdili isto?

Včasih si želim da bi imel maca.

Dodatek: Apple je že na sodišču zaradi imena "Tiger", očitno se "Tiger Direct" ne strinja z uporabo. Več.

214 komentarjev

Nizozemci bodo sprejeli zakon o obdavčenju prenosnih predvajalnikov

Slashdot - Nizozemska je po navajanju The Register-ja na dobri poti, da sprejme zakon o dodatni obdavčitvi prenosnih predvajalnikov glasbe. Tako se bo v primeru, da bo zakon sprejet, vsak predvajalnik podražil za 3,28 evra na "ukraden" GB. Ta denar pa bo šel v žep lastnikov avtorskih pravic kot nadomestilo za ukradene pravice. Najboljši ipod bo tako dražji za 180 evrov.

Podobno kot ta davek je tudi nadomestilo, ki ga naj bi ga plačevali v Sloveniji ob nakupu praznih medijev, ki se lahko uporabijo za shranjevanje avtorskih del. V Nemčiji utegne zaradi njega cena trdega diska kmalu narasti preko vseh mej, saj je nadomestilo vezano na kapaciteto nosilca in ne na kos ali ceno izdelka.

Tako glasbena industrija kuje izgube. Najprej kupimo prenosni predvajalnik, za katerega plačamo (bomo?) davek, potem rabimo kak nosilec za rezervno kopijo, za katerega spet plačamo davek, za tem po možnosti kupimo še glasbo prek spleta, kjer z nekaj smole pride do napake na strežniku in je treba transakcijo...

88 komentarjev