»

Ubuntu Global Jam pri nas - Prevajalski maraton

Slo-Tech - Ubuntu Global Jam je, kot že samo ime pove, globalni dogodek, ki se ga lahko udeležijo prav vsi. Dogodek bo potekal od 1. do 3. aprila in letos se ga udeležuje tudi slovenska Ubuntu skupnost. Na Global Jamu se odvija več t.i. Jamov. Udeleženci se ukvarjajo z iskanjem napak, s testiranjem, nadgradnjami, prevajanjem in pisanjem dokumentacije.

Možnosti za sodelovanje je precej, predznanje praktično ni potrebno, saj organizator poskrbi za vsa potrebna navodila in pomoč novincem.

Slovenska ekipa se bo tokrat v večini ukvarjala s prevajanjem in usklajevanjem prevodov. Dobili se bomo 2. aprila ob devetih zjutraj v Kiberpipi na Kersnikovi 6 v Ljubljani na prvem tradicionalnem prevajalskem maratonu.

Prva prevajalska seja se bo začela ob 9.15 in bo trajala...

5 komentarjev

Izšel Firefox za Android

Mozilla.org - Mozilla je včeraj izdala androidno verzijo svojega novega brskalnika Firefox 4 (čeprav je to šele prva verzija za Android, je nomenklatura usklajena s PC-verzijo), ki je že na voljo v Android Marketu in za naprave Maemo. Nova verzija prinaša tudi na mobilne androidne naprave novosti, ki smo jih uporabniki namiznih in prenosnih računalnikov okusili že pretekli teden. Med njimi najdemo vitkejši in preglednejši videz, novo upravljanje z zavihki, Firefox Sync za šifrirano sinhronizacijo osebnih nastavitev na različnih napravah, podpora za HTML5 (kolikor je standarda pač dorečenega) in seveda večja hitrost, saj je novi pogon za JavaScript hitrejši od starega, celoten brskalnik pa po besedah razvijalcev trikrat hitrejši od tovarniških brskalnikov za Android.

17 komentarjev

EU z novo strategijo za izgon avtomobilov iz mest do leta 2050

Europa.eu - Evropska komisija je predstavila novi načrt evropskega prometnega območja, s katerim želijo do leta 2050 zmanjšati emisije toplogrednih plinov zaradi prometa, odvisnost od tujih fosilnih goriv, povečati zaposlenost in izboljšati povezave in s tem uporabniško izkušnjo v potovanju ter optimizirati prevoz tovora.

Do leta 2050 želijo doseči opuščanje uporabe vozil z motorji z notranjim...

63 komentarjev

Amazon pripravlja digitalne omarice za glasbo

The New York Times - Naslednje velike bitke med internetnimi velikani Google, Apple in Amazon se bodo bíle na področju glasbe. Apple ima s svojim iTunes tod že dobro utrjene položaje, sedaj pa se mu poleg Googla želi pridružiti še Amazon. Slednji namreč uvaja storitev Digital Music Locker (digitalna omarica za glasbo), ki bo imetnikom računov pri Amazonu omogočila shranjevanje svojih vsebin - glasbe, filmov, dokumentov in fotografij - v oblak in dostop od koderkoli na svetu.

To ni nič novega, saj podobne storitve že obstajajo. Novost pa je dodatna ponudba, ki obsega predvajalnik Cloud Player. Ta bo uporabnikom omogočil predvajanje glasbe, ki so jo bili predhodno sinhronizirali v oblak, s kateregakoli računalnik z uporabo poljubnega brskalnika ali namenske aplikacije...

2 komentarja

Intel v letu 2010 ostal vodilni proizvajalec mikroprocesorjev

X-Bit Labs - V IHS iSuppli so objavili podatke tržne analize o prodajalcih in proizvajalcih mikroprocesorjev, ki izkazuje, da se lani razmere živahnosti trga navkljub niso spremenile. Kljub temu da so tablični računalniki in mobilne naprave pošteno razburkali trg, je Intel obdržal visok tržni delež z 81 odstotki.

Nekoliko so ga celo povišali z 80,6 odstotka konec leta 2009 na omenjenih 81 odstotkov v letu 2010, medtem ko je AMD padel z 12,2 odstotka na 11,4 odstotka. Vsi ostali proizvajalci skupaj obvladujejo sedem odstotkov trga. Tod so merjene prav vse platforme, ne zgolj x86.

Intelovi prihodki od prodaje so se povzpeli za četrtino na 40 milijard dolarjev, medtem ko so leta 2009 zaradi recesije beležili šestodstotni upad. V letu 2010 je pomemben delež zavzemala prodaja tabličnih računalnikov s pripadajočimi procesorji, katerih prodajo IHS...

10 komentarjev

Iranski heker prevzel odgovornost za krajo ključa overitelja Comodo

COMODO CA, kompromitirani izdajatelj certifikatov iz Velike Britanije, je močno prisoten tudi na ameriškem trgu

vir: Wikipedia
Heise - Prejšnji teden smo poročali, da so neznani napadalci uspeli pridobiti zasebni ključ overitelja digitalnih potrdil Comodo, kar jim je omogočilo izdajo ponarejenih varnostnih certifikatov. Takoj po odkritju je bil Comodo dodan na seznam preklicanih overiteljev (ARL, authority revocation list), Chrome in Firefox pa sta še dodatno blokirala certifikate, ki jih je podpisal omenjeni overitelj (kar se po osvežitvi baze ARL tako ali tako zgodi v vseh brskalnikih). Sumov, kdo stoji za napadom na Comodo, je bilo cel kup, nekateri pa so s prstom kazali na iransko vlado. Izkazalo se je, da so ga usmerili v pravo državo, ne pa v pravo organizacijo.

Včeraj je 21-letni heker iz Irana, poznan pod vzdevkom Comodohacker, prevzel odgovornost za napad z objavo izvlečkov na pastebin.com. Varnostni strokovnjaki priznavajo, da je njegov opis povsem mogoč in verjeten, dvomijo pa, da je...

0 komentarjev

Ebay kupuje GSI Commerce

CNet - Ebay je napovedal, da bodo prevzeli podjetje GSI Commerce, za katerega bodo odšteli 2,4 milijarde dolarjev. To je nekoliko več, kot so plačali za PayPal, in le za spoznanje manj od cene Skypa (ki je medtem že prodan). GSI Commerce ni neznano podjetje, a je vseeno mnogo manj poznano od omenjenih investicij podobnega ranga.

Ukvarjajo se z razvojem storitev za e-trgovino in trženje. Povezujejo s fizičnimi znamkami, kot sta recimo Hewlett-Packard ali pa Ralph Lauren, in jim nudijo tehnologijo za e-trgovino, upravljanje odnosov s strankami in trženjske storitve. Ebayeva motivacija za nakup je bržkone postati pomembnejši igralec na trgu e-prodaje, ne le kot posrednik pri avkcijah tretjih oseb, ampak se približati Amazonovemu modelu.

GSI Commerce...

1 komentar

Potres brez učinka za Elpido, nasprotno za NEC

Lahko pride do pomanjkanja krmilnikov

vir: VR - Zone
VR - Zone - Splošno mnenje analitikov sledeč uničujočemu potresu na Japonski je bilo, da bo industrija pomnilnika, tako delovnega kot bliskovnega NAND, močno prizadeta. Japonska naj bi bila dom kar 40 % svetovne proizvodnje teh čipov, iz različnih industrijskih področij iz Japonske pa dobivamo poročila, da začasno upočasnjujejo oz. celo ustavljajo proizvodnjo v nekaterih obratih. Tako bo vsaj dokler se japonska infrastruktura (tako energetska kot transportna) ne vrne v svoje običajne tirnice.

Napovedim o prizadeti industriji pomnilnika lahko dodamo še zmanjšano proizvodnjo krmilnikov za priključke USB 3.0, katerih glavni dobavitelj je NEC. Njihova zaloga je bila močno omejena še pred potresom, poročajo pa celo, da bi krmilni čipi, ki se uporabljajo...

1 komentar

Intel predstavil tretjo generacijo pogonov SSD

Intel SSD 320 300 GB

vir: AnandTech
AnandTech - O Intelovi tretji generaciji običajnim uporabnikom namenjenih pogonov smo že govorili, saj smo napisali, da se je izid za računalniško industrijo nekoliko začuda prestavil nazaj, iz aprila na 28. marec. Z včerajšnjim dnem je Intel tako predstavil nove pogone iz serije SSD 320, ki bodo nasledili drugo generacijo pogonov X25-M (serija 510 načeloma nadomešča predhodnike iz serije X25-E). 2. in 3. generacija namiznikov sta si pravzaprav enaki, razen ene ključne podrobnosti - bliskovnega pomnilnika, ki je tokrat izdelani v 25 nm, namesto v 34 nm-proizvodnem postopku. Posledično so čipi gostejši (v enakem pakiranju nudijo več prostora), pogoni pa večji za enako ceno (oz. cenejši pri enaki kapaciteti). Najcenejšega s...

27 komentarjev

Nokia Pure

Nova pisava Nokie

vir: engadget
engadget - V sklopu s prehodom na Windows Phone 7 in ukinitvijo razvoja Symbiana so se pri Nokii odločili nekoliko osvežiti svojo zunanjo podobo. Pričakujemo lahko nov logotip, saj so pri Nokii predstavili popolnoma novo pisavo, Nokia Pure. Ta bo zamenjala do sedaj dobro znano Nokia Sans, v kateri je bil odebeljen in s samimi velikimi tiskanimi črkami napisan logotip. Oblike novega logotipa še ne poznamo, a Nokia novo pisavo predstavlja v običajni, neodebeljeni obliki, v običajnem stilu z malimi tiskanimi črkami (seveda za veliko začetnico, ko gre za ime) ter v temnejšem odtenku modre, kot ga poznamo z dosedanjega logotipa.

Na blogu Nokia Conversations so omenili, da bi novo pisavo lahko ugledali tudi v vmesnikih mobilnih naprav. Pisava je bila namreč očitno zasnovana prav z vmesniki v mislih, kar seveda nakazuje na koriščenje možnosti prilagajanja vmesnika Windows Phone 7. V...

4 komentarji