»

Predogled Windows 8 na voljo

engadget - Microsoft Windows 8 Consumer Preview je od danes na voljo za prenos. Osemka predstavlja prvo večjo revizijo uporabniškega vmesnika po Oknih 95, na Metro, ki smo ga že videli v zadnjih Windows Phone modelih. Mišljen je tako za namizne računalnike kot tudi za na tablete, netbooke in druga računala z na dotik občutljivim zaslonom, tako na x86 kot tudi vse bolj popularnem ARM.

O novem vmesniku smo že pisali med januarskim CES-om, Engadget pa je pripravil (ne tako kratke) prve vtise te javnosti namenjene različice. Testirali so na Samsungovi tablici namenjeni razvijalcem z 1.66GHz i5 Intelom, 4GB rama in priključeno zunanjo tipkovnico in miško.

Kot že vemo, se klasični Start meni poslavlja, namesto njega pa pride zaslon s pravokotnimi ploščicami, ki predstavljajo...

421 komentarjev

V Evropi in Južni Ameriki aretiranih 25 domnevnih pripadnikov Anonymousa

Boston - Interpol je objavil, da so včeraj izvedli zaključno fazo operacije Unmask, s katero so v več evropskih in južnoameriških mestih izvedli več kot 40 hišnih preiskav, zasegli okrog 250 kosov računalniške opreme in aretirali 25 posameznikov, ki so osumljeni sodelovanja v spletnih skupini Anonymous.

Operacija Unmask se je pričela sredi meseca, ko so koordinirani internetni napadi iz Argentine, Čila, Kolumbije in Španije ohromili spletne strani več vladnih služb in podjetij v omenjenih državah. Lokalna policija (Interpol namreč nima pristojnosti, ampak zgolj koordinira operacije) je pridržala štiri osumljence v Španiji, deset v Argentini, šest v Čilu in pet v Kolumbiji. Aretirani so stari med 17 in 40 leti.

Čilske oblasti so na novinarski...

120 komentarjev

Google skupno ponuja milijon dolarjev za ranljivosti v Chromu

Google bo delil tudi chromebooke

vir: Chromium Blog
Chromium Blog - Približuje se letošnji dogodek CanSecWest, ki vsako leto marca poteka v kanadskem Vancouvru in v okviru katerega se odvije tudi hekersko tekmovanje Pwn2Own. Na njem se pomerijo ekipe strokovnjakov iz celega sveta in poizkusijo izkoristiti ranljivosti v brskalnikih in mobilnih telefonih, zmagovalci pa so bogato nagrajeni. Letošnji CanSecWest se bo začel danes teden in bo trajal tri dni. Program bo podoben kot lani, le da se je Google odločil, da ne bo več sodeloval, ampak bo razpisal lastno tekmovanje.

Razlog je sprememba pravil na Pwn2Own, ki od letos od tekmovalcev ne zahteva več, da razkrijejo vse hrošče in...

12 komentarjev

Ponovno izumljanje mobilnosti

Mobile World Congress - Konec februarja se v Barceloni že tradicionalno zbere vsa smetana iz sveta mobilne telefonije, saj se v španskem velemestu odvija konferenca Mobile World Congress. Ta letos poteka pod sloganom Redefining Mobile, po čemer lahko že sklepamo, da bodo proizvajalci mobilnikov, tablic in drugih sorodnih izdelkov skupaj z mobilnimi operaterji ter snovalci storitev, aplikacij ter vsebin zopet iskali nove načine, kako razveseljevati uporabnike in iz njihovih žepov zvabiti sleherni evro cent.

Koncept ponovnega izumljanja navadno doleti posamezno industrijo takrat, ko ta postane zrela in se razvoj osredotoča le na manjše izboljšave obstoječih rešitev, brez večji evolucijskih stopenj, kaj šele revolucionarnih prijemov. In zdi se, da je področje mobilne telefonije v zadnjih letih doletelo prav to. Proizvajalci telefonov so se začeli osredotočati na milimetre pri zaslonih, megaherze pri vgrajenih procesorjih ter milijone pik pri ločljivosti tipal vgrajenih fotoaparatov. Če ne bi bilo preskoka v...

19 komentarjev

Google+ slabo sprejet med uporabniki

Povprečni čas (minute/mesec), ki so ga uporabniki v mesecu januarja preživeli na naštetih socialnih omrežjih. Višja številka za MySpace je samo še sol na že tako nadležno rano.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Google je znan po tem, da zelo dobro rešuje tehnične probleme (in po odhodu Schmidta tudi oblikovne), precej manj sreče pa imajo s svojimi rešitvami za socialna omrežja. Ne Wave ne Buzz se kljub izjemnemu začetnemu zanimanju nista prijela, in kot vse kaže, bo precej isto tudi z Google+.

Servis naj bi sicer imel 900 milijonov članov (tj. vse Gmail uporabnike), vendar zadnji podatki družbe comScore kažejo, da ga skoraj nihče od njih ne uporablja, vsaj ne veliko. Povprečna raba na mesec naj bi bila le 3 minute, kar je celo manj od Myspace-a in...

35 komentarjev

FBI primoran izklopiti 3000+ prikritih GPS oddajnikov na avtomobilih osumljencev

Primer prikritega GPS sprejemnika, skupaj z mobilnim telefonom za sporočanje lokacije policiji.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Ameriško državno tožilstvo, policija in FBI so več let živeli in delali v zblodi iluziji utvari zmoti, da je 24-urni, večtedenski, prikriti GPS nadzor gibanja avtomobila in drugih osumljnčevih predmetov (zlasti telefonov) brez vsakršne sodne kontrole nekaj povsem normalnega. Ideja za tem je bila, da se zgolj spremlja gibanje osumljenca na javnih krajih, kjer ta itak nima nobenega razumnega pričakovanja zasebnosti, saj ga lahko vidijo mimoidoči, sosedje, prometne kamere; navsezadnje pa naj bi bilo mogoče takšno spremljanje posamično izvesti tudi s prikritim sledenjem (tail) na javnih cestah. Za vsak primer so iz fasciklov izvlekli še trideset let staro odločbo US v. Knotts, kjer je vrhovno sodišče dovolilo uporabo...

2 komentarja

Netflix, oskarji in ekskluzive

V Artistu se George Valentin, velika zvezda nemega filma, skuša sprijazniti z dejstvom, da je ta žanr povozil čas.

vir: Wired News
Wired News - V Sloveniji Netflix seveda ni na voljo, a če bi bil oz. če ga že uporabljate s pomočjo VPN strežnika, bi gotovo opazili, da ponudba filmov ni najbolj "sveža". Filmski distributerji namreč pazljivo ščitijo svoje obstoječe in donosne distribucijske pogodbe z kini, prodajalci dvd-jev in kabelskimi televizijami, zato ne Netflix ne kateri od njegovih konkurentov ne sme novega naslova uvrstiti v svojo ponudbo prej kot 28 polnih dni po izdaji v DVD/Bluray obliki (in s tem več mesecev po prihodu v kine). Za Time Warnerjeve naslove se je to "okno" pred kratkim podvojilo na celih 56 dni, kar kaže na veliko nezaupanje studijev v digitalni distribucijski model. Komentarji na spletu niso pozitivni, kvečjemu obratno, v stilu, da "studiji ljudi dobesedno silijo v piratstvo"....

37 komentarjev