»

AMD predstavil svoj prvi ARM-jevski strežniški čip

AnandTech - Potem ko je AMD pred poldrugim letom napovedal sodelovanje z ARM-jem pri razvoju 64-bitnih strežniških procesorjev na tej arhitekturi, je naposled tako daleč. AMD je danes predstavil Opteron A1100, ki je v resnici 64-bitni čip ARM Cortex A57.

Procesor SoC (System on a chip) bo imel osem jeder s frekvenco nad 2 GHz. Vsak par jeder bo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika (skupaj 4 MB), medtem ko bo 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika skupnega. AMD je pripravil nov pomnilniški krmilnik, ki podpira DDR3 in DDR4 (na referenčni platformi, ki jo bodo izdali, bo to do 128 GB), krmilnik za PCIe 3.0 in 6-gigabitni SATA z osmimi priključki ter dvakrat 10-gigabitni ethernet. Čipe bo v 28 nm-tehnologiji proizvajal GlobalFoundries.

Kdaj bodo novi procesorji na voljo? AMD...

14 komentarjev

Microsoft se pridružuje projektu Open Compute

Microsoftov dizajn

Slo-Tech - Microsoft se je pridružil projektu Open Compute, ki ga je leta 2011 ustanovil Facebook in je namenjen izmenjavi podatkov o podatkovnih centrih. Facebook je omenjeni projekt zagnal kot stranski produkt prenove podatkovnega centra v Oregonu, vanj pa so pritegnili že številna velika imena. Člani si prizadevajo sodelovati pri postavitvi učinkovitih strežnikov.

V praksi bi to pomenilo, da lahko proizvajalci strojne opreme prodajajo enake strežnike, kot jih uporablja Facebook. Internetni velikani namreč ne uporabljajo strežnikov iz na primer HP-ja, ki jih lahko končni uporabniki vidijo v trgovini. Gre za prilagojene dizajne, ki poizkušajo iz...

1 komentar

Repriza: Apple rekordno, delnica padla kot kamen

vir: Apple
Apple - Apple je v zadnjem četrtletju spet posloval rekordno, so razkrili danes. V zadnjih treh mesecih leta 2013, ki štejejo v fiskalno leto 2014, je podjetje pridelalo 57,6 milijarde dolarjev prihodkov in 13,1 milijarde dolarjev čistega dobička. Kljub rekordnim podatkom je delnica padla kot kamen in izgubil osem odstotkov. Kaj se je zgodilo?

Najprej razčlenimo rekordnost. Prihodki so se povečali za pet odstotkov in dosegli resnično rekordne vrednosti, medtem pa je dobiček zrasel praktično zanemarljivo in čeprav je rekorden, rast ni omembe vredna. To pomeni, da se dobičkonosnost podjetja slabša, kar so investitorji vzeli kot razlog za preplah.

Prodali so 51 milijonov iphonov, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Tudi prodaja ipadov je bila rekordna, saj so jih prodali 26 milijonov, medtem ko je prodaja macov...

106 komentarjev

Konec vojne med Samsungom in Googlom

Slo-Tech - Navadno pišemo o novih tožbah zaradi kršitev patentov in modelov, redkeje pa o prekinitvah spopadov in poravnavah. To pot sta Samsung in Google poskrbela za nižje odvetniške zaslužke v naslednjih 10 letih, kolikor bo veljal sveže sklenjeni dogovor o navzkrižnem licenciranju in vzajemni uporabi vseh trenutnih in prihodnjih patentov.

Dogovor pokriva vse trenutne patente in tiste, ki jih bosta podjetji dobili v prihodnosti. Na ta način se bosta izognili nadaljnjim tožbam in se posvetili inovacijam, so zapisali v izjavi za javnost. Podjetji imata namreč spoštovanja vreden arzenal patentov - Samsungov portfelj v ZDA obsega več kot 4600 patentov (drugo mesto), Googlov pa dobrih 1800 (enajsto mesto). Apple je šele trinajsti...

61 komentarjev