»

Filipinske šole bogatejše za 23.000 PC-jev z Linuxom

Slashdot - Neodvisni IT svetovalec Ricardo Gonzalez je na avstralski Linux konferenci (linux.conf.au) v svojem govoru med drugim povedal, kako preko 23,000 računalnikov z Linuxom uvajajo v filipinske šole. Tamkajšnja ministrstva se vedno bolj zavedajo, koliko jim, kljub nizkemu vložku, lahko prinese odprtokodna platforma, hkrati pa se vodilne v državi osvešča, da na tržišču poleg Microsoftove programske opreme obstajao tudi brezplačne alternative.

Izvorna novica.

61 komentarjev

Ali verjamete "pojoči travici"?

Ars Technica - V večini modernih držav je vožnja pod vplivom alkohola prepovedana in kazniva, da pa je tovrstno neodgovorno ravnanje mogoče preverjati in kaznovati, imajo policisti na voljo različne naprave, ki izmerijo količino alkohola v izdihanem zraku. Ko so se v ta namen še uporabljali testi na kemični osnovi, je bil postopek ugotavljanja stopnje alkohola v izdihanem zraku znan. Danes pa so naprave, ki merijo vsebnost alkohola v izdihanem zraku, v bistvu le črne škatlice, katerim na vhod dovedemo izdihan zrak, na izhodu pa se pojavi število, ki pove, koliko alkohola je vseboval. V točnost meritev teh naprav smo ponavadi precej prepričani.

A kot poroča CNET, so se pojavili tudi ljudje, ki alkotestom ne zaupajo več. Tako je voznik, ki so ga v ameriški zvezni državi Kentucky obtožili vožnje pod vplivom alkohola, na sodišču zahteval, da izdelovalec naprave za preizkušanje alkoholiziranosti voznika razkrije izvorno programsko kodo svoje naprave.

O primeru pišejo tudi na Ars Technici, zraven...

43 komentarjev

Bo Telemach (Liberty Global) kupil T-2?

RTV Slovenija - Po poročanju RTV Slovenija naj bi se ameriška družba Liberty Global, nam verjetno bolj znana po njihovem slovenskem ponudniku internetnih storitev UPC Telemach, ogrevala za nakup telekomunikacijske družbe T-2. Poslovni pogovori naj bi že potekali; ker pa so v igri velike številke, govori se o kar 2 milijardah razpoložljivih sredstev Liberty Globala, naj bi ti trajali dlje časa. Poleg tega naj bi bila problematična tudi neskladja v zvezi s ceno podjetja T-2. Njihov večinski lastnik, Mariborska škofija, jo je namreč zastavil okoli trikrat višje, kot so trenutno Američani pripravljeni plačati. T-2 naj bi na drugi strani kritično potreboval svež kapital. Novico povzema tudi Delo.

42 komentarjev

NSA pričenja vohuniti za lastno državo?

Washington Post - Kot poroča Washington Post, je ameriški predsednik Bush NSA naročil, naj začne vohuniti za lastno državo.

Nove predsedniške smernice z imenom National Security Presidential Directive 54/Homeland Security Presidential Directive 23, ki naj bi jih po poročanju Washington Timesa predsednik Bush podpisal 8. januarja letos, namreč NSA dovoljujejo, da deluje v vseh državnih omrežjih. Tudi v tistih, kjer do sedaj ni smela.

Uradni razlog za to je povečano število računalniških napadov proti ameriškim državnim ustanovam, pri čemer je glavni osumljenec za napade Kitajska. V zvezi s tovrstnimi napadi je Urad direktorja nacionalne obveščevalne službe (Director of National Intelligence) dobil nalogo identifikacije napadalcev, ministrstvo za domovinsko varnost in Pentagon pa bosta proti napadalcem izvajala povračilne ukrepe.

Po tem, ko je torej Bush odobril obsežno prisluškovanje lastnim državljanom, je sedaj tajni službi NSA dovolil tudi nadzor nad komunikacijami državne administracije in...

100 komentarjev

Z davkom nad legalizacijo P2P

Slashdot - V Kanadi se je izpod peresa kanadskih glasbenikov pojavil predlog za uvedbo sistema, po katerem bi vsakemu uporabniku interneta zaračunali 5 kanadskih dolarjev za prenos glasbe z uporabo omrežij P2P (seveda v nekomericalne namene), posledično pa bi tovrstno početje postalo povsem legalno. S tem naj bi zadostili tako potrošnikom kot tudi glasbeni industriji. Sistem bi beležil, katero glasbo uporabniki prenašajo in bi torej tudi nagradil avtorje glede na popularnost, hkrati pa bi omogočal transparentnost in nadzor.

Zaradi samega razmerja med legalno in nelegalno prenešeno glasbo (v kanadskem primeru je samo 2% glasbe prenešeno legalno) bi tako končni zaslužki dosegli ali presegli raven, ki jo dosegajo danes, poleg tega pa bi legalne trgovine (iTunes, Amazon, itd.) prisilili v razvoj dodatnih storitev, ki bi potrošnikom prinašale nekaj več za njihov denar. Če namreč internetne glasbene prodajalne zagotavljajo varnost in kakovost, P2P omrežja pridobijo svojo privlačnost na...

45 komentarjev