»

Slo-Tech kepanje

Slo-Tech - Tako, ko sem po neskončnih prigovarjanjih našemu uradnemu fotografu na Slo-Tech kepanju HardPhuck-u dopovedal, da mi mora nujno poslati slike in ko mi jih je uspelo naložiti na strežnik, nama je z Gandalfarjem uspelo napisati kratko fotoreportažo s tega zanimivega dogodka. V tem času, ko ste čakali, na slike je sicer sneg že skopnel, a spomin na zabavno uro in pol druženja in kepanja je ostal. Obvezno si oglejte slike in preberite kratek uvod, ter se malce nasmejite - morda vam polepša dan. Slo-Tech kepanje 2003!

15 komentarjev

Radeon 9500 Pro se na ogled postavi

Tweak Town -

Na TweakTown so si ogledali že precéj dobro znano kartico Radeon 9500 Pro, o kateri se je celó govorilo, da naj bi bila ena izmed boljših kartic za domač žep. Poceni in zmogljiva. Ugodna, skratka. Pa je res?

Kartica stane slabih 180 dolarjev, kar je nekako v rangu GeForce4 Ti4200. TweakTownovci so bili navdušeni nad gonilniki, 128 MB pomnilnika ter kvalitetnim digital - CRT pretvornikom, razočarala pa je omejena overclockabilnost. A že nenavita kartica je prava zverina, saj so z Athlonom 1870 dosegli prek 11.000 3D Markov. To pa ni od muh, kajne?

10 komentarjev

Maxtor dobičkonosen

X-Bit Labs -

Podjetje Maxtor Corporation je objavilo poslovne rezultate preteklega četrtletja. Prihodki od prodaje so znašali dobro milijardo dolarjev, kar je za slabe tri odstotke manj kot v enakem obdobju leta 2001. A to niti ni tako pomembno, pomembnejše je dejstvo, da je Maxtor posloval z dobičkom, ki je znašal $37 mio. V primerjavi s predlanskimi $150 mio izgube je to več kot odlično.

Če pogledamo še celoletne lanske podatke. Lani so njihovi dohodki od prodaje znašali $3.780 mio, kar je za slab odstotek več kot predlani. Lanska celoletna izguba je sicer znašala $260 mio, kar je manj v primerjavi s predlanskimi $600 mio, vsekakor pa lahko trdimo, da gre Maxtorju, vsaj glede na zadnje rezultate, na bolje. Celotna novica.

1 komentar

Podatki na obesku za ključe

X-Bit Labs -

S podatki je križ. Enkrat jih je preveč, drugič premalo, njihovega prenašanja pa raje ne omenjajmo. Da bi bilo življenje z njmi lažje, so na X-Bit Labs primerjali pet t.i. USB pogonov, katere na računalnik priključimo prek USB vrat, podatki pa se na njih shranjujejo elektronsko ter popolnoma brez premičnih delov. Sliši se odlično, kako pa je s tem v praksi?

Praksa se ponovno bistveno razlikuje od teorije. X-Bit Labsovci so namreč ugotovili, da te naprave dokaj -- približno 10 % -- obremenijo procesor, prenosi pa so, milo rečeno, mizerni. Na njihovo merjenje v megabajtih kar pozabite, saj celo enomegabajtnega prenosa ne boste dočakali. Klik!

...

11 komentarjev

Krščen Matiček inu Tristo Kosmatih, SiOL!

Slo-Tech - Včerajšnje DELO je poročalo, da je Siol pred dnevi nenapovedano brisal elektronsko pošto svojih uporabnikov.

Na to dejstvo je na forumu prevajalcev prvi opozoril Primož Gabrijelčič, eden bolj znanih in eminentnih slovenskih računalničarjev. Med vikendom je namreč kolegici poslal e-sporočilo v katerem je bila zapisana beseda "pissed off", Siolov poštni sistem pa je sporočilo prestregel in zavrnil, ker je, navajam, content filter has detected a sensitive e-mail ... Policy: Dirty Words, Action: Delete.

Gabrijelčič se je zaradi tega pritožil na SiOL, kjer so vključitev sistema za filtriranje e-pošte najprej priznali, kasneje pa to zanikali in zatrdili, da so le namestili protivirusno zaščito elektronske pošte. Program naj bi na SiOLu zagnali poskusno, po pritožbah pa naj bi ga že izklopili.

Da verjetno ne gre za "zaroto širših razsežnosti", pač pa zgolj za malomarnost, kaže dejstvo, da je sistem filtriral samo grde angleške besede, slovenskih pa ne. Gabrijelčič je to učinkovito...

15 komentarjev

E-tromboza

Slashdot - Dolge ure neprekinjenega sedenja za računalnikom so se izkazale kot usodne za zdravega 32-letnega moškega, ki ga je nenadoma zadela kap zaradi krvnega strdka. Podrobna preiskava je pokazala, da je preživel tudi po 18 ur za računalnikom, ne da bi vstal izza stola. Posledica je, da je prihajalo do nastajanja žilnih oblog v nogah. Konsekvenčno se je eden izmed večjih strdkov odlepil in po krvnem obtoku odplaval v srce. Omenjati, da so bile posledice usodne, je bržkone brezpredmetno.

Zdravniki sedaj opozarjajo pred to nevarnostjo in svetujejo, da enkrat na uro vstanete izza računalnika in pretegnete noge, da do neželenega strjevanja krvi ne bo prišlo. Predlagajo, da se bolezen imenuje "e-tromboza". Celoten članek.

11 komentarjev

Linux oddaljen dostop

Slo-Tech - Bi radi uporabljali Linux, pa ne veste kako ga namestiti? Nič lažjega so rekli pri Workspotu.

Za 9.95$ vam ponujajo dostop do Linux namizja preko interneta. Za zadevščino so uporabili kar VNC (Virtual Network Computing), ki je nekakšen de-facto standard za oddaljena namizja, ki deluje preko vseh mogočih operacijskih sistemov (Linux, Windows, PalmOS...). VNC ponuja v bistvu enake možnosti kot Remote access ali PC Anywhere v Oknih, le da je seveda zastonj in neodvisen od operacijskega sistema, viewer pa lahko teče tudi kot java applet.

Torej, če ne veste kako preizkusiti Linux je to kar dobra rešitev. Zanimivo je tudi, da sem VNC videl vključen tudi že v kak drug komercialen izdelek, kjer morajo podjetja nuditi direktno podporo uporabnikom...

1 komentar