»

Riot Games mora zaradi diskriminacije žensk plačati 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Riot Games, ki je znan kot založnik popularne igre League of Legends, je v kolektivni tožbi iz leta 2018 sklenil poravnavo, po kateri bo plačal 100 milijonov dolarjev zaradi diskriminacije in spolnega nadlegovanja v podjetju. Od tega bo dejanskih odškodnin 80 odstotkov, preostanek pa bo šel za sodne stroške, odvetniške storitve in podobno.

Tožbo sta novembra tistega leta vložili Melanie McCracken in Jess Negrón, ki sta bili v podjetju zaposleni. Že pred tem je preiskava kalifornijskih DFEH (Department of Fair Employment and Housing) in DLSE (Division of Labor Standards Enforcement) pokazala, da se je v podjetju dogajalo spolno nadlegovanje in da so bile ženske tudi diskriminirane. Civilna tožba dveh zaposlenih se je razvila v kolektivno tožbo, kateri se je pridružilo še več žrtev. Skupno poravnava zajema 1065 zaposlenih žensk in 1300 pogodbenih sodelavk.

Riot Games je želel poravnati že januarja lani, ko so ponujali 10 milijonov dolarjev. DFEH in DLSE sta tedaj poravnavi...

119 komentarjev

Kitajska: sateliti SpaceX so se skoraj zaleteli v vesoljsko postajo

Slo-Tech - Kitajska se je uradno pritožila pri Združenih narodih, da se je morala njena vesoljska postaja dvakrat umikati satelitov SpaceX, sicer bi trčili. Kakšne posebne moči v tem primeru ZN sicer nimajo, a Kitajska vseeno zahteva, da opomnijo države podpisnice sporazuma o vesolju, naj se ga tudi držijo.

Kitajci trdijo, da sta bila incidenta dva. Prvi se je zgodil 1. julija letos, ko je satelit Starlink-1095 na višini 382 kilometrov letel tako blizu kitajske vesoljske postaje, da je ta morala izvesti manever za umik. Drugi incident sega v 21. oktober 2021, ko je satelit Starlink-2305 povzročil enako situacijo. Ker je satelit spreminjal orbite, je bilo še teže načrtovati in izvesti umik. Oktobra so bili na vesoljski postaji tudi trije kitajski astronavti.

SpaceX kani v vesolje poslati 12.000 satelitov, ki bodo v nizkih orbitah dostavljali internet svetu. Trenutno je v orbiti skoraj 2000 njihovih satelitov, kar je približno toliko kot vseh ostalih satelitov skupaj. Visoko število predmetov...

39 komentarjev

Kitajska nagaja Steamu

Slo-Tech - Kitajske oblasti so očitno pričele odločneje omejevati Valvovo trgovino Steam, kajti dostopanje do globalne verzije prek spleta je postalo tam močno oteženo. Steamova aplikacija sicer še vedno deluje in tudi kupovati ter igrati je igre zaenkrat še mogoče.

Na božični dan so kitajski uporabniki globalne inačice tržnice z igrami Steam pričeli negodovati nad dejstvom, da se je njena spletna stran začela močno opotekati - potrebnega je bilo ogromno čakanja in stiskanja F5, da jo je bilo mogoče doseči. Zahodni opazovalci so zaradi tega takoj zagnali vik in krik, da so kitajske oblasti Steam povsem blokirale, kar pa ni bilo res. Steamov klient je delal brez težav in prek njega je bilo mogoče igre še vedno nemoteno kupovati ter poganjati. Zato je bil naslednji kandidat za vzrok težav hekerski napad in drugi val novic s tem v zvezi je za nevšečnost jadrno okrivil ponarejanje DNS naslova (DNS spoofing). Hipoteza ni bila iz trte zvita, saj je servis podobne napade na Kitajskem utrpel že...

45 komentarjev