»

Objavljen članek z več podrobnostmi o "cold-boot" napadu

Slo-Tech - Kot smo pred časom že poročali. je skupina devetih ameriških raziskovalcev v začetku leta odkrila nov način kraje šifrirnih gesel. Raziskovalci so namreč ugotovili, da se vsebina pomnilniških DRAM modulov ne izgubi v trenutku, ko računalnik ugasnemo, pač pa se počasi "ugaša" z časom. Tako je vsebino delovnega pomnilnika RAM mogoče prebrati še nekaj sekund, do celo nekaj ur po tem (opisujejo tudi primer, ko je vsebina v RAM-u brez osveževanja obstala kar cel teden), ko je bil računalnik ugasnjen. Mimogrede, preskus napada smo v nekoliko poenostavljeni obliki izvedli tudi v Sloveniji.

Te dni pa je bil na CCC konferenci o tem objavljen tudi članek, ki prinaša še več podrobnosti o napadu. Raziskovalci v članku predstavljajo postopke za identifikacijo lokacije in pridobitev šifrirnih gesel šifrinih mehanizmov BitLocker (Vista), TrueCrypt (Linux) in FileVault (Mac OS) po tem, ko so bili računalniki ugasnjeni.

Raziskovalci v članku ugotavljajo, da se tim. bitni razpad podatkov pri...

17 komentarjev

Wii bo predvajal video vsebine

X-Bit Labs - Nintendo je objavil, da bo začel sodelovati z japonskim podjetjem Dentsu in prek interneta ponujati video vsebine za svojo konzolo Wii. Sprva bodo risanke in drugo razvedrilno vsebino ponudili le na Japonskem in sicer nekaj zastonj, ostalo pa proti plačilu, kasneje pa se nameravajo usmeriti še na ameriški trg. Uporabniki lahko že sedaj uporabljajo Wii za brskanje po spletu, spletno nakupovanje, urejanje fotografij in komunikacijo, poudarjajo v Nintendu, z novo možnostjo pa želijo postati še bolj konkurenčni v boju z Microsoftom in Sonyjem. Ocenjujejo, da jih od 34,55 milijona Wiijev 80 odstotkov počiva blizu televizij v dnevnih sobah in da jih ima 40 odstotkov dostop do interneta, tako da se za manko povpraševanja ne bojijo.

8 komentarjev

Microsoft, Apple in Google toženi zaradi predogleda

Slashdot - Še o eni zanimivi tožbi lahko poročamo iz ZDA, kjer majhno podjetje iz Indiane toži Microsoft, Apple in Google zaradi kršitve patenta. Cygnus Systems trdi, da podjetja z izdelki Windows Vista, Internet Explorer 8, Google Chrome, Mac OS X, iPhone in Safari kršijo patent za predogled datotek pred odprtjem, kar poznamo že od pamtiveka, Vlogo za patent je podjetje vložilo leta 2001, odobrili pa so jim ga marca letos. Lastnik in predsednik Cygnusa je še dodal, da tožena podjetja niso edini kršitelji in da druge še preiskujejo, a so bila logični korak za začetek. Google, Microsoft in Apple za zdaj ne komentirajo.

20 komentarjev

Sto najstarejših .com domen

PC World - V teh prazničnih dneh, ko se po svetu ne dogaja toliko in pravih novic primanjkuje, si lahko privoščimo pogledati tudi kakšno manj pomembno, a zelo zanimivo zgodbo. Na PC World, denimo, so se vprašali, katere .com domene so najstarejše. Splet se je kot podaljšek interneta začel razvijati v osemdesetih letih preteklega stoletja in takrat se začne tudi naš seznam.

Prvo še aktivno domeno so 15. marca 1985 registrirali na ime symbolics.com v podjetju Symbolics, Inc., ki je prodajalo sistema Open Genera Lisp in Macsyma. Podjetje je sicer propadlo, a novi lastniki so domeno obdržali - očitno nedotaknjeno. Na seznamu so tudi nekatere druge domene, ki so še vedno zelo živahne, npr. xerox.com (7), hp.com (9), intel.com (13) in boeing.com (na 26. mestu). Zanimivo je, da podjetja, kot so microsoft.com, yahoo.com in google.com manjkajo, saj so bila ustanovljena kasneje ali pa so domeno registrirali po letu 1987, ko je 100. mesto zasedel nynexst.com.

11 komentarjev