»

WikiLeaks ponovno udaril: Svet skozi ameriške oči

Guardian - Po poročanju tujih medijev, ki so dobili dokumente v predogled (Guardian, New York Times, Spiegel, El Pais in Le Monde), WikiLeaks danes objavlja svojo naslednjo zbirko dokumentov. Tokrat gre za komunikacije med ameriškim zunanjim ministrstvom ter ameriškimi veleposlaništvi.

Glede na podatke iz Spiegla, je v objavljenih dokumentih Slovenija omenjena 836 krat. Na seznamu cvetk v New York Timesu pa piše, da je ameriška vlada Sloveniji v zameno za sprejem enega zapornika iz Guantanama ponujala avdienco pri Obami (čeprav očitno smo si avdienco želeli mi).

Guardian je tudi objavil povezavo na seznam depeš brez njihove vsebine. Tagi omogočajo najrazličnejše statistične analize.

Dokumenti so sedaj na voljo. (del njih)

100 komentarjev

Pirati vračajo udarec

Slashdot - Vojna med pirati in založniki se je te dni pošteno razplamtela. Ustanovitelji The Pirate Baya so izgubili pritožbo na prizivnem sodišču, ameriške oblasti so začele zasegati domene strani z nelegalno vsebino, a so pirati hitro vrnili udarec. Začeli so operacijo Payback (povračilo) kot odgovor na neuspelo pritožbo piratebayevcev, v sklopu katere izvajajo napad DDoS na stran Mednarodne federacije fonografske industrije (IFPI). Ta je tako že cel dan nedostopna, medtem ko so strani RIAA, MPAA, ameriškega Urada za avtorske pravice in Britanske fonografske industrije, ki so bile takisto napadene, že dostopne.

V svojem manifestu so zapisali tudi kratkoročne in dolgoročne predloge, ki jih želijo predložiti v razpravo. V naslednjih dveh do treh letih želijo skrajšati dobo, po kateri preide delo v javno last, na 25 let, ukinitev tožb za kršitev avtorskih pravic, skrajšanje trajanja patentov na 15 let oziroma na tri leta za neaktivne patente in ukinitev cenzure. Kasneje, čez 10 ali več let...

149 komentarjev

Symbianove spletne strani se poslavljajo

Zbogom, Symbian

Slashdot - Na začetku meseca je Nokia objavila, da pod svoje okrilje prevzema razvoj Symbiana, ki ga čaka nekaj korenitih sprememb. Prva večja bo uporabnikom vidna že 17. decembra, ko bodo zaprli spletne strani Symbiana. Večina vsebin (izvorna koda, wikiji, baze hroščev, referenčna dokumentacija in podobno) bo sicer še vedno dostopna, a na zelo zagoneten način, najverjetneje na fizičnih medijih (DVD, USB-ključi) na zahtevo ob plačilu stroškov priprave, distribucije in medija. Priprava bo trajala nekaj časa, tako da bo na razpolago šele po 31. januarju 2011.

9 komentarjev

YouTube bo francoskim avtorjem izplačeval tantieme

Christophe Muller, vodja (YouTube Evropa), Guy Seligmann (SCAM), Laurent Heynemann (SACD), Pascal Rogard (SACD), Christiane Ramonbordes (ADAGP), Jean-Marc Tasseto (Google Francija), Hervé Rosny (SCAM)

vir: Ars Technica
Ars Technica - Googlov YouTube je sklenil dogovor s tremi predstavniki francoskih avtorjev, po katerem bodi avtorji upravičeni do nadomestil za spletno priobčitev njihovih del na YouTubu, kakor je praksa tudi drugod po Evropi in ZDA. Nov dogovor, ki so ga podprli SACD (Združenje gledaliških avtorjev in skladateljev, Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques), SCAM (Civilno združenje multimedijskih avtorjev, Société Civile des Auteurs Multimedia) in ADAGP (Združenje umetnikov grafične in plastične umetnosti, Société des auteurs dans les arts graphiques et plastiques) pokriva vse videoposnetke, ki so bili na YouTube preneseni od leta 2007 dalje in prikazani v Franciji, Belgiji ali Luksemburgu ter velja do konca leta 2013.

Google...

4 komentarji

Ameriške oblasti začele zasegati domene s piratskimi stranmi

CNet - Ameriške oblasti so začele naslednjo bitko v vojni proti internetnemu piratstvu. Da bi preprečili razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin, so zasegli več deset (neuradni viri pravijo okoli 70) domen, na katerih so gostovale strani z datotekami torrent. Akcijo je izvedla Enota za priseljevanje in carine (ICE) pri Ministrstvu za domovinsko varnost (DHS).

Uporabniki pri obisku strani, kot je na primer torrent-finder.com, vidijo le obvestilo, da je domena po nalogu okrožnega sodišča zasežena. Lastnik domene Torrent-Finder sicer trdi, da ni dobil prav nobenega obvestila, da bi njegova stran kršila kakšne zakone, ampak so ga preprosto razlastili. Ko je pri registrarju GoDaddyju povprašal,...

30 komentarjev