»

Nadzor nad uporabniki mobilne telefonije se širi

Delo - Ministrstvo za obrambo je 19. maja letos policijo obvestilo, da so neznanci vlomili v njihovo skladišče v Pivki in iz njega ukradli orožje. Policija je s preiskavo precej časa tavala v temi, dokler ni konec oktobra 2009 nekdo v Kranju pred lokalom odvrgel ročne bombe, za katero se je izkazalo, da je bila ukradena v Pivki.

Zaradi počasne preiskave je na policijo letele kar nekaj kritik, sklicana je bila tudi seja parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri pa je direktor kriminalistične policije Aleksander Jevšek povedal, da je operater mobilne telefonije v tem primeru zavrnil odredbo sodišča za izpisek vseh telefonskih številk, uporabljenih na relativno redko poseljenem območju okoli skladišča.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je nato 27. novembra 2009 ugotovila, da se pojavljajo različne interpretacije 149.b člena Zakona o kazenskem postopku, zato so za mnenje o tem zaprosili Vrhovno sodišče.

Dogodek vsekakor kaže na zanimiv...

34 komentarjev

Qimondo bi reševala Portugalska

X-Bit Labs - Kar precej smo pisali o nemškem pomnilniškem podjetju Qimonda, ki je lani neslavno propadlo pod težo dolgov. Vsake toliko časa se je pojavil princ na belem konju, ki obljubljal rešitev, a dlje od prodaje grafičnega oddelka Elpidi niso prišli. To pot se pojavlja nov snubec, ki ima velikopotezne načrte o rešitvi podjetja. Ta ni nihče drug kot sama Portugalska, ki želi podjetje pod novim imenom obuditi od mrtvih.

Portugalska bi imela 18-odstotni delež v podjetju, medtem ko bi Banco Comercial Português in Banco Espírito Santo enakomerno razdelili preostanek. Skupaj bi ti trije partnerji vložili 15 milijonov evrov v novo podjetje, ki bi nastalo na pogorišču Qimonde in bi se imenovalo Nanium. S tem bi rešili 770 delovnih mest. Podrobnosti so še zavite v tančico skrivnosti, prav tako ni jasno, ali lahko takšno podjetje preživi na Portugalskem, kjer industrija integriranih vezij za čipe ni razvita.

1 komentar

Evropska komisija razbija še en kartel

X-Bit Labs - Doba monitorjev s katodno cevjo se nezadržno končuje, a izdelovalci so še vedno lahko kaznovani za stare grehe. Evropska komisija je tako v četrtek številnim podjetjem, ki so vključena v to industrijo monitorjev s katodno cevjo, poslala izjavo o nasprotovanju, v kateri jim očita kršenje protimonopolne zakonodaje. Nenapovedan nadzor, ki so ga vršili novembra 2007 v njihovih obratih, je EU napeljal na misel, da so se Chunghwa Picture Tubes, LG, Panasonic, Philips, Samsung in Toshiba povezali v kartel, ki je umetno zviševal ceno monitorjev s katodno cevjo za računalnike in v TV-napravah.

Izjava o nasprotovanju je uradni korak, s katerim EU podjetja seznani s preiskavo, ki poteka zoper njih. Ti se sedaj lahko odzovejo, pojasnijo dejstva in sestavijo obrambo. Prav tako imajo pravico zahtevati zaslišanje pred Komisijo. Ker se doba CRT-jev izteka, bo vpliv postopka na njihovo ceno zanemarljiv, bo pa to, upajmo, preprečilo nastanke kakšnih podobnih združenj na trgu plazem in LCD-jev.

14 komentarjev

GeForce GTS 250 nizkega profila

Expreview.com - Sparkle je s svojo najnovejšo grafično kartico, nizkoprofilno GeForce GTS 250 (ki je pravzaprav preimenovana GeForce 9800 GT... Ki je pravzaprav preimenovana GeForce 8800 GT), osrečil vse lastnike nizkih HTPC ohišij, ki si vseeno želijo dobršno mero grafične moči. Na dobrih 5 cm široko tiskano vezje so poleg grafičnega čipa uspeli stlačiti še 512 MB oz. 1 GB pomnilnika, ki v prvem primeru teče pri 1800 MHz, v drugem pa pri 1600 MHz. V obeh primerih se pomnilnik hrani prek 256-bitnega pomnilniškega vodila, G92 jedro pa teče pri 600 MHz oz. 1500 MHz, ko govorimo o senčilnikih. Za hladilnik praktično ni druge izbire, kot da zasede dve razširitveni reži. Nekoliko so oskubljene tudi možnosti priklapljanja monitorjev, saj je...

78 komentarjev

Življenje in delo v CERN-u

CNet - Po zagonu velikega hadronskega trkalnika je v soj žarometov spet priletel CERN, fiziki in črne luknje, zato je na spletu spet več debat o njih. Na CNet so opravili zanimiv intervju z doktorjem Paulom Jacksonom s stanfordske univerze, ki trenutno živi in dela v CERN-u za eksperiment Atlas.

Poleg klasičnih vprašanj za fizikalno nepodkovano občinstvo, kot so ta o črnih luknjah, ki jih bojda proizvaja CERN in nas utegnejo požreti, o potovanju skozi čas, avtor nekaj časa posveti tudi nekoliko manj klišejskim. Na primer kaj bi se zgodilo s človekom, ki bi se postavil na pot curka protonov (to se je v Sovjetski zvezi že zgodilo), katere igre igrajo in, za nas najbolj zanimivo, katere...

2 komentarja