»

GeforceFX 5800 Ultra

3dcenter - Na internetu se je že pojavil test te zverine, ki naj bi ATIjevemu Radeonu 9700 Pro izbila krono iz glave karseda hitro ter učinkovito. No, sedaj se moramo zavedati, da nas nVidia dobesedno bombardira z raznimi promocijskimi ter marketinškimi triki, tako da tega testa ne vzeti kaj preveč resno -- saj je rezultate le-tega izmerilo kar kalifornijsko podjetje samo, ter teste poslalo hardverskim stranem. Če si ga preberete (achtung: nur in deutsch [:D]), boste opazili, da je GeforceFX za precejšnjo mero hitrejši od GF4 Ti4600, kaj več pa ne, saj so ga primerjali samo s to kartico. Najbolj me pa fascinira to, da je v razpredelnici hitrost pomnilnika ter centralne enote predznačena z znakom "~", kar naj bi pomenilo "nekje na približno". Švoh tole [:D]. Pa kakorkoli že: klik!

Hvala boštjanu za povezavo.

14 komentarjev

Okrogle številke Slo-Techa

Slo-Tech - Tako, če se še spomnite, nas je Gandalfar pred kratkim zasvojil s svojo temo, v kateri poskuša pod pretvezo, da nas uči šteti do 10.000, skrivaj razsuti Primoževe skripte. No, danes se nam je pri tem štetju uspelo prebiti, verjeli ali ne, natanko do polovice. Še samo 5.000 sporočil je pred nami. Če imate preveč časa, brž nabijat, tokrat je to dovoljeno.

Drugo, malce resnejšo prelomnico pa je dosegla naša nadmočna, ultimativna Loža™. Danes smo v njo zapisali 60.000 oddani post ter se tako napotili proti naslednji meji, 70.000. V kolikor ste že utrujeni od vseh računalniško-tehniških debat, klik!

6 komentarjev

VIA izdala novo EPIA osnovno ploščo

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA Technologies, je danes izdal novo osnovno ploščo družine EPIA, ki se imenuje EPIA-M. Via pravi, da naj bi imela nova plošča izjemno malo skupnega s svojo predhodnico, ploščo EPIA. Plošča podpira integriran C3 ali EDEN in EBGA procesor, PC2100 DDR SDRAM, USB2, Firewire, Ethernet, vgrajeno pa ima tudi lastno grafično kartico. Natančnejših podatkov o tem, kdaj bodo plošče dostopne tudi v Kokoški ter ceni še ni, v zraku visi le informacija, da cena plošč ne bo presegala 200 dolarjev. Natančnejše specifikacije ter preglednica novosti na tem naslovu.

0 komentarjev

VIA in Intel: saga se nadaljuje

X-Bit Labs - Gotove se še spomnete raznih zgod in prigod okrog Viinega čipovja za Pentiume 4, ki ni dobilo uradnega žegna s strani Intela. Zadeva je takrat šla v Nemčiji celo tako daleč, da je sodišče v Düsseldorfu razsodilo prepoved prodaje teh čipovij v Nemčiji. No, zgodba sedaj dobiva epilog.

Dejstvo je, da je bilo takrat v Nemčiji, pa tudi drugod po svetu mnogo slabe volje in jeze, morda tudi zaradi nezadostnega poznavanja dejstev. No, urednik na X-Bit Labs se je odločil temu narediti konec ter napisati nekaj neuradnih dejstev:
  • Podjetje VIA Technologies se je na razsodbo pritožilo, saj na zaslišanju ni bilo njihovih predstavnikov.
  • Sodišče je nato Vii dovolilo prodajo osnovnih plošč na tem naboru, ne pa tudi golih čipovij, dokler se situacija ne razjasni.
  • Kakorkoli že, pa bo prišlo do novega sodnega procesa v prihodnosti. O datumu zaenkrat še ni podatkov.
Zgoraj navedene informacije so sicer neuradne, vendar pa zelo verjetne ter pojasnjujejo, kako so se lahko na nemških prodajnih policah...

1 komentar

Test TV kartic

LMBA Tech - No, po nekaj testih grafičnih kartic ter predvsem matičnih plošč se prileže še kakšen drug test, kajne. Tokrat vam na LMBATech predstavljajo test štirih TV kartic in sicer: Hauppauge WinTV Go, Hauppauge WinTV USB, Leadtek WinFast TV2000XP Deluxe ter Pinnacle PCTV Pro. V kolikor kupujete novo TV kartico in se ne morete odločiti, katera si bo pridobila častno mesto v vašem računalniku, klik!

10 komentarjev

Dlančnik z Linuxom

Hardware Zone - Da, Linux postja vedno bolj univerzalen, saj se je celo na dlančniku podjetja Sharp znašel operacijski sistem Linux. O tem in še mnogih rečeh so tako pisali na Hardware Zone. Prikupnemu dlančniku z imenom Zaurus so dali vzdevek Tiranozaurus, saj v njem tiktaka 206 MHz Strongarm procesor, za delovanje pa je procesorju v pomoč 64 MB SDRAM in 16 MB ROM pomnilnika. S svojim namiznikom, ga boste lahko povezali preko IR oz. "žične" zaporedne ali USB povezave. Če vam računalnik pomeni le pisanje besedil in ste naveličani Windows, o dlančniku vsaj premislite.

5 komentarjev

Swiftech MCX462+

Tweak Town - Naši mlinčki se vse bolj grejejo (zaradi navijanja, kakopak) in potrebujejo vedno boljše hlajenje, tako da poznamo že obilico hladilnikov, od takih ki imajo le hladilna rebra, pa do hladilnikov ki na sebi nosijo 80mm ventilatorje ali še večje zverine.

Swiftechova iznajdba spada v drugo skupino. Zanimivost tega hladilnika je to, da nima hladilnih reber, temveč 371 majhnih aluminijatsih palčk, ki ležijo na bakrenem dnu. Da bi izboljšali hlajenje, so na vsako to palčko vrezali še navoje, ki zagotovijo večjo površino in posledično tudi boljše hlajenje. Vsaka stvar ima tudi temno plat in v našem primeru je to cena, ki znaša skoraj 50 ameriških dolarjev. Poleg tega, pa moramo dokupiti še 70mm oz. 80mm ventilator. Klik!

0 komentarjev

Asus A7V8X

Hexus - S KT400 se bomo očitno še dolgo srečevali, saj so se tokrat potrudili na Hexus in spisali članek o Asusovi plošči A7V8X, o kateri je bilo napisanega že dosti. Pri KT400 ploščah se specifikacije niso dosti spremenile in zato tudi ta plošča ni izjema. Ima AGP 3.0, SATA in ostale dobrote, ki jih pač mora imeti vsaka spodobna plošča. Omeniti velja le prisotnost Q-Fan kontrola, ki nadzoruje hitrosti vaših ventilatorjev. Če vas zanimajo dodatne informacije o plošči, klik!

0 komentarjev

Prihajajo mobilni hekerji

The Register - Kot poročajo na Registru, hekerji niso več samo temna stran "klasičnega" računalništva, če temu lahko tako rečemo, ampak so začeli prodirati tudi na področje mobilnih komunikacij.

Tako sem zasledil, da se je precej uporabnikov T-Mobilovega GPRS lokalnega omrežja v ZDA pritožilo nad čudnim obnašanjem računalnikov. Kot so kasneje ugotovili, je prišlo do pošiljanja prob, gre za zametek pravih napadov. Seveda so na strežnike takoj postavili požarni zid, poročajo tukaj.

Bomo ph33r us našli tudi že preko ModregaZoba?

0 komentarjev