»

Samsung dobil pričakovanega šefa

Slo-Tech - Dedič imperija Samsung Lee Jae-yong je v četrtek prevzel vodenje podjetja, zatem ko je bil avgusta pomiloščen. Zaradi korupcije je bil obsojen na 18-mesečno zaporno kazen, a so ga že kmalu pogojno izpustili, nato pa še pomilostili. Sedaj je prevzel najvišjo funkcijo v podjetju, ki je bila nezasedena od leta 2020, ko je umrl njegov oče Lee Kun-hee. Lee Jae-yong je sicer podjetje vodil kot podpredsednik že vrsto let, zato je njegovo imenovanje v praktičnem smislu zgolj formalnost. Lee Kun-hee, dasiravno formalno predsednik, podjetja že od kapi leta 2014 ni mogel voditi.

Samsung je najpomembnejše podjetje v Južni Koreji, ki v dobrih časih ustvaril tudi petino bruto družbenega proizvoda. Zaradi njegovega pomena in vplivnosti predsednika ga često imenujejo kar Republika Samsung. Ob tem velja poudariti, da je Samsung že desetletja vpet v korupcijske afere v državi, ki segajo do najvišjih političnih funkcij.

Lee Jae-yong ni bil prvi vodja Samsunga, ki je bil obsojen. Ko je bil pogojno...

15 komentarjev

EU se pripravlja na brezemisijska vozila leta 2035

Slo-Tech - Evropski parlament in Svet sta včeraj dosegla začasni dogovor o strožjih standardih za izpuste ogljikovega dioksida novih avtomobilov in kombiniranih vozil, s katerim se približujejo brezogljični prihodnosti. Dogovorili so se, da bo do leta 2030 treba zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida novih vozil za 50-55 odstotkov v primerjavi z vrednostmi iz leta 2021. Leta 2025 pa bo potrebno zmanjšanje 100-odstotno, torej se bodo prodajala le vozila brez emisij.

V Evropi so že sedaj v veljavi stroga pravila glede emisij, ki v povprečju ne smejo presegati 95 g CO2 na 100 kilometrov. Penali za preseganje znašajo 95 evrov na gram CO2 na kilometer za vsako prodano vozilo. Do leta 2030 bo treba te emisije razpoloviti, izjeme pa bodo veljale le za znamke, ki letno proizvedejo manj kot 10.000 vozil. Taki primeri so Ferrari, McLaren in Aston Martin. A leta 2035 bodo morali tudi ti preiti na vozila brez emisij.

V pripravi je tudi predlog za registracijo vozil, ki bodo vozila na ogljično nevtralna...

203 komentarji

Musk kupil Twitter

Slo-Tech - Elon Musk je danes dokončal 44 milijard dolarjev težak prevzem Twitterja, ki se je vlekel vse od aprilske napovedi. Čeprav se je vmes Musk poizkusil izogniti prevzemu, zaradi česar ga je Twitter celo tožil, je obljubo sedaj vendarle izpolnil. Takoj po nakupu podjetja je odpustil izvršnega direktorja Paraga Agrawala, finančnega direktorja Neda Segala, vodjo pravne službe Vijayo Gadde in pomočnika direktorja za pravne zadeve Seana Edgetta.

To ni zelo presenetljivo, saj je Twitterjev upravni odbor tožil Muska, ko je ta želel preklicati nakup podjetja. Agrawal je Muska avgusta celo pozval k javni razpravi o problematiki neavtentičnih računov na omrežju, kar je Musk izpostavljal kot glavni razlog za odstop od prevzemne namere. Musk je med tem močno kritiziral Twitterjevo politiko moderiranja vsebin. Čeprav so krožile govorice, da kani odpustiti tri četrtine zaposlenih, jim je med včerajšnjim obiskom sedeža zagotovil, da se to ne bo zgodilo.

Twitter je postal podjetje v zasebni lasti,...

129 komentarjev

NASA: Misija EMIT zaznava tudi izpuste metana

Oblak metana dolg 3 kilometre, posledica izpustov črpališča zemeljskega plina

vir: NASA
NASA - Vsake toliko časa se na vetrobranskih steklih tudi naših vozil nabere puščavski pesek, ki pride iz nam znatno oddaljene Sahare. NASA je na mednarodno vesoljsko postajo poslala misijo EMIT, ki bo spremljala migracije mineralnega prahu in njegov vpliv na ozračje in na Zemljo. NASA je instrument v vesolje poslala 14. julija letos s 25. misijo s SpaceX CRS-25.

Spektroskop, ki je del instrumenta, pa poleg kemijske sestave mineralov zaznava tudi izpuste metana. S kalibracijo in verifikacijo delovanja instrumenta je NASA odkrila prek 50 super-onesnaževalcev v Aziji, na Bližnjem vzhodu in v ZDA.

Tovrstni izpusti metana so pogosti pri naftni oz. plinski industriji, ki se šele sedaj sooča z dejstvom, da je marsikatera oprema slabo vzdrževana in jim okvare pravzaprav nižajo dobičke. Instrument ima zelo dobro resolucijo in je možno določiti lokacijo izpusta na posamezno vrtino, kot je razvidno iz spodnjega posnetka, ki prikazuje črpališče zemeljskega plina poleg mesta Carlsbad v Novi Mehiki...

9 komentarjev