»

Na Marsu je tekoča voda!

NASA - NASA je danes na novinarski konferenci predstavila rezultate odkritij z MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), ki ponujajo precej močne dokaze za obstoj tekoče vode na Marsu. Da je bila na Marsu nekoč v zgodovini tekoča voda, smo že vedeli, precej presenetljivo pa je odkritje, da se je ta ohranila do danes. Odkritje so objavili tudi v Nature Geoscience.

Na Marsovi površini so odkrili temne lise v obliki potokov, ki so se periodično ponavljale. Ko so bile temperature na Marsu visoke (250 - 300 K), so se te lise širile in "tekle" navzdol, v hladnem obdobju leta pa so se odmikale. MRO je snemal IR-spekter štirih takih lis in odkril, da gre najverjetneje za hidratirane magnezijev perklorat, magnezijev klorat in natrijev perklorat. To pomeni, da po površini Marsa tečejo slanice.

...

48 komentarjev

Comshop želi v poenostavljeno prisilno poravnavo

Slo-Tech - Ljubljansko okrožno sodišče je v petek začelo postopke za uvedbo poenostavljene prisilne poravnave nad družbo Comshop, ki jo poznamo kot enega večjih prodajalcev računalniške opreme v Sloveniji. Leta 2003 ustanovljena družba je namreč minuli teden na sodišče vložila predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave, ker je družba insolventna. Upnikom predlaga 10-odstotno poplačilo terjatev v šestih mesecih po pravnomočni potrditvi predloga prisilne poravnave.

Poenostavljena prisilna poravnava je nov instrument, ki ga je leta 2013 uvedla novela Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Namenjen je mikro družbam, malim družbam in samostojnim podjetnikom. Zanj se morajo...

154 komentarjev

Volkswagnovi dizli: kdo je vedel za prevaro

Slo-Tech - Pri tako veliki lumpariji, kot si jo je privoščil Volkswagen, je jasno, da je zanjo moralo vedeti precej ljudi. V Volkswagnova vozila pač nihče ne more na lastno pest skriti kakršnekoli kode. Medtem ko je Švica (začasno) prepovedala prodajo Volkswagnovih vozil z dizelskimi motorji po standardu Euro 5 (čistejša z Euro 6 so še dovoljena), se je afera premaknila v neizbežno fazo ugotavljanja, kdo vse je za prevaro vedel, kdo ji je nasprotoval in kdo podpiral. Nemški časniki ne skoparijo z obtožbami.

Bosch, ki ga za Volkswagen proizvaja elektroniko, je po pisanju Bilda že leta 2007 opozarjal Volkswagen, da je mehanizem za goljufanje pri izpustih le za interno uporabo tekom razvoja. Žvižgač...

737 komentarjev